ΑΘΗΝΑ
05:13
|
20.04.2024
Την έντονη αντίδραση του ΜέΡΑ25 προκαλούν τα σχέδια της Τράπεζας Πειραιώς για "λουκέτα" σε ακόμη 64 καταστήματα και την "εθελούσια έξοδο" 500 εργαζόμενων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έντονη αντίδραση του ΜέΡΑ25 προκαλούν τα νέα σχέδια της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να βάλει λουκέτο σε ακόμη 64 καταστήματα και να απολύσει, διά της μεθόδου της “εθελούσιας εξόδου”, 500 εργαζόμενους, ενώ δεν έχει καλά-καλά συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη μείωση του προσωπικού κατά 1000 εργαζόμενους και την κατάργηση 10.000 θέσεων εργασίας από το 2013.

Διαδικτυακή συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Σύλλογο Εργαζομένων της Τράπεζας  Πειραιώς - ΜέΡΑ25

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 υπενθυμίζουν πως η Τράπεζας Πειραιώς έχει ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές τα τελευταία χρόνια με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, έχει «προικοδοτηθεί» στα χρόνια των μνημονίων με την Αγροτική, τις Κυπριακές τράπεζες και άλλα μικρότερα τραπεζικά ιδρύματα και “επιδεικνύει συμπεριφορά αρπακτικού, αδιαφορώντας πλήρως για τις ανάγκες τόσο των τοπικών κοινωνιών, που πλήττονται από το κλείσιμο τόσο πολλών καταστημάτων, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες γεωγραφικά περιοχές (νησιά, ύπαιθρος) αλλά και απέναντι στους εργαζόμενους της ίδιας της Τράπεζας”.

Και επισημαίνουν:

Παρόμοιες πρακτικές επιθετικής συρρίκνωσης του δικτύου με παράλληλα μείωση των θέσεων εργασίας ακολουθούνται όλα τα τελευταία χρόνια από το σύνολο και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με αρνητικές συνέπειες τόσο σε κοινωνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εργασιακών σχέσεων με σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΤΟΕ (Δελτίο Τύπου 19.11.2020) στην Ελλάδα το 2019 αντιστοιχούσε ένας τραπεζοϋπάλληλος ανά 292 κατοίκους ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν ένας προς 185 κατοίκους. Σε ότι αφορά τον αριθμό των τραπεζικών καταστημάτων, στην Ελλάδα αντιστοιχούσε ένα κατάστημα ανά 5662 κατοίκους ,ενώ στην Ευρωζώνη αντιστοιχεί ένα κατάστημα ανά 2530 κατοίκους…

Οι συστημικές τράπεζες εκμεταλλεύτηκαν ως θείο δώρο την πανδημία και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της, προκειμένου να πετύχουν μια ευρύτατη μετακίνηση της πελατείας προς τις ψηφιακές τους πλατφόρμες.

Πρόκειται για σχέδιο που υπονομεύει την οποία αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, αποκλείοντας από τις τραπεζικές υπηρεσίες μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν διαθέτει ψηφιακές δεξιότητες, αλλά και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές της χώρας (νησιά, ύπαιθρος) που πλέον δεν εξυπηρετούνται από τραπεζικό κατάστημα, χωρίς δυστυχώς να συναντά καμία αντίδραση εκ μέρους των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών που παρακολουθούν περίπου αδιάφορα τις εξελίξεις αυτές.

Εκφοβισμοί και εκβιαστικά διλήμματα

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι για υλοποιηθεί η επιθετική συρρίκνωση των θέσεων εργασίας, τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου συνήθως συνοδεύονται από άσκηση εκβιαστικών διλημμάτων προς το προσωπικό των καταστημάτων που κλείνουν, όταν τους διαμηνύεται να κάνουν χρήση της εθελούσιας γιατί δεν θα έχουν δουλειά την επόμενη μέρα του κλεισίματος του καταστήματος που εργάζονται.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) καταγγέλλει απαράδεκτες πρακτικές εκφοβισμού που ασκεί η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς σε βάρος των εργαζομένων στα καταστήματα που κλείνουν με σκοπό την πίεση για υπαγωγή τους στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Οι εργαζόμενοι αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με εκβιαστικά διλήμματα περί μονόδρομου σε ότι αφορά την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα, με μονή εναλλακτική την μεταφορά τους στα τέσσερα σημεία της Ελληνικής Επικράτειας.

Απάνθρωπες απολύσεις ΑμεΑ

Μάλιστα αυτές οι αντεργατικές πρακτικές έφτασαν στο σημείο της απανθρωπιάς, καθώς στρέφονται και κατά εργαζομένων ΑμεΑ της Τράπεζας, γεγονός που κατήγγειλε σχετικά και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με Δελτίο Τύπου και Ανοιχτή Επιστολή προς τον Δ/ντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

  • Προτίθεται ο κ. Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να προστατεύσει τους εργαζόμενους ενεργοποιώντας, όπως έχει δικαίωμα και υποχρέωση, την Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες για εργασιακό εκφοβισμό των εργαζομένων στα 64 καταστήματα το κλείσιμο των οποίων ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, και ιδιαίτερα σε βάρος εργαζομένων ΑμεΑ;
  • Προτίθεται ο κ. Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων να ασκήσει κάθε μέσο πίεσης προς τις Διοικήσεις των συστημικών Τραπεζών για τερματισμό της επιθετικής πολιτικής συρρίκνωσης δικτύου και μείωσης θέσεων εργασίας ,πολιτικής που έχει έντονα αντιαναπτυξιακά και αντικοινωνικά χαρακτηριστικά όπως καταγγέλλει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας; (ιδιαίτερα αναφερόμαστε σε τράπεζες όπου το Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ κατέχει σημαντικό ποσοστό του μετοχικού τους κεφαλαίου.)
  • Προτίθεται ο κ. Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων να προχωρήσει σε σοβαρή εξέταση των κατηγοριών τόσο των πρωτοβάθμιων όσο και του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των τραπεζοϋπαλλήλων περί εναρμονισμένων πολιτικών (καρτέλ) σε ότι αφορά την συρρίκνωση του δικτύου των συστημικών τραπεζών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιάνης Βαρουφάκης

Αγγελική Αδαμοπούλου

Μαρία Απατζίδη

Κρίτων Αρσένης

Κλέων Γρηγοριάδης

Γεώργιος Λογιάδης

Φωτεινή Μπακαδήμα

Σοφία Σακοράφα

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα