ΑΘΗΝΑ
22:32
|
26.04.2024
Τη δημιουργία κοινού στρατού φέρεται να συζητάνε Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν. Σε εξέλιξη μάχες από το πρωί της Τετάρτης στη βορειοανατολική κατεύθυνση των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δημιουργία κοινού στρατού φέρεται να συζητάνε Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με όσα ανέφερε o Πρόεδρος της Τουρκικής Βουλής Μουσταφά Σεντόπ, μετά την πρώτη τριμερή συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν και Πακιστάν και με φόντο την αναζωπύρωση των μαχών στον βορειοανατολικό τομέα των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

“Ένα έθνος-δύο κράτη είναι η ιδέα μας. Θα παραμείνει πάντα έτσι. Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήσαμε πολλούς γύρους διαπραγματεύσεων και καταλήξαμε σε πολλές συμφωνίες”, πρόσθεσε ο Σεντόπ.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας είχε προαναγγείλει πως η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζουν να υπογράψουν μία ολοκληρωμένη διακρατική συμφωνία στα μέσα Ιουνίου. “Μετά τη σύνοδο του NATO, θα ταξιδέψουμε στο Αζερμπαϊτζάν, πρώτα στην πόλη Φουζούλι (Καραμπάχ) και στη συνέχεια εγώ με τον αδελφό μου (Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν), Ιλχάμ Αλίεφ, θα ταξιδέψουμε στην πόλη Σουσά, όπου θα υπογράψουμε μία διακρατική συμφωνία. Θα αποτελεί μία ολοκληρωμένη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν” είχε δηλώσει κατά το RT Haber.

Η Άγκυρα είχε εκφράσει την πρόθεση να φτιάξει στρατιωτική βάση στο Αζερμπαϊτζάν, πρόθεση που προκάλεσε την αντίδραση του Κρεμλίνου.

“Σε κάθε περίπτωση η εγκατάσταση στρατιωτικών υποδομών των χωρών-μελών της (σ.σ. Ατλαντικής) Συμμαχίας πλησίον των συνόρων μας αποτελεί αφορμή για την ιδιαίτερη προσοχή μας, καθώς και αιτία για τα δικά μας βήματα, που είναι απαραίτητα για την κατοχύρωση της ασφάλειας και των συμφερόντων μας”, είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο του 2020 υπογράφτηκε κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας. Ωστόσο, οι τοπικές μάχες στα σύνορα των δύο κρατών εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, σύμφωνα με το TASS, ανέφερε ότι οι μάχες ξεκίνησαν νωρίς την Τετάρτη στη βορειοανατολική κατεύθυνση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν και επέρριψε την ευθύνη στην πλευρά του Αζερμπαϊτζάν.

“Στις 28 Ιουλίου, περίπου στις 03:40 (τοπική ώρα, 02:40 ώρα Μόσχας), μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν παραβίασαν για ακόμη μια φορά την κατάπαυση του πυρός στον βορειοανατολικό τομέα των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Οι τοπικές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη από τις 06:00 [05:00 ώρα Μόσχας]. Όλη η ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης ανήκει στην στρατιωτικο-πολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν” αναφέρεται στην ανακοίνωση που δόθηκε από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας.

“Από τις 07:00 [06:00 ώρα Μόσχας], οι τοπικές μάχες συνεχίζονται. Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών, υπάρχουν θύματα και από τις δύο πλευρές. Αυτές οι πληροφορίες ελέγχονται”, πρόσθεσε το υπουργείο.

Η κατάσταση στα σύνορα παραμένει έκθρυθμη από τις 12 Μαΐου.

Με πληροφορίες από TASS και Sputnik

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα