ΑΘΗΝΑ
14:24
|
26.04.2024
Δύο ρουκέτες έπεσαν στην Πράσινη Ζώνη όπου βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ώρα που ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μουστάφα αλ Καντίμι επέστρεφε από τις ΗΠΑ, στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, όπου βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία, έπεσαν δύο ρουκέτες.

Η επίθεση έγινε τα ξημερώματα της Πέμπτης (29/7) χωρίς να υπάρξουν θύματα ή υλικές ζημιές, ανακοίνωσε πηγή των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας.

Μία από τις ρουκέτες προσγειώθηκε σε χώρο στάθμευσης μέσα στην Πράσινη Ζώνη, ενώ μια δεύτερη έπεσε σε ένα παρακείμενο άδειο χώρο.

Στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης βρίσκονται πολλές ξένες πρεσβείες, αλλά και κυβερνητικά κτήρια, ενώ γίνεται συχνά στόχος επιθέσεων με ρουκέτες.

Αυτή ήταν η πρώτη επίθεση εναντίον αμερικανικών συμφερόντων από τις 7 Ιουλίου. Σημειώθηκε την ώρα που ο Ιρακινός πρωθυπουργός επέστρεφε από τις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανακοίνωσε “το τέλος της αποστολής μάχης” των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν πως “σφράγισαν” επισήμως τη συμφωνία με την οποία θα τερματιστεί η μάχιμη αποστολή των Αμερικανών μέχρι τα τέλη του 2021.

Η υπό τις ΗΠΑ συμμαχία εισέβαλε στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003 με βάση τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση του τότε Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσέιν κατείχε όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Σαντάμ εκδιώχθηκε από την εξουσία, αλλά ποτέ δεν βρέθηκαν τέτοιου είδους όπλα.

Ο Καντίμι θεωρείται φιλικός προς τις ΗΠΑ και έχει προσπαθήσει να ελέγξει την ισχύ των φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων. Ωστόσο η κυβέρνησή του καταδίκασε την αμερικανική αεροπορική επίθεση σε βάρος φιλοϊρανών μαχητών στα σύνορα με τη Συρία στα τέλη Ιουνίου, κάνοντας λόγο για παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα