ΑΘΗΝΑ
12:20
|
25.04.2024
Εντοπίστηκαν περίπου 60 πτώματα γυναικών, παιδιών και ανδρών. Ο Μπάιντεν καλωσορίζει 201 Αφγανούς στην πρώτη πτήση εκκένωσης που έφτασε στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τραγικός είναι ο νεότερος απολογισμός από τις καταρρακτώδεις βροχές στην επαρχία Νουριστάν του Αφγανιστάν, που ξέσπασαν το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, όπου 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 180 ακόμη αγνοούνται ακόμα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

“Εντοπίστηκαν περίπου 60 πτώματα –γυναικών, παιδιών και ανδρών—από τις πλημμύρες στην περιοχή Καμντές”, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Καμπούλ, που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαφίζ Αμπντούλ Καγιούμ, κυβερνήτης στην επαρχία Νουριστάν.

“Άλλοι 180 άνθρωποι αγνοούνται, δεν γνωρίζουμε εάν είναι ζωντανοί ή νεκροί”, πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι η πλειονότητα των σπιτιών στα χωριά της πληγείσας περιοχής, που είναι δυσπρόσιτη, έχει καταστραφεί.

Δεκάδες άνθρωποι πεθένουν κάθε χρόνο στο Αφγανιστάν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που χτυπούν ιδιαίτερα τις φτωχές αγροτικές περιοχές της χώρας, όπου οι κάτοικοι στεγάζονται σε κακοκατασκευασμένα σπίτια που βρίσκονται σε επικίνδυνα σημεία.

Η καταστροφή σημειώνεται ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την προέλαση των Ταλιμπάν, που έχουν καταλάβει μεγάλες και στρατηγικής σημασίας περιοχές της χώρας τους τελευταίους τρεις μήνες. Το Αφγανιστάν, του οποίου το υγειονομικό σύστημα παραμένει εξαιρετικά επισφαλές, βρίσκεται επίσης αντιμέτωπο με ένα τρίτο κύμα της πανδημίας της Covid-19.

Έφτασαν 201 Αφγανοί στις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ έφτασε σήμερα Παρασκευή 30/7 στις ΗΠΑ η πρώτη πτήση εκκένωσης Αφγανών που εργάζονταν παράλληλα με Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν μεταφέροντας περισσότερους από 200 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων, τους οποίους καλωσόρισε ο Τζο Μπάιντεν.

Οι πτήσεις πραγματοποιούνται υπό τον φόβο αντιποίνων από τους Ταλιμπάν στους πρώην διερμηνείς και άλλους συνεργάτες των Αμερικανών δυνάμεων.


Το αεροσκάφος μετέφερε τους 221 Αφγανούς, συμπεριλαμβανομένων 57 παιδιών και 15 βρεφών, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της αμερικανικής κυβέρνησης που αποκτήθηκε από το Associated Press.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε την πτήση ως “ένα σημαντικό ορόσημο” τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εκπληρώνουν την υπόσχεσή τους προς τους χιλιάδες Αφγανούς υπηκόους που υπηρέτησαν μαζί με αμερικανικά στρατεύματα και διπλωμάτες τα τελευταία 20 χρόνια στο Αφγανιστάν”.

“Θέλω να ευχαριστήσω αυτούς τους γενναίους Αφγανούς που στάθηκαν δίπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σήμερα, είμαι περήφανος που τους λέω:« Καλώς ήρθατε σπίτι”, τόνισε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν όλα τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν έως τις 11 Σεπτεμβρίου. Αργότερα ανακοίνωσε ότι η αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση θα λήξει στις 31 Αυγούστου, χαρακτηρίζοντάς την “καθυστερημένη”.

Ακόμη 70.000 Αφγανοί έχουν εγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2008 στο πλαίσιο αυτού του ειδικού προγράμματος.

Οι επόμενες πτήσεις αναμένεται να φέρουν στις ΗΠΑ περισσότερους από 700 Αφγανούς.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο

Στον Άρειο Πάγο μήνυση γονέα θύματος των Τεμπών

Moulin Rouge… χωρίς φτερά-Κατέρρευσε τμήμα του κόκκινου μύλου

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα