ΑΘΗΝΑ
23:11
|
25.04.2024
Περίπου 100 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν στα ανοιχτά της Μεσογείου βρίσκονται πλέον ασφαλείς σύμφωνα με την Sea-Watch
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την διάσωση περίπου 100 προσφύγων και μεταναστών που διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο στα νερά της Μεσογείου ανακοίνωσε η γερμανική οργάνωση Sea-Watch με ανάρτησή της στο Twitter, καταγγέλλοντας παράλληλα τις σκιώδεις ενέργειες των ακτοφυλακών και το παιχνίδι μετάθεσης ευθυνών μεταξύ Ιταλίας και της Μάλτας. 

Ειδικότερα, αργά το βράδυ της Πέμπτης, το πλοίο Sea-Watch 3 διέσωσε 33 μετανάστες και πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων  βρισκόταν μια έγκυος επτά μηνών και εννέα ασυνόδευτα παιδιά, τρία από τα οποία ήταν πολύ μικρά.

Οι πρόσφυγες επέβαιναν σε δύο σκάφη που είχαν αναχαιτιστεί από τη λιβυκή ακτοφυλακή στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Μεσογείου που είχε εκχωρηθεί στη Μάλτα. Πολλοί από τους διασωθέντες, οι οποίοι προέρχονται από το Νότιο Σουδάν, την Τυνησία, το Μαρόκο, την Ακτή του Ελεφαντοστού και το Μαλί, βρίσκονταν ήδη σε πλοίο ακτοφυλακής, αλλά πήδηξαν στη θάλασσα όταν είδαν το πλοίο της Sea-Watch να πλησιάζει, σύμφωνα με μαρτυρία μέλους της οργάνωσης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters

Σε μια δεύτερη επιχείρηση τα ξημερώματα της Παρασκευής, το Sea-Watch 3 διέσωσε περισσότερους από 60 ανθρώπους, που επέβαιναν σε ένα υπερπλήρες ξύλινο σκάφος στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Λιβύης. Πολλοί από τους διασωθέντες, στην πλειονότητά τους Λίβυοι, είναι παιδιά σύμφωνα με τη Sea-Watch.

Η οργάνωση αναφέρει ότι πολλοί από τους πρόσφυγες, που είναι πλέον ασφαλείς, φέρουν σοβαρα τραύματα, ορισμένα εκ των οποίων είναι εγκαύματα που προκλήθηκαν από την έκθεση σε φωτιά. Έξι άτομα φέρεται να βρίσκονται σε «κρίσιμη κατάσταση», με την Sea-Watch να καταγγέλλει ότι ζητούσε επί ώρες από Ιταλούς και Μαλτέζους αξιωματούχους να οργανώσουν επείγουσα ιατρική διακομιδή των έξι αυτών ανθρώπων και των οικογενειών τους, τρεις εκ των οποίων είναι παιδιά. «Η Ιταλία και η Μάλτα μεταθέτουν την ευθύνη μεταξύ τους εις βάρος αυτών που υποφέρουν», σημειώνει σε ανάρτησή της η οργάνωση. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera, οι αναχωρήσεις πλοίων από τη Λιβύη και την Τυνησία προς την Ιταλία και άλλα μέρη της Ευρώπης έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες που οι καιρικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί. Ωστόσο, πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες αναγκάζονται να στηριχθούν σε λαθρέμπορους και να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους πραγματοποιώντας το άκρως επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι σε υπερπλήρεις βάρκες.

Την ίδια ώρα, η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρίζονται ότι χρηματοδοτούν, εκπαιδεύουν και παρέχουν βοήθεια στην ακτοφυλακή της Λιβύης προκειμένου να σταματήσει η εκμετάλλευση των προσφύγων από τους λαθρεμπόρους. Ωστόσο φιλανθρωπικές οργανώσεις και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν αυστηρά τις ευρωπαϊκές ενέργειες, καθώς αυξάνονται οι μαρτυρίες ανθρώπων που κάνουν λόγο για ακραίου μεγέθους κακομεταχείριση των αιτούντων άσυλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) αποκαλύπτει πως περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις συγκρούσεις και τη φτώχεια στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή έχουν χάσει την ζωή τους στη θάλασσα προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη, και καταδεικνύει την Μεσόγειο Θάλασσα ως το κύριο πεδίο αυτών των θανάτων. Ειδικότερα, ο ΔΟΜ επισημαίνει ότι από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2021, 896 άτομα έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της συγκεκριμένης θαλάσσιας οδού, αριθμός που αντιπροσωπεύει μια αύξηση της τάξης του 130% σε σύγκριση με το 2020, με τη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας να αναδεικνύεται ως η πιο θανατηφόρα μέχρι στιγμής φέτος, καθώς έχουν χάσει τη ζωή τους 741 άνθρωποι.

Ολόκληρη η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Το TikTok βγαίνει στο «σφυρί» και οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν ουρά για να το αποκτήσουν

Τανζανία: Πάνω από 150 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις

Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα