ΑΘΗΝΑ
00:31
|
20.04.2024
Συμβολική διαμαρτυρία της Αμερικανικής ομάδας ξιφασκίας για την συμμετοχή του καταγγελλόμενου για σεξουαλική παρενόχληση Alen Hadzic στους Αγώνες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φορώντας ροζ μάσκες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συμμετοχή του συναθλητή τους, Alen Hadzic, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, παρά το γεγονός ότι εκκρεμούν εις βάρος του τρεις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση, εμφανίστηκαν στον αγωνιστικό χώρο τρία από τα μέλη της Αμερικανικής εθνικής ομάδας ξιφασκίας (Jake Hoyle, Curtis McDowald, Yeisser Ramirez).

Αν και αρχικά ο Hadzic τέθηκε σε αναστολή, στη συνέχεια πέτυχε την άρση της και διατήρησε την θέση του στην ολυμπιακή αποστολή των ΗΠΑ, παρόλο που τρεις γυναίκες έχουν υποβάλλει επισήμως καταγγελία στο SafeSport και τουλάχιστον άλλες 10 κατέθεσαν για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του BuzzFeed News. Η μη ανάκληση της συμμετοχής του στους Ολυμπιακούς εγείρει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του οργανισμού Safe Sports, που είναι επιφορτισμένος με την προστασία των αθλητών, και την προστασία που παρέχει εν τέλει από τη σεξουαλική κακοποίηση, την παρενόχληση και την τοξική αρρενωπότητα, που ορισμένοι ξιφομάχοι υποστηρίζουν ότι βρίσκεται βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα του αθλήματός τους.

Τόσο η Αμερικανική Ομοσπονδία Ξιφασκίας (ΗΠΑ Fencing) όσο και η Safe Sports επέβαλαν εν τέλει ως μοναδικό περιορισμό στον αθλητή την άσκησή του σε διαφορετικό χώρο από τις γυναίκες συναθλήτριές του και την υποχρέωσή του να ταξιδέψει ξεχωριστά από την υπόλοιπη ομάδα και να διαμείνει σε διαφορετικό ξενοδοχείο.

Όπως επισημαίνουν αθλήτριες ξιφασκίας, η έλλειψη μόνιμων επιπτώσεων για τον Hadzic, συνιστά εμβληματική απόδειξη του τρόπου με τον οποίο οι αθλητικοί οργανισμοί και οι προπονητές τους διαχειρίζονται τις καταγγελίες για τους άνδρες συνομηλίκους τους, με τρεις από αυτές να δηλώνουν ότι είχαν παραπονεθεί πολλές φορές στους προπονητές τους για τη στάση και τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου απέναντί ​​τους κατά τη διάρκεια των προπονήσεων.

Τον Μάιο του 2021, ο Hadzic έφτασε στην 4η θέση μεταξύ των Αμερικανών ξιφομάχων, όντας αρκετά καλός για να προκριθεί ως αναπληρωματικός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και φέρνοντας τους πρώην συμπαίκτες του αντιμέτωπους με το ενδεχόμενο να εξασφαλίσει εν τέλει μια από τις πολυπόθητες θέσεις στην ολυμπιακή αποστολή.

Όταν η αμερικανική ομοσπονδία ξιφασκίας ανακοίνωσε στο Instagram την επιλογή του Hadzic ως αναπληρωματικού για την συμπλήρωση της ομάδας μερικοί από τους πρώην συμπαίκτες του, συμπεριλαμβανομένης της πρώην αρχηγού της Columbia, Katie Angen, μοιράστηκαν και σχολίασαν την ανάρτηση με αγανάκτηση, καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ για προστασία ενός «αρπακτικού».

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη USA Fencing (@usfencing)

«Το γεγονός ότι ότι η ομοσπονδία ξιφασκίας αφηνει κάποιον που εκμεταλλεύεται μεθυσμένες και νηφάλιες γυναίκες να εκπροσωπήσει τη χώρα μας προκαλεί αποστροφή» έγραψε η Angen, με τα σχόλια να απενεργοποιούνται σύντομα στη συγκεκριμένη ανάρτηση στο Instagram.

H ένταξη του Hadzic ως αναπληρωματικού στην αμερικανική ολυμπιακή αποστολή οδήγησε έξι γυναίκες ξιφομάχους, εκ των οποίων οι δύο διαγωνίζονται στο Τόκιο, να παροτρύνουν τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να τον αποπέμψει, καθώς η παρουσία του στους Αγώνες συνιστά «άμεση προσβολή» των συναθλητριών του που έθεσε σε κίνδυνο. «Ανησυχούμε πολύ για τον αντίκτυπο που θα έχει η δυνητική παρουσία του κ. Hadzic σε άλλους αθλητές της ομάδας των ΗΠΑ», έγραψαν στις 20 Μαΐου.

Η συμβολική διαμαρτυρία των τριών αθλητών επικροτήθηκε από τον Αμερικανό ξιφομάχο και Ολυμπιονίκη του 2106, Ibtihaj Muhammad, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter επαίνεσε την κίνηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BuzzFeed News, ένας άλλος ξιφομάχος, ο οποίος δεν συμμετέχει στους αγώνες, δήλωσε στην εφημερίδα ότι με τη συμβολική τους διαμαρτυρία οι αθλητές «αποφάσισαν να δηλώσουν επισήμως ότι δεν υποστηρίζουν την παρουσία του Hadzic εκεί», προσθέτοντας ότι «αυτοί οι αθλητές ήθελαν να έχουν λόγο σε κάτι στο οποίο οι ΗΠΑ Fencing και το SafeSport απέτυχαν».

Όπως επισημαίνει το ίδιο άρθρο, από έρευνα για την ξιφασκία γυναικών που πραγματοποιήθηκε το 2018 ανέκυψε ότι σε σύνολο 218 ερωτηθείσες, 129 δήλωσαν ότι είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από μέλος της κοινότητας ξιφασκίας και 41 από αυτές δήλωσαν ότι είχαν δεχθεί σεξουαλική επίθεση από συναθλητή τους, Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, μόλις τρεις σεξουαλικές επιθέσεις είχαν καταγγελθεί επισήμως στο SafeSport. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον πέντε ξιφομάχοι που έχουν καταθέσει έκτοτε καταγγελίες στο SafeSport δήλωσαν στο BuzzFeed News ότι ο οργανισμός ασχολήθηκε επιφανειακά ακόμη και με τα βασικά στοιχεία της υπόθεσής τους, με τις διαδικασίες να χρονίζουν και χωρίς να εξετάζονται οι βασικοί μάρτυρες.

«Είναι πολύ, πολύ απογοητευτικό για μένα να είμαι στην ίδια ομάδα με αυτόν και να εκπροσωπώ τις ΗΠΑ» δήλωσε στο BuzzFeed News η Ολυμπιονίκης που υπέβαλε καταγγελία στο SafeSport εναντίον του. «Δούλεψα όλη μου τη ζωή για να φτάσω μέχρι εδώ. Και το να βλέπεις αυτόν τον απαίσιο άνθρωπο να μπορεί να μοιράζεται αυτή τη στιγμή και να μπορεί να εκπροσωπεί την ομάδα των ΗΠΑ είναι απλά λυπηρό».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα