ΑΘΗΝΑ
13:57
|
25.04.2024
Άνδρας φέρεται να βρήκε ακαριαίο θάνατο από πυρά της ελληνικής πλευράς στα ελληνοτουρκικά σύνορα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για τη δολοφονία ενός 43χρονου άνδρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα κάνει λόγο πληθώρα τουρκικών μέσων ενημέρωσης τις τελευταίες ώρες, καταγγέλλοντας πως Τούρκος πολίτης βρήκε ακαριαίο θάνατο στην Ανδριανούπολη από πυρά που εκτοξεύτηκαν από την ελληνική πλευρά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, ο 43χρονος Mehmet Durgun και ο 60χρονος Süleyman Şener, που ζουν στο χωριό Adasarhanlı της Αδριανούπολης στα ελληνοτουρκικά σύνορα δέχθηκαν επίθεση στις όχθες του ποταμού Έβρου το απόγευμα του Σαββάτου, με τον Mehmet Durgun να πεθαίνει ακαριαία από σφαίρα που δέχθηκε στο πρόσωπο, κάτω από το δεξί του μάτι. Κατά τα δημοσιεύματα, ο Süleyman Şener κατάφερε να διαφύγει στο χωριό, ενώ στη συνέχεια κλιμάκιο της Χωροφυλακής και ο εισαγγελέας έφτασαν στο σημείο για να διερευνήσουν το συμβάν. Ο 43χρονος άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Ανδριανούπολης όπου επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του.

Σημειώνεται πως μεταξύ των τουρκικών δημοσιευμάτων παρατηρούνται αποκλίσεις αναφορικά με την στιγμή και τον λόγο για τον οποίο οι δύο άνδρες δέχθηκαν επίθεση. Η τουρκική Independent αναφέρει ότι «λόγω της ζέστης περίπου στις 19.00 οι δύο άνδρες έκατσαν να ξεκουραστούν στην αμμώδη περιοχή στις όχθες του ποταμού», ενώ η BirGün επισημαίνει πως  οι δύο άνδρες «πήγαν στη νησίδα στον ποταμό Έβρο για να πάρουν τα σκάφη που χρησιμοποιούν παράνομα μετανάστες για να διασχίσουν τον ποταμό». Μάλιστα, το τουρκικό μέσο aykiri.com.tr αναφέρει ότι «οι δύο πολίτες πήγαν στο σημείο για να πάρουν τις βάρκες που άφησαν οι μετανάστες στο παράνομο πέρασμα. Εν τω μεταξύ, άρχισαν λεκτικοί διαπληκτισμοί με την απέναντι πλευρά, οι οποίοι στη συνέχεια εντάθηκαν». Σε σχετικό δημοσίευμά του το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu περιορίζεται να αναφέρει πως «σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν, ο Mehmet Durgun (43 ετών) και ο Süleyman Şener (60 ετών) πήγαν στις όχθες του ποταμού Έβρου, ο οποίος αποτελεί τη συνοριακή γραμμή».

Παράλληλα, παραμένει ασαφές αν ο Mehmet Durgun πυροβολήθηκε από ένστολους ή από πρόσωπο που φορούσε πολιτικά ρούχα, και κατά πόσον στη δεύτερη περίπτωση πρόκειται για μέλος των στρατιωτικών ή αστυνομικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Ωστόσο, στο σύνολό τους τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης συγκλίνουν ότι τα πυρά που είχαν ως αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο του Τούρκου πολίτη προήλθαν από την ελληνική πλευρά, με δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu να μεταδίδει πως «εστάλη τηλεγράφημα στην Ελλάδα εξαιτίας του πυροβολισμού Τούρκου πολίτη από άτομα με πολιτικά ρούχα από την ελληνική πλευρά στην Αδριανούπολη».

Όπως προκύπτει από δημοσίευμα της Sabah, ο επικεφαλής του χωριού Adasarhanl από το οποίο προέρχονται οι δύο άνδρες, Emrullah Özgün, περιορίστηκε να αναφέρει σχετικά με τις συνθήκες της φερόμενης δολοφονίας πως το περιστατικό συνέβη όταν ο Durgun και ο Şener πήγαν να καθίσουν δίπλα στον ποταμό Έβρο. «Ως αποτέλεσμα, ένας από αυτούς πυροβολήθηκε στο μάγουλο και πέθανε εκεί. Στη συνέχεια υπήρξαν ακόμη τρεις πυροβολισμοί και ο άλλος άνδρας έφυγε αμέσως από το σημείο. Αυτοί που πυροβόλησαν από την απέναντι πλευρά έφυγαν σχεδόν αμέσως» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι διενεργούνται έρευνες.

Αντικρουόμενες πληροφορίες και από τα ελληνικά ΜΜΕ

Την ίδια ώρα, ελληνικά μέσα ενημέρωσης μεταφέρουν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες που αποδίδονται στον ΣΚΑΙ από το newsit.gr, το συμβάν φέρεται να έγινε στην Τουρκική πλευρά του Έβρου, και μάλιστα σε σημείο με πολύ πυκνή βλάστηση, ενώ όπως αναφέρθηκε, πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα παράνομους διακινητές λαθρομεταναστών. Κατά το ίδιο μέσο, «οι δύο άνδρες που βρέθηκαν στην πλευρά της Τουρκίας πιθανότατα διαπληκτίστηκαν και ο ένας πυροβόλησε τον άλλον», ενώ η ελληνική πλευρά, έχει διενεργήσει έρευνα στις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή, και «δεν προκύπτει από πουθενά ότι έγιναν πυροβολισμοί από την Ελληνική πλευρά του Έβρου».

Την ίδια ώρα, πηγές που επικαλείται το protothema.gr μεταφέρουν όλα τα παραπάνω, συμπληρώνοντας πως η Τουρκία πρόκειται να κάνουν επίσημο διάβημα προς την ελληνική πλευρά, και πως «η ελληνική πλευρά θα απορρίψει τις τουρκικές αιτιάσεις επιχειρηματολογώντας ή επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους περιστατικά δεν θα συνέβαιναν εάν η τουρκική πλευρά έκανε αυτό που οφείλει καταπολεμώντας την παράνομη μετανάστευση» χωρίς ωστόσο να προκύπτει από τα παραπάνω ότι απορρίπτεται το ενδεχόμενο ελληνικής εμπλοκής στην δολοφονία του Τούρκου πολίτη.

Πράγματι, σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απαντά λακωνικά πως «η Επιτετραμμένη στην Άγκυρα, κατόπιν σχετικών οδηγιών, απαντώντας σε σχετικό έκτακτο διάβημα στο οποίο κλήθηκε νωρίτερα σήμερα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, απέρριψε στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με φερόμενο περιστατικό στον Έβρο. Επεσήμανε στην τουρκική πλευρά την υποχρέωση της τελευταίας να φυλάει τα σύνορα της και να μην επιτρέπει την δράση διακινητών και την παράνομη μετανάστευση».

«Σχετικά με δημοσιεύματα τουρκικών μέσων που αναπαράγονται σε ιστοσελίδες, ανακοινώνεται ότι δεν υπήρξε εμπλοκή ελληνικών δυνάμεων στο φερόμενο σε αυτά περιστατικό στον Έβρο» ισχυρίζεται με ανακοίνωσή της και η ΕΛ.ΑΣ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα