ΑΘΗΝΑ
18:10
|
25.04.2024
Οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Καμπούλ κατηγόρησαν τους Ταλιμπάν για τη «σφαγή δεκάδων αμάχων».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Καμπούλ κατηγόρησαν σήμερα Δευτέρα (2/8) τους Ταλιμπάν για τη «σφαγή δεκάδων αμάχων» στο πλαίσιο αντιποίνων στην περιοχή Σπιν Μπόλντακ, στο νότιο Αφγανιστάν, την οποία είχαν καταλάβει στις 14 Ιουλίου.

«Αυτοί οι φόνοι ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ερευνών και οι μαχητές ή οι επικεφαλής των Ταλιμπάν που ευθύνονται πρέπει να λογοδοτήσουν», αναφέρουν οι δύο πρεσβείες, χρησιμοποιώντας παρόμοιους όρους, στους αντίστοιχους λογαριασμούς τους στο Twitter, παραπέμποντας σε μια έκθεση της ανεξάρτητης αφγανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενός κρατικού οργανισμού.

Οι δύο πρεσβείες τονίζουν πως «η διοίκηση των Ταλιμπάν πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για εγκλήματα των μαχητών της. Εάν δεν είστε ικανοί να ελέγξετε τους μαχητές σας τώρα, δεν έχετε καμία δουλειά με την κυβέρνηση αργότερα».

Από την πλευρά του, ο Σουχαΐλ Σαχίν, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας των Ταλιμπάν, με έδρα την Ντόχα, είπε στο Ρόιτερς πως τα τουίτ με τις κατηγορίες δεν είναι τίποτα άλλο από «αβάσιμες αναφορές».

Είχε προηγηθεί η έκθεση της αφγανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ανέφερε ότι «ανακάλυψε πως αφότου κατέλαβαν τη περιοχή Σπιν Μπόλντακ, οι Ταλιμπάν αναζήτησαν και εντόπισαν παλαιότερους και τωρινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και σκότωσαν αυτούς τους ανθρώπους που δεν είχαν κανέναν μάχιμο ρόλο».

Η Επιτροπή επισημαίνει πως αναγνώρισε 40 ανθρώπους που δολοφονήθηκαν στην περιοχή αυτή από τους Ταλιμπάν, όμως «σύμφωνα με τους ισχυρισμούς κάποιων, οι οποίοι δεν μπορούν να επαληθευτούν προς το παρόν, ο αριθμός τους θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος».

Οι αντάρτες προχώρησαν (σύμφωνα πάντα με την Επιτροπή), επιπλέον, σε αντίποινα εναντίον των κατοίκων, που είχαν υποδεχθεί τις αφγανικές δυνάμεις, σε μια προσπάθεια ανακατάληψης της περιοχής, η οποία στο τέλος απέτυχε, σφυροκοπώντας κυρίως τα σπίτια τους. Άμαχοι δολοφονήθηκαν, επίσης, για «προσωπικά κίνητρα» και «παλαιότερες διαμάχες».

Yπενθυμίζεται ότι χθες Κυριακή (1/8) τρεις ρουκέτες έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας το αεροδρόμιο της Κανταχάρ, της μεγαλούπολης του νότιου Αφγανιστάν, στα προάστια της οποίας εκτυλίσσονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις κυβερνητικές δυνάμεις εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Πλέον οι αντάρτες απειλούν, εδώ και μερικές ημέρες, αρκετές πρωτεύουσες επαρχιών: πέραν της Κανταχάρ, πολιορκούν τη Χεράτ, τρίτη πολυπληθέστερη αφγανική μεγαλούπολη, στο δυτικό τμήμα της χώρας (600.000 κάτοικοι), καθώς και τη Λασκάρ Γκα, πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ (νότια), που γειτονεύει με την επαρχία Κανταχάρ.

Πηγές: Reuters, Axios

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Τον ΚΟΣΜΟ ενόψει ευρωεκλογών παρουσίασε ο Πέτρος Κόκκαλης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα