ΑΘΗΝΑ
05:48
|
25.09.2021
Οι εταιρείες επωφελήθηκαν από την ισχύ τους και χρησιμοποίησαν τη συνήθη φαρμακευτική ρητορική για να αυξήσουν τις τιμές των εμβολίων τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Oι Pfizer και Moderna επωφελήθηκαν από την ισχύ τους στην αγορά και αύξησαν επιπλέον τις τιμές των εμβολίων τους για την COVID-19 στις πιο πρόσφατες συμβάσεις προμήθειας που σύναψαν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Συγκεκριμένα, η Pfizer αύξησε την τιμή του εμβολίου της κατά περισσότερο από ένα τέταρτο ενώ η Moderna κατά περισσότερο από το ένα δέκατο στις τελευταίες συμβάσεις προμήθειας της ΕΕ, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα.

Έτσι, η νέα τιμή του σκευάσματος των Pfizer/BioNTech ανέρχεται πλέον στα 19,50 ευρώ (23,15 δολάρια) ανά δόση, έναντι 15,50 ευρώ ανά δόση που ίσχυε στις προηγούμενες συμφωνίες, αναφέρει η εφημερίδα, σε γνώση της οποίας περιήλθε η πρόσφατη σύμβαση.

Η τιμή της μίας δόσης του εμβολίου της Moderna ανέρχεται πλέον στα 21,48 ευρώ (25,50 δολάρια), από τα 19 ευρώ που ίσχυαν ανά δόση στην πρώτη συμφωνία προμήθειας.

Οι νέες τιμές πρόκειται να εκτοξεύσουν ακόμη περισσότερο τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια εσόδων που κατέγραψαν φέτος οι δύο φαρμακευτικοί όμιλοι καθώς υπογράφουν νέες συμφωνίες με χώρες που επιθυμούν να εξασφαλίσουν προμήθειες για πιθανές “boost” δόσεις ενόψει της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα.

Σύμφωνα με τους FT, η ΕΕ φαίνεται ότι διαπραγματεύτηκε τη νέα τιμή του εμβολίου της Moderna, η οποία είναι χαμηλότερη από προηγούμενα συμφωνηθέντα, καθώς έγινε μεγαλύτερη παραγγελία.

Αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε τους FT ότι οι εταιρείες επωφελήθηκαν από την ισχύ τους στην αγορά και χρησιμοποίησαν τη “συνήθη φαρμακευτική ρητορική… Τα εμβόλια λειτουργούν και έτσι αύξησαν την τελική τιμή τους”.

Η Pfizer δεν θέλησε να σχολιάσει τη σύμβασή της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενη τη ρήτρα εμπιστευτικότητας που περιέχει. “Πέραν των λογοκριμένων αποσπασμάτων τους που δημοσιοποιούνται από την Κομισιόν, το περιεχόμενο (των συμβάσεων) παραμένει εμπιστευτικό, κατά συνέπεια δεν θα σχολιάσουμε”, περιορίστηκε να αναφέρει η εταιρεία ερωτηθείσα σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Δεν ήταν διαθέσιμος άμεσα κάποιος εκπρόσωπος της Moderna, σύμφωνα με τους FT. Η Κομισιόν διαβεβαίωσε την περασμένη Τρίτη Πως η ΕΕ πιστεύει πως θα πετύχει τον στόχο της να εμβολιαστεί πλήρως τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού της ως το τέλος του καλοκαιριού.

Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε κάνει γνωστό πως ανέμενε να παραλάβει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων για την COVID-19 από τέσσερις προμηθευτές ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χανιά: Διαβουλεύσεις για να αποβιβαστούν 152 μετανάστες

Εξωδικαστική συμφωνία των ΗΠΑ με την Μενγκ Ουαντζού της Huawei

Λα Πάλμα: Εκκένωση τριών πόλεων

Αφγανιστάν: «Οι εκτελέσεις και οι ακρωτηριασμοί θα επιστρέψουν», λέει ανώτερος αξιωματούχος των Ταλιμπάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα