ΑΘΗΝΑ
18:42
|
25.04.2024
Στη Μακρακώμη η θερμοκρασία έφτασε τους 46.3 βαθμούς Κελσίου σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε επίπεδα ρεκόρ κυμάνθηκε σήμερα Δευτέρα (2/8) ο υδράργυρος, με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών να καταγράφει την υψηλότερη θερμοκρασία ιστορικά. Συγκεκριμένα, στη Μακρακώμη της Φθιώτιδας η θερμοκρασία έφτασε τους 46,3 βαθμούς Κελσίου, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Παράλληλα, το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου σε 143 σταθμούς, και πάνω από 43 βαθμούς σε 22 σταθμούς.

Αναλυτικά οι περιοχές όπου καταγράφηκαν οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες σήμερα:

Ο Ιούλιος του 2021 υπήρξε ο θερμότερος Ιούλιος της δεκαετίας 

Ο Ιούλιος του 2021 υπήρξε ο θερμότερος Ιούλιος της δεκαετίας για τα νησιά του Αιγαίου, ενώ ήταν επίσης ο δεύτερος πιο θερμός για τα ηπειρωτικά της χώρας.

Σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν φέτος τιμές θερμοκρασίας πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019 για τον μήνα Ιούλιο. Τα διαστήματα με θερμοκρασία ελαφρώς κάτω από τις κανονικές για την εποχή τιμές ήσαν σύντομα, μεταξύ 3-5 και 18-25 Ιουλίου, ενώ δύο κύματα καύσωνα χαρακτήρισαν το υπόλοιπο του μήνα (κυρίως τις δύο πρώτες και τις πέντε τελευταίες ημέρες).

Στα νησιά του Αν. Αιγαίου, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα ήταν ο πιο θερμός Ιούλιος της δεκαετίας, θερμότερος κατά 0,1 βαθμό Κελσίου από τον ακραίο αντίστοιχο μήνα του 2018. Στα ηπειρωτικά τμήματα και στην Κρήτη, ο φετινός Ιούλιος ήταν περίπου ένα βαθμό πιο ψυχρός από τον εξαιρετικά θερμό Ιούλιο του 2012.

Ειδικότερα, στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφηκε μέση τιμή μεγίστων θερμοκρασιών 33 βαθμοί, στη Δυτική Ελλάδα και στα Επτάνησα 33,8°C, στη Θεσσαλία 34,5°C, στη Στερεά Ελλάδα 34,0°C, στην Πελοπόννησο 34,2°C, στην Κρήτη 32,4°C και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου 31,7°C.

Οι τελευταίες ημέρες του μήνα χαρακτηρίστηκαν από ακραία υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καύσωνα που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, με έως και οκτώ βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

«Καμίνι» και αύριο η χώρα

Αφόρητη ζέστη με μέγιστες θερμοκρασίες στους 44 – 45 βαθμούς Κελσίου αναμένεται για αύριο Τρίτη (3/8) σε ολόκληρη τη χώρα σύμφωνα με το meteo.gr.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας -πάνω από 26 με 27 βαθμούς- ιδιαίτερα στα αστικά κέντρο όπου το αίσθημα δυσφορίας θα είναι πολύ έντονο.

Στην Αττική αναμένονται συνθήκες καύσωνα με τη θερμοκρασία να κινείται μεταξύ 27 και 43 βαθμών, ενώ σε παρόμοια επίπεδα αναμένεται να κινηθεί η θερμοκρασία και στη Θεσσαλονίκη.

Στη Βόρεια Ελλάδα η θερμοκρασία θα κυμανθεί, από 17 έως 41-44 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 19 έως 43-45, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 42-43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 41-42, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 42-43 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 40-42 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Πηγές: Meteo.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αυστραλία: Ξεβράστηκαν δεκάδες μαυροδέλφινα σε ακτή

Φωτιά στη Λακωνία-Ρίψεις νερού και από εναέρια μέσα

Ο καιρός σήμερα: Βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η «πορτοκαλί» Ελλάδα: Η σκόνη της Σαχάρας κατάπιε την Αθήνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα