ΑΘΗΝΑ
22:48
|
19.04.2024
Οι στάσιμοι μισθοί πείνας που συντηρούνται πάνω από μία δεκαετία δεν καλύπτουν βασικές ανάγκες. Πόσο μάλλον μία βδομάδα διακοπών...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι πολιτικές λιτότητας που επιβάλλουν εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις πολλών χωρών της ΕΕ μετά την οικονομική κρίση του 2008-2009 εξακολουθούν να βυθίζουν στον βάλτο της φτώχειας δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους φτωχούς εργαζόμενους. Οι στάσιμοι μισθοί πείνας που συντηρούνται πάνω από μία δεκαετία δεν καλύπτουν βασικές ανάγκες μεταξύ των οποίων είναι έστω μία βδομάδα διακοπών.

Holiday

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων ETUC πάνω από 35 εκατομμύρια Ευρωπαίοι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε μία βδομάδα διακοπές λόγω των μισθών πείνας. Συνολικά εκτιμάται πως το 28% των πολιτών της ΕΕ δεν μπορεί να πάει ούτε μία βδομάδα διακοπές αλλά το πραγματικό ποσοστό μπορεί να πλησιάζει και το 59,5% των ανθρώπων με χαμηλό εισόδημα που παίρνουν περίπου το 60% ενός μέσου μισθού.

Πρωταθλητές φτώχειας οι Έλληνες χαμηλόμισθοι

Στην “κορυφή” της μαύρης λίστας ανέχειας είναι οι Έλληνες χαμηλόμισθοι καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Σωματείων ETUC το μεγαλύτερο ποσοστό πολύ φτωχών εργαζομένων στην Ευρώπη που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε μία βδομάδα διακοπές βρίσκεται στην Ελλάδα σε ποσοστό 88,9%.

Οι μισθοί πείνας εμποδίζουν δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίων χαμηλόμισθων να εξασφαλίσουν έστω και μία βδομάδα διακοπές.

Ακολουθούν οι Ρουμάνοι με 86,6%, οι Κροάτες με 84,7%, οι Κύπριοι με 79,2% και οι Σλοβένοι με 76,1%.

Σε απόλυτους αριθμούς, η Ιταλία έχει τους περισσότερους φτωχούς εργαζόμενους (περίπου 7 εκατομμύρια) που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν διακοπές μίας βδομάδας και ακολουθεί η Ισπανία με 4,7 εκατομμύρια χαμηλόμισθους, η Γερμανία με 4,3 εκατομμύρια, η Γαλλία με 3,6 εκατομμύρια και η Πολωνία με 3 εκατομμύρια χαμηλόμισθους.

Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των Ευρωπαίων πολιτών που αδυνατούν να πάνε διακοπές έστω και μία βδομάδα είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς στα περίπου 35 εκατομμύρια Ευρωπαίων δεν συμπεριλαμβάνονται δεκάδες εκατομμύρια άνεργοι ή χαμηλοσυνταξιούχοι…

Η ETUC σημειώνει πως σε τουλάχιστον 16 χώρες της ΕΕ υπάρχει στασιμότητα στους βασικούς ή στους χαμηλούς μισθούς καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 22 εκατομμύρια εργαζόμενοι παίρνουν περίπου το 40% ενός μέσου μισθού.

Οι διακοπές είναι δικαίωμα. Όχι πολυτέλεια!

Η αναπληρωτής Γενική Γραμματέας της οργάνωσης ETUC, Έσθερ Λιντς σε σχετική δήλωσή της τονίζει πως οι διακοπές δεν θα πρέπει να είναι πολυτέλεια για τους λίγους αλλά δικαίωμα για όλους. Επισημαίνει ότι δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι αδυνατούν να εξασφαλίσουν έστω και μία βδομάδα ξεκούρασης και ψυχαγωγίας λόγω μισθών πείνας που δεν εξασφαλίζουν ούτε τις βασικές ανάγκες. Επισημαίνει τέλος πως τα τελευταία στοιχεία για τη φτώχεια δεκάδων εκατομμυρίων εργαζομένων αναδεικνύουν τις μεγάλες ανισότητες στην Ευρώπη καθώς επίσης και το γεγονός πως τα όποια κέρδη ανακτήθηκαν με το (έστω και αναιμικό) “ξεπέρασμα” της οικονομικής κρίσης πριν μία δεκαετία δεν διανεμήθηκαν δίκαια.

ETUC Deputy General Secretary Esther Lynch speech to EU Social Summit | ETUC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα