ΑΘΗΝΑ
19:11
|
26.04.2024
Η φωτιά κατακαίει πυκνή δασική έκταση και μαίνεται εκτός ελέγχου απειλώντας κατοικημένες περιοχές και βιομηχανική ζώνη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 13.30 το μεσημέρι στην περιοχή της Βαρυμπόμπης. Η Τροχαία Αθηνών αποφάσισε λίγο πριν τις 15.30 το κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο υψος της Λυκόβρυσης στο ρεύμα προς Αθήνα για να διευκολύνει το έργο πυρόσβεσης.

Η διέλευση των οχημάτων επιτράπηκε ξανά, 20 λεπτά αργότερα, μέχρι νεοτέρας…

Η φωτιά σταμάτησε νωρίτερα για λίγη ώρα τη λειτουργία του κυκλώματος υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ) Αχαρνών-Αγίου Στεφάνου με αποτέλεσμα νέα, ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση του συστήματος ηλεκτροδότησης της Αττικής, και εμφανείς “βυθίσεις τάσης” που γίνονται αντιληπτές σε αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου.

Μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη - Στις φλόγες οι πρόποδες της Πάρνηθας -  Ακούγονται εκρήξεις (video)

Για το λόγο αυτό, συνεργεία του ΑΔΜΗΕ βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ώστε να προστατευτούν από την πυρκαγιά οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Οι πρώτες εικόνες – Πυκνοί καπνοί πάνω από την Αττική

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχθεί τουλάχιστον 104 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρα τμήματα, 35 οχήματα, πέντε ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη,μεταξύ των οποίων και το ρωσικό πυροσβεστικό μεγαθήριο Beriev.

Ενεργοποίηση του 112

Παράλληλα οι αρμόδιες αρχές ενεργοποίησαν μηνύματα στους κατοίκους της περιοχής μέσω του 112, καλώντας τους να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα και πόρτες για να μην διεισδύσουνοι καύτρες στο εσωτερικό των σπιτιών.

Τι είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ τόνισε πως η φωτιά εξελίσσεται σε συμπαγές δάσος και πως ως τις 15.30 η πυρκαγιά δεν απειλούσε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σπίτια ή μονές της περιοχής.

Εξήγησε πως επί του παρόντος δεν έχει ενεργοποιηθεί το σχέδιο εκκένωσης της περιοχής και πως οι αρχές ενημερώνουν εργαζόμενους βιομηχανικών εγκαταστάσεων και κατοίκων. Πρόσθεσε πως αν κριθεί απαραίτητο θα γίνει ακόμη και εκκένωση του οικισμού της Βαρυμπόμπης.

Επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εισέλθει μέσα στα σπίτια κανένα αιωρούμενο σωματίδιο από την πυρκαγιά…

“Είναι μία πυρκαγιά που εξελίσσεται και οποιοσδήποτε σχεδιασμός θα τεθεί σε εφαρμογή ανάλογα με τις περιστάσεις” είπε χαρακτηριστικά.Ερωτηθείς για τον κίνδυνο της πυρκαγιάς σε ιππικούς ομίλους της περιοχής απάντησε ότι προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Είπε τέλος ότι τα κυκλώματα υψηλής τάσης επανήλθαν σε λειτουργία λίγο μετά τις 15.00 και διαβεβαίωσε πως όλα είναι ομαλά σε ό,τι αφορά το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Ποιοι δρόμοι κλείνουν σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ

Λίγο μετά τις 16.00 μ.μ. η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την κίνηση των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας σε σχέση με τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Άγιο Στέφανο Μονεμβασιάς

Αυστραλία: Ξεβράστηκαν δεκάδες μαυροδέλφινα σε ακτή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα