ΑΘΗΝΑ
13:28
|
20.04.2024
Οι τοπικές αρχές της Κασάλα εντόπισαν περίπου 50 πτώματα, να επιπλέουν στον ποταμό που χωρίζει τις δύο χώρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σουδανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι τοπικές αρχές της Κασάλα εντόπισαν περίπου 50 πτώματα, που επέπλεαν στον ποταμό που χωρίζει τις δύο χώρες την περασμένη εβδομάδα.

Ορισμένα από τα πτώματα που εντοπίστηκαν έφεραν τραύματα από πυροβόλο όπλο ή είχαν δεμένα τα χέρια, δήλωσε αξιωματούχος τη Δευτέρα 2/8, προσθέτοντας ότι δινεργείται ιατροδικαστική έρευνα για τον προσδιορισμό των αιτιών του θανάτου τους. Ο αξιωματούχος μίλησε στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σημειώνεται ότι διασυνοριακός ποταμός που αποκαλείται Σετίτ στο Σουδάν και Τεκέζε στην Αιθιοπία έχει γεμίσει με πτώματα από το Σάββατο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες από την πόλη Ουάντ αλ Χίλου, στη σουδανική Κασάλα.

Ο ποταμός διασχίζει μερικές από τις περιοχές οι οποίες έχουν δεχτεί μεγάλο πλήγμα από την ενιάμηνη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει στο Τιγκράι μεταξύ του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου και της κυβέρνησης της Αιθιοπίας.

“Τα πτώματα που είδα σήμερα έφεραν τραύματα και είχαν δεμένα τα χέρια”, ανέφερε ένας από τους μάρτυρες που μίλησε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Άλλος κάτοικος είπε ότι είδε πτώματα στις όχθες του Σετίτ, διαβεβαιώνοντας ότι επρόκειτο για Αιθίοπες που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις μάχες στο Τιγκράι.

Ο Τεφέρα Τεουοντόρος, Αιθίοπας χειρουργός που εργάζεται στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη μεθοριακή πόλη Χαμνταγίτ του Σουδάν, δήλωσε στο Associated Press ότι σήμερα είδε κοντά στο ποτάμι εννέα πτώματα ανδρών και γυναικών. Δύο από τα πτώματα βρέθηκαν τη Δευτέρα. Πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος είχε δεμένα χέρια και μία γυναίκα που έφερε τραύμα στο στήθος. Πρόσφυγες έχουν θάψει τουλάχιστον άλλα 10 πτώματα, είπε ο ίδιος.

“Είδαμε επίσης 28 πτώματα το Σάββατο και την Κυριακή στο Ουαντ αλ Χίλου. Οι περισσότεροι ήταν άνδρες που έφεραν τραύματα από σφαίρες σε διάφορα σημεία του σώματός τους”, πρόσθεσε.

“Υποψιάζομαι ότι υπάρχουν περισσότερα πτώματα στο ποτάμι” κατέληξε.

“Είδα πολλά βάρβαρα πράγματα”, είπε ένας άλλος γιατρός, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να ενημερώσει δημοσιογράφους. “Μερικοί είχαν χτυπηθεί από τσεκούρι”.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας διαβεβαίωσε στο Twitter ότι αυτές οι μαρτυρίες είναι “ψευδείς” και ότι προωθούνται από “προπαγανδιστές” του TPLF.

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπι Αχμέντ Άλι, που έχει κερδίσει Νόμπελ Ειρήνης το 2019, δήλωσε ότι η μετακίνηση των δυνάμεών του στην περιοχή του Τιγκράι ήταν απάντηση στις επιθέσεις του TPLF σε στρατόπεδα του ομοσπονδιακού στρατού.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αιθιοπίας και το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (που συμμετείχε επί χρόνια σε κυβερνήση συνεργασίας) ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο. Το Μέτωπο επανέκτησε τα περισσότερα εδάφη που κατείχε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αλλά ο μεγαλύτερος όγκος της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει μπλοκάρει.

Από τις συγκρούσεις έχει προκληθεί σοβαρή ανθρωπιστική κρίση και χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Τιγκράι, μια περιοχή περίπου 6 εκατομμυρίων ανθρώπων όπου εκτυλίσσεται η χειρότερη επισιτιστική κρίση της τελευταίας δεκαετίας.

Εκπρόσωπος της UNICEF προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι περισσότερα από 100.000 παιδιά στο Τιγκράι, κινδυνεύουν από υποσιτισμό και λιμοκτονία μέσα στους επόμενους 12 μήνες μέχρι το 2022- δεκαπλάσια αύξηση σε σύγκριση με το ετήσιο κατά μέσο όρο επίπεδο.

Οι διαπραγματεύσεις για πρόσβαση στην αποκλεισμένη περιοχή του Τιγκράι αποδείχθηκαν αρκετά δύσκολες, δήλωσε η Marianne Ward, αναπληρώτρια διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στο Σουδάν. Είπε ότι το WFP έχει ήδη μεταφέρει 50.000 τόνους σίτου στην Αιθιοπία μέσω του Σουδάν.

Πηγές: Associated Press, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα