ΑΘΗΝΑ
13:01
|
19.04.2024
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απέδωσαν τον πύρινο εφιάλτη στην Βαρυμπόμπη σε εκρηκτικό κοκτέιλ ακραίου καιρικού φαινομένου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έδωσαν λίγο μετά τις 21.00 συνέντευξη Τύπου σε μία προσπάθεια να ενημερώσουν για τις δραματικές εξελίξεις στην Βαρυμπόμπη και δεκάδες άλλα πύρινα μέτωπα που εξελίσσονται από νωρίς σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ισχυρίστηκε πως το πύρινο μέτωπο στην Βαρυμπόμπη δεν βρήκε απροετοίμαστες τις αρμόδιες αρχές. “΄Ηταν και είναι πρωταρχικός μας στόχος η προστασία της ανθρώπινης ζωής” ανέφερε προσθέτοντας πως ήταν στο μέτωπο της φωτιάς από την αρχή και γι’αυτό δεν έχει παρά μόνον λόγια θαυμασμού για τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι σε εξέλιξη ήταν 81 πυρκαγιές εκ των οποίων και αυτή της Βαρυπόμπης που είναι η χειρότερη. Απέδωσε εμμέσως πλην σαφώς την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στις ακραία υψηλές θερμοκρασίας που επικράτησαν στην περιοχή τονίζοντας πως το θερμόμετρο το μεσημέρι κατέγραψε θερμοκρασία 45 βαθμών Κελσίου. Πρόσθεσε πως έπνεαν άνεμοι γύρω στα 6 μποφόρ και ότι η υγρασία μετρήθηκε κάτω από 10% δημιουργώντας εκρηκτικό μείγμα και συνθήκες ιδανικές για την πρόκληση του ανεξέλεγκτου πύρινου μετώπου.

Εικόνα

Ανέφερε πως στο μέτωπο της Βαρυμπόμπης επιχειρούν μεταξύ άλλων πάνω από 500 πυροσβέστες και 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δυνάμεις του στρατού και επτά αεροσκάφη πυρόσβεσης. Τόνισε πως ενεργοποιήθηκε το σχέδιο “Δευκαλίων” και πως ο στρατός παραχώρησε οχήματα και υδροφόρες που συμμετέχουν στο έργο πυρόσβεσης.

Ανέφερε πως καταγράφηκαν 315 περιπτώσεις απεγκλωβισμού ατόμων.

Τα τρία κύρια βασικά μέτωπα

Ανέφερε τρία κύρια μέτωπα: Βαρυμπόμπη , Αδάμες και Θρακομακεδόνες. Τόνισε πως η πυρκαγιά εξελίσσεται υπό δύσκολες συνθήκες και τέθηκαν εκτός λειτουργία σημαντικά κυκλώματα με αποτέλεσμα να σημειωθούν διαταραχές τάσεις. Ανέφερε χάρη στις προσπάθειες του ΑΔΜΗΕ γρήγορη επίλυση του προβλήματος.

Αναφέρθηκε σε άλλα 40 ενεργά πύρινα μέτωπα με κυριότερα τη φωτιά στην Καστανιά ανατολικής Μάνης όπου απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι για προληπτικούς λόγους.

Στις 14.50 νέα πυρκαγιά σε Ασκληπείο Κω και εκεί απομακρυνθηκαν κάτοικοι.

Ακολούθησε πυρκαγιά στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας όπου επιχειρούν πάνω από 80 πυροσβέστες.

Στις 19.11 φωτιά στην περιοχή Μυρτιά στην Εύβοια και δόθηκε εντολή για εκκένωση παρακείμενων οικισμών.

¨Η χώρα μας βιώνει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο. Συνεχίζουμε τη μάχη ώρα με τη ώρα με προτεραιότητα να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή…Μπροστά στον κίνδυνο, η ανθρώπινη ζωή είναι πέρα και πάνω από ο,τιδήποτε άλλο” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενημέρωση πυρόπληκτων στο 1135

Κάλεσε τους πυρόπληκτους πολίτες να καλούν στο 1135 για να τους καθοδηγήσουν σε κατάλληλα καταλύματα σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.

Απηύθυνε τέλος έκκκληση για αποφυγή οποιασδήποτε δραστηριότητας που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά.

Μήνυμα από το 112 για Κ.Κηφισιά,Αχαρνές,Λυκόβρυση,Μεταμόρφωση

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, έστειλε νέο μήνυμα στους κατοίκους και όσους κινούνται στις περιοχές Κάτω Κηφισιά, Αχαρνές, Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση ζητώντας τους να να κλείσουν πόρτες, παράθυρα και καμινάδες και να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Κακοκαιρία: Στη Θεσσαλία προληπτικά ο Κικίλιας

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα