ΑΘΗΝΑ
02:20
|
20.04.2024
Συνεχείς και επικίνδυνες οι αναζωπυρώσεις. "Ούτε τα ρούχα μας δεν μπορέσαμε να σώσουμε" λένε οι κάτοικοι της περιοχής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται η μάχη με τα πύρινα μέτωπα της εκτεταμένης πυρκαγιάς που ξέσπασε την Τρίτη 7/4 στην περιοχή Βαρυμπόμπης-Κρυονερίου-Τατοΐου που κατέκαψε τουλάχιστον 75 σπίτια, κτίσματα, επιχειρήσεις καθώς και αυτοκίνητα, αφήνοντας πίσω της σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις σεληνιακό τοπίο 12.500 στρεμμάτων καμένης γης και ένα σύννεφο τοξικού καπνού στον ουρανό της Αττικής.

Οργισμένοι και συντετριμμένοι οι κάτοικοι είδαν σήμερα το πρωί τις περουσίες τους και τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να μετατρέπονται σε στάχτη, την ώρα που η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανακοινώσει μέτρα για την στήριξή τους.

Με την ανατολή του ηλίου ενεργοποιήθηκαν τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα (5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα), καθώς παρά την ολονύκτια μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων η πυρκαγιά εξακολουθεί να μένεται σε πολλαπλές διάσπαρτες εστίες, οι βασικές των οποίων εντοπίζονται πέριξ του νεκροταφείου Κρυονερίου και στο Ρέμα της Χελιδονούς. Ενεργά μέτωπα εντοπίζονταν σε Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες και Τατόι.

Η καθήλωση λόγω της υψηλής θερμοκρασίας αλλά και βλαβών των περισσοτέρων από 15 ( εννιά CL-215 και έξι CL-415) πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair, συνέβαλε καθοριστικά στην επέκταση της καταστροφικής πυρκαγιάς στην περιοχή Βαρυμπόμπης –Θρακομακεδόνων το τελευταίο 24ωρο.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε το πρωί από το Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων “Όλυμπος”, ότι στη φωτιά υπάρχει πλέον μόνο ένα ενεργό μέτωπο και ότι τα υπόλοιπα τρία είναι σε ύφεση.

Παρών στο σημείο ήταν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος “ευχαρίστησε τις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος. “Θέλω να ευχαριστήσω όσους έδωσαν μεγάλη μάχη για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς. Αυτές οι φωτιές σε συνθήκες καύσωνα είναι εφιαλτικές”, τόνισε.

“Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους άνδρες και τις γυναίκες του πυροσβεστικού σώματος, έγινε μια πολύ σημαντική δουλειά όλο το βραδύ, κυρίως τα πεζοπόρα τμήματα, αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα οι πιο εφιαλτικές πυρκαγιές είναι αυτές που σημειώνονται στα περιαστικά δάση. Κρατώ ως θετικό το γεγονός ότι δόξα τω Θεώ μέχρι στιγμής δεν είχαμε απώλεια ζωής, το σύστημα εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά, οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν. Θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά της καταγραφής των ζημιών. Τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν το δάσος με το χρόνο θα ξαναγίνει, όμως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας, θα έχουμε μέρες ακόμα καύσωνα και ανέμους, θα ζητήσω εγρήγορση απ’ όλους ώστε η ζημιά που θα γίνει στο εξής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές που με τόση αυταπάρνηση αντιμετώπισαν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Ωστόσο, κάθε ώρα που περνάει, καίγονται ολοένα και περισσότερα στρέμματα δάσους, κινδυνεύουν περιουσίες και αυξάνεται ο φόβος για αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό της Βαρυμπόμπης οι άνεμοι θα ενισχυθούν από νωρίς το μεσημέρι  στη μία έως αργά το απόγευμα. Οι ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι  που θα προσεγγίζουν τοπικά τα 5 με 6 μποφόρ στην ανατολική Αττική σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την ανησυχία για αναζωπυρώσεις των μετώπων στην περιοχή. 

varimpompi--__6_

Χαρδαλιάς: Ήταν δύσκολο βράδυ

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα και εξήρε τον έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων.

Όπως είπε ήταν δύσκολο το έργο των πεζοπόρων τμημάτων.

Είπε επίσης πως πλέον στη φωτιά υπάρχει μόνο ένα ενεργό μέτωπο και ότι τα υπόλοιπα τρία είναι σε ύφεση.

Τόνισε πως έγιναν κι άλλες εκκενώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και πως τα εναέρια μέσα έχουν συγκεκριμένη αποστολή: να κλείσουν τα μέτωπα.

Στη μεγάλη πυρκαγιά στη Βρυμπόμπη δίνουν τιτάνιο αγώνα 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 Α/Φ και 9 Ε/Π. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Η πυρκαγιά έκαψε σπίτια και απείλησε ανθρώπινες ζωές, ενώ όλη η περιοχή εκκενώθηκε, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αν και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει πυροσβεστικά τείχη, τόσο για να αποφευχθεί η εξάπλωση και σε άλλες περιοχές όσο και να μην “φύγει” προς την Πάρνηθα, η πύρινη λαίλαπα είναι αδύνατον να περιοριστεί.

Ο καπνός της φωτιάς έχει απλωθεί σχεδόν σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, ωστόσο δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά για απώλεια ανθρώπινης ζωής. Τα περιστατικά διακομιδής σε νοσοκομεία ήταν έξι, με άτομα τα οποία υπέφεραν προσωρινά από αναπνευστικές δυσχέρειες.

Ούτε τα ρούχα μας δεν μπορέσαμε να σώσουμε

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, νωρίς το πρωί της Τετάρτης, περί τις 06:15, πολλοί κάτοικοι της περιοχής είχαν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους, αντικρίζοντας μουδιασμένοι την καταστροφή των περιουσιών τους.

“Δεν ήμουν εδώ. Με το που έγιναν κάποιες εκρήξεις, πήγαμε να δούμε τι έγινε, και μετά δεν μας άφησαν να γυρίσουμε πίσω. Γύρισα χθες το βράδυ με τα πόδια εδώ και ήταν όλα καμένα. Έχει καταστροφές το σπίτι μου, ενώ το εργαστήριό μου κάηκε ολοσχερώς, το ίδιο και η βάρκα και το αυτοκίνητό μου”, είπε στο Mega ο κ. Δημήτρης, κάτοικος της περιοχής.

Ούτε τα ρούχα μας δεν μπορέσαμε να σώσουμε. Φύγαμε γιατί έγιναν δύο πολύ μεγάλες εκρήξεις και πήγαμε με τη γυναίκα μου και την κόρη μου να δούμε τι έγινε. Μας ακολούθησαν και άλλα αυτοκίνητα και μετά μας καθοδήγησαν στους Θρακομακεδόνες”, συνέχισε.

Σημειώνεται ότι τη νύχτα εκκενώθηκε τμήμα του Κρυονερίου, με μήνυμα από το 112, που βρίσκεται στην οδό Ανοίξεως κοντά στη δασική έκταση. Εντολή εκκένωσης είχε δοθεί από χθες και για Βαρυμπόμπη, Ολυμπιακό Χωριό, Αδάμες και Θρακομακεδόνες.

Το πρωί διεκόπη η κυκλοφορία στον παράδρομο της εθνικης οδού Αθηνών-Λαμίας, από την οδό Ελαιών στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη. Παραμένουν κλειστές η Τατοϊου από την Κύμης έως την Ερυθραίας, η Ερυθραίας από τη γέφυρα Βαρυμπόμπης και η Τατοϊου από την Πάρνηθως (Ιπποκράτειος Πολιτεία ταβέρνα “Λάμπρος”).

Ο απολογισμός

Η συνολική έκταση της, καμένης πλέον, δασικής περιοχής δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ακόμη. Η καταστροφή, ωστόσο, είναι τεράστια, τόσο σε έναν από τους ελάχιστους και πλέον σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας, όσο και σε υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν καεί περίπου 30 κατοικίες και δεκάδες ακόμη κτίσματα, επιχειρήσεις εστίασης, καθώς και αυτοκίνητα.

“Είναι μια εκτεταμένη περιοχή που έχει υποστεί ζημιές. Διάσπαρτα τα μέτωπα. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η καμένη έκταση πρέπει να είναι περίπου 30.000 στρέμματα. Aισιοδοξούμε ότι μέσα σε λίγες ώρες η φωτιά θα έχει τεθεί υπό έλεγχο”, δήλωσε ο καθηγητής  Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας στην ΕΡΤ.

“Έχουμε να κάνουμε με μια αυτανάφλεξη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, της έλλειψης υγρασίας και της καύσιμης ύλης που υπήρχε. Η περιοχή είναι περιβαλλοντικά ευαίσθητη και λόγω μορφολογίας, αφού η μορφολογία της σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ της Πάρνηθας και της Πεντέλης, γεγονός που ενίσχυσε αυτή την κατάσταση”, περιέγραψε ο καθηγητής.

Αναζωπύρωση Νεκροταφείο Κρυονέρι

Άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η ανακούφιση των πληγέντων καθώς δεκάδες σπίτια στην περιοχή έχουν κατακαεί.

Ασαφής παραμένει επίσης προς ώρας η αρχική αιτία της πυρκαγιάς. Πέραν των καιρικών συνθηκών, με την έντονη ξηρασία λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και των αρκετά ισχυρών ανέμων, κυκλοφορούν πληροφορίες για μια έκρηξη σε πυλώνα της ΔΕΗ, ο οποίος βρίσκεται σε δυσπρόσιτο σημείο, μέσα σε περιβάλλον πυκνής δασώδους βλάστησης.

Το βράδυ της Τρίτης, σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, άφησε αιχμές για την προέλευση και τα αίτια της πυρκαγιάς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως “δεν μπορεί να είναι τυχαία μια τέτοια φωτιά”.

varimpompi--__5_

Μεγάλη επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη ώστε να σωθούν τα δεκάδες άλογα των ιππικών ομίλων που βρίσκονται στην περιοχή. Όσοι από τους ιδιοκτήτες προσπάθησαν νωρίτερα να φτάσουν στους ομίλους, προκειμένου να δουν πως θα αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση, αλλά και τι θα κάνουν με τα ζώα τους, δεν τα κατάφεραν, καθώς η αστυνομία είχε διακόψει την κυκλοφορία. Ωστόσο, αρκετά άλογα εθεάθησαν ελεύθερα στους δρόμους έξω από τους ιππικούς ομίλους της Βαρυμπόμπης, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Ενώ εκκενώθηκαν Αδάμες, Ολυμπιακό Χωριό, Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες καθώς και μεγάλο τμήμα του Κρυονερίου, εξακολουθεί να υπήρξε ανησυχία για τα λεγόμενα “βασιλικά κτήματα” στο Τατόι.

Η Πολιτική Προστασία, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προχώρησε σε προληπτική μεταφορά κάποιων από τα χιλιάδες πολύτιμα αντικείμενα τα οποία βρίσκονται εντός του πρώην βασιλικού Κτήματος Τατοΐου.

varimpompi--__4_

“Μείνετε σπίτι με κλειστά παράθυρα”

Με έντονη μυρωδιά κάπνας και κάρβουνου ξύπνησαν οι κάτοικοι πολλών περιοχών της Αττικής καθώς ο ουρανός γέμισε καπνό ενώ έντονη είναι η στάχτη σε πολλά σημεία του λεκανοπεδίου.

Έκκληση προς του κατοίκους της Αττικής να παραμείνουν στο σπίτι τους με κλειστά τα παράθυρα και πόρτες για να μην εισέλθουν οι καπνοί από τη γιγαντιαία φωτιά που κατακαίει την βόρεια Αττική, απευθύνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Ακριβώς στις 5 το πρωί της Τετάρτης (04/08/2021) στην σελίδα του στο facebook το Εθνικό Αστεροσκοπείο σήμανε συναγερμό για την κατάσταση της ατμόσφαιρας.

“Εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες”, αναφέρει χαρακτηριστικά το Εθνικό Αστεροσκοπείο.


“4 Αυγούστου 05:00: Η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη όσο αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα). Εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου, στις περιοχές με υψηλές τιμές PM2.5, να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες.Από την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα μετρήσεων ποιότητας αέρα PurpleAir: Real-time Air Quality Monitoring που στηρίζεται στην νέα γενιά αισθητήρων “Internet of Things”.Οι μονάδες είναι σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Οι τιμές που εμφανίζονται είναι αβαθμονόμητες και πρέπει να διαιρεθούν με έναν παράγοντα 1.8 περίπου.
Μπορείτε να παρακολουθείτε σε πραγματικό χρόνο τις τιμές του PM2.5 στην διεύθυνση: https://www.purpleair.com/map?opt=1/mPM25/a10/cC0#10.21/38.021/23.7292
Σημαντική συμπληρωματική πληροφορία: Αν πρέπει να κυκλοφορήσετε έξω χρησιμοποιήστε μάσκα N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5″ αναφέρει στην ανάρτησή του στο facebook.

varimpompi--__3_

Σε λειτουργία τα κυκλώματα του ΑΔΜΗΕ που τέθηκαν εκτός

Tα ξημερώματα της Τετάρτης επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς που είχαν βγει εκτός λόγω της φωτιάς.

Πρόκειται για το διπλό κύκλωμα υπερυψηλής τάσης 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα υψηλής τάσης 150 kV ‘Αγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Ωστόσο το σύστημα καλείται και σήμερα να αντιμετωπίσει δύσκολες συνθήκες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, της υψηλής ζήτησης αλλά και των πρόσθετων προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από τις πυρκαγιές.

Η ζήτηση σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να κινηθεί και σήμερα σε επίπεδα – ρεκόρ, κοντά στα 11.000 μεγαβάτ ενώ σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ετοιμότητα για περικοπές στη ζήτηση ρεύματος βρίσκονται παράλληλα οι μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος (βιομηχανίες).

varimpompi--__1_

Τσίπρας: “Δύναμη, κουράγιο, αλληλεγγύη”

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας με μήνυμά του στο twitter τόνισε:

“Αυτή την εφιαλτική νύχτα είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που ξενυχτούν αγωνιώντας για τις περιουσίες τους. Στη Βαρυμπόμπη, στην Εύβοια, στη Μεσσηνία. Δύναμη, κουράγιο, αλληλεγγύη“.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα