ΑΘΗΝΑ
12:42
|
25.04.2024
1,5 χλμ έξω από τη Μονή Οσίου Δαυίδ το πύρινο μέτωπο. "Μας έχουν πνίξει οι καπνοί" λέει ο ηγούμενος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανεξέλεγκτη θεωρείται πλέον η κατάσταση από την πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια, η οποία αναζωπυρώθηκε και κατακαίει με τέσσερα τεράστια μέτωπα τη Εύβοια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες καίγονται σπίτια σε δώδεκα χωριά της Εύβοιας, οι κάτοικοι 12 οικισμών βρίσκονται στους δρόμους, οι φλόγες μπαίνουν στα χωριά ενώ οι ενισχυμένοι άνεμοι και ένα τεράστιο μαύρο σύννεφο καπνού καθηλώνει τα εναέρια μέσα στο έδαφος.

Σύμφωνα με το OPEN το ένα ισχυρό μέτωπο καίει πυκνό πευκοδάσος στη Δάφνη, ενώ το δεύτερο βρίσκεται έξω από τις Ροβιές.

Η ενίσχυση των ανέμων που αναμένονται τις επόμενες ώρες σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες ανησυχούν τις αρχές που αγωνίζονται επί τόπου. Αυτή την στιγμή τέσσερις οικισμοί στην Εύβοια είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ οι κάτοικοι των 12 οικισμών που εκκενώθηκαν παραμένουν στον δρόμο.

Φωτιά στην Εύβοια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.08.2021

Στην περιοχή έχουν σταλεί και επιχειρούν αυτή την στιγμή ένα ελικόπτερο και τέσσερα αεροσκάφη.

Στη Δάφνη σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής και το OPEN ο άνεμος ευτυχώς έστειλε το πύρινο μέτωπο προς τα καμμένα.

Ωστόσο, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος είναι άνευ προηγουμένου.

Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α. σε μία προσπάθεια να τεθούν υπό έλεγχο οι φλόγες. Στην περιοχή βρίσκεται και το ρωσικό Beriev-200.

“Συνεχίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας, γιατί έχουμε μπροστά μας πολύ και δύσκολο δρόμο” δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, στο ΑΠΕ.

Κάηκαν 150 σπίτια

Οι έως τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 20.000 καμένα στρέμματα, τουλάχιστον 150 σπίτια, τουριστικά καταλύματα και αποθήκες.

Φωτιά στην Εύβοια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.08.2021

Σε κίνδυνο μοναστήρι

Σε κίνδυνο φαίνεται, όμως, πως είναι και η Μονή του Οσίου Δαυίδ στο Δρυμώνα της Εύβοιας, με τον ηγούμενό της να τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως “μας έχουν πνίξει οι καπνοί ενώ η φωτιά απέχει περίπου στο 1,5 χιλιόμετρο από το μοναστήρι μας. Δεν μπορούμε να δούμε και εμείς. Βλέπουμε καπνούς να έρχονται πάνω μας. Από τους αδερφούς που φτάνουν στο μοναστήρι μαθαίνουμε νέα για το σημείο που έχει φτάσει η φωτιά. Η Παναγία και ο Άγιος Γέροντας να βάλουν το χέρι τους να μη φτάσει μέχρι εδώ. Καταστρέφει τα πάντα”.

Φωτιά στην Εύβοια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.08.2021

Ο ίδιος σημείωσε πως “ακόμη η φωτιά είναι μέσα στο δάσος στο Κουρκουλιώτικο. Δεν έχει περάσει το ρέμα για να μπει στο δάσος του Δρυμώνα. Να ελπίσουμε να σταματήσει η καταστροφή”.

Πολλές από τις διαβάσεις που οδηγούν από τη Λίμνη προς το Μοναστήρι μέσα από τα χωριά έχουν καταρρεύσει, καθώς έχουν πέσει καμένες κολώνες, καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, καμένα δέντρα που δεν επιτρέπουν στα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής να κινούνται στην περιοχή.

Φωτιά στην Εύβοια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.08.2021
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στη Λακωνία-Ρίψεις νερού και από εναέρια μέσα

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο

Στον Άρειο Πάγο μήνυση γονέα θύματος των Τεμπών

Moulin Rouge… χωρίς φτερά-Κατέρρευσε τμήμα του κόκκινου μύλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα