ΑΘΗΝΑ
08:20
|
04.07.2024
Κάτοικοι της περιοχής και τοπικοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν ότι έχουν απομείνει μόνοι τους να παλεύουν με το πύρινο μέτωπο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκκληση για αύξηση των εναέριων μέσων που επιχειρούν στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας κάνουν τοπικοί αξιωματούχοι καθώς υπάρχει νέα αναζωπύρωση της φωτιάς που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο.

Ο Βασίλης Γιαννόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι υπάρχει νέα αναζωπύρωση και έκανε έκκληση για αύξηση των εναέριων μέσων.

Το βράδυ η φορά των ανέμων είχε απομακρύνει τις φλόγες από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ωστόσο η κατάσταση αυτή την ώρα παραμένει κρίσιμη.

“Τα πρώτα εναέρια έχουν φτάσει, αναμένονται και τα άλλα, έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας σε εναέρια μέσα. Έχει άπνοια” είπε ο κ. Γιαννόπουλος, ενημερώνοντας ότι αυτή την στιγμή εκδηλώνεται μία “δύσκολη αναζωπύρωση κοντά στην Αρχαία Ολυμπία” με τη φωτιά να κινείται προς τον οικισμό της Χελιδονούς.

Όσον αφορά στις ζημιές, ο ίδιος τόνισε πως είναι κοντά στις 20 οι καμένες κατοικίες, αλλά το πλήρες μέγεθος της καταστροφής θα φανεί.

Στην Ηλεία, πέντε εναέρια μέσα άρχισαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας στην Αρχαία Ολυμπία, δίνοντας, μαζί με τις ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, τη μάχη για να μην φθάσει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Ωστόσο κάτοικοι της περιοχής και τοπικοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν ότι έχουν απομείνει μόνοι τους να παλεύουν με το πύρινο μέτωπο.

Αυτή την στιγμή υπάρχει ένα ενεργό μέτωπο στον Κρόνιο Λόφο, χωρίς να ανησυχεί προς το παρόν την πυροσβεστική, ενώ ζητήθηκε νωρίτερα η προληπτική εκκένωση των χωριών Λατζόι και Λιναριά. 

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Ηράκλεια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 174 πυροσβέστες, με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 52 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποίων το 1 Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Εκτός από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, στην μάχη συμμετείχαν μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, τα οποία άνοιγαν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες γύρω από τον Αρχαία Ολυμπία, ενώ σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν η άπνοια που επικράτησε καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας.

Τα μεσάνυχτα η φωτιά βρέθηκε στα 500 μέτρα από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, ωστόσο σταμάτησε στις αντιπυρικές ζώνες.

Αντιμέτωπος με τις έντονες διαμαρτυρίες της τοπικής κοινότητας της Αρχαίας Ολυμπίας βρέθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη συμμετείχε σε σύσκεψη στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας όπου έγινε δέκτης έντονων διαμαρτυριών για τις μεγάλες ελλείψεις πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ionia Tv, ο πρόεδρος της κοινότητας στην περιοχή εξαπέλυσε πυρά κατά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη καταγγέλλοντας ότι οι κάτοικοι παλεύουν μόνοι τους με τις φλόγες.

“Υπάρχει έλλειψη πυροσβεστικής. Σίγουρα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα μπορούσε να συντονίσει καλύτερα τα διαθέσιμα μέσα” ανέφερε το Ionia Tv.

Μεσσηνία

Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στην περιοχή Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία. Eπιχειρούν 28 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 11 οχήματα και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Μέσω του 112 δόθηκε εντολή να εκκενωθούν για προληπτικούς λόγους οι κοινότητες, Μοναστηράκι, Βράχος, Άγιοι Θεόδωροι, Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα. 

“Είναι δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά”, ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος. Πρόσθεσε ότι  “το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε μία πλαγιά, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έχει υποστεί ζημιές ένα σπίτι στην περιοχή Μοναστηράκι”. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αξιωματούχοι της Fed ανοιχτοί στην αύξηση επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός παραμείνει

Εργατικό ατύχημα με τρεις τραυματίες στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος

Διεθνές Δικαστήριο: Έγκριση της παρέμβασης στην υπόθεση γενοκτονίας κατά της Μιανμάρ

Πέθανε ο Αβραάμ (Μάκης) Λεσπέρογλου-Ο συνήθης ύποπτος της δεκαετίας του ’80

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα