Ανεξέλεκτες μαίνονται οι πυρκαγιές στην βόρεια Εύβοια με την κυβέρνηση να δείχνει ανίκανη να διαχειριστεί την πύρινη λαίλαπα σε δεκάδες εστίες φωτιάς και να περιορίζεται στις διαδοχικές εκκενώσεις κοινοτήτων.
Λϊγο πριν τις 15.00 οι κάτοικοι στις κοινότητες Αγία Άννα και Αγκάλη κλήθηκαν να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία.
Μιάμιση ώρα αργότερα (λίγο μετά τις 16.30) δόθηκε εντολή στους κατοίκους της Αγίας Άννας, Παλαιόβρυσης, Κεραμείας, Αγκάλης να κινηθούν προς το Μαντούδι.
Νωρίτερα, γύρω στη μία το μεσημέρι αποφασίστηκε η εκκένωση της κοινότητας Κουρκουλών στη βόρεια Εύβοια, με το κυρίως μέτωπο της φωτιάς να βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το χωριό.
Η πύρινη λαίλαπα που κατακαίει από την Τρίτη 3 Αυγούστου δάση, καλλιέργειες και κατοικίες, υπολογίζεται πως έχει κάνει στάχτη πάνω από 30.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, ξενοδοχεία και δεκάδες άλλες επιχειρήσεις με τους κατοίκους των χωριών Kεχριές, Αμέλαντες και Κεραμέα να έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να σώσουν τις ζωές τους, καθώς τα εναέρια μέσα παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί ο Δήμος Ελυμνίων.
Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τους έχει αφήσει στο έλεος του πύρινου μετώπου να παλεύουν μόνοι τους με τις αδυσώπητες φλόγες και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις.
Σύμφωνα με καταγγελίες των πολιτών και τοπικών αξιωματούχων τα εναέρια μέσα κάνουν αναγνωριστικές πτήσεις, αλλά εξαιτίας της περιορισμένης ορατότητας, δεν κάνουν ρίψεις νερού.
Σύσσωμοι οι κάτοικοι και εθελοντές παλεύουν με λάστιχα στα χέρια και ό,τι άλλο διαθέτουν για να αναχαιτίσουν το πύρινο μέτωπο.
Πού βρίσκονται τα βασικά μέτωπα της φωτιάς στην Εύβοια
Το ένα μέτωπο κινείται από τα χωριά Κουρκουλοί και Σκεπαστή νότια προς τις Κεχριές, ενώ παράλληλα ένα νέο μέτωπο κινείται βορειοανατολικά προς τις Κεχριές αλλά και νότια προς τη Δάφνη.
Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται αυτή την στιγμή για να μην φτάσει η φωτιά στο Μαντούδι.
Περιπολικά της αστυνομίας ενημέρωσαν τους κατοίκους στις Κεχριές το πρωί της Τετάρτης ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν το χωριό. Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας, οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονταν στις Ροβιές μετακινούνται προς τη Λίμνη, τις Κεχριές και τους Κουρκουλούς, ενώ άλλες δυνάμεις υπάρχουν γύρω από τα χωριά Κουρκουλοί και Σκεπαστή.
Τις προηγούμενες ημέρες εκκενώθηκαν, με εντολή της Πυροσβεστικής, τα χωριά και οι οικισμοί Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι, Αμέλαντες και Κεραμειά. Στα περισσότερα χωριά, μετά την εκκένωσή τους, οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυτά.
Στις 3:00 τα ξημερώματα εντάθηκαν οι άνεμοι και η φωτιά άρχισε πλέον να πλησιάζει τα σπίτια του χωριού Αμέλαντες. Στις 7.30 το πρωί άρχισε και η εκκένωση του χωριού Κεχριές.
Καίγονται αβοήθητοι…
Για “τραγική κατάσταση στις Κεχριές” μίλησε ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου –Λίμνης –Αγίας Άννας Αργυρής Λιάσκος, ενώ κατήγγειλε ότι δεν έχουν εμφανιστεί εναέρια μέσα στην περιοχή τα οποία και σήμερα δυσκολεύονται να επιχειρήσουν πάνω από τις πύρινες εστίες, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη λόγων των πυκνών καπνών.
Από και από τα μεσάνυχτα, οι πυροσβετικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από άλλες που ήρθαν από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης, οι φλόγες ωστόσο συνέχισαν να καίνε τα πάντα στο πέρασμά τους ενισχυμένες από τον άνεμο που άλλαξε κατεύθυνση.
Τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η ανακατανομή των δυνάμεων σε έμψυχο δυναμικό και σε μηχανήματα, όμως οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς τόσο στα χωριά όσο και στην παραλιακή ζώνη, κυρίως στα Χρόνια.
Όσον αφορά τις Ροβιές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση των ζημιών, ενώ στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για περισσότερα από 200 καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή.
Xθες κάτοικοι και παραθεριστές του χωριού απομακρύνθηκαν με σκάφη του Λιμενικού Σώματος για να σωθούν από τις φλόγες. Οι κάτοικοι από τις Ροβιές που έχουν απομακρυνθεί από τις οικίες του, απαιτούν να επιστρέψουν ώστε να δουν τι έχουν απογίνει οι περιουσίες τους και καταγγέλλουν λάθος χειρισμούς προειδοποιώντας πως οι συντοπίτες του είναι εξαγριωμένοι καθώς οι Αρχές δεν τους επιτρέπουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Ιστορική φωτιά του αιώνα
“Για ιστορική φωτιά του αιώνα” έκανε λόγο ο Γιάννης Κοτζιάς, δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού στην ΕΡΤ, εκτιμώντας πως αυτή η φωτιά “θα μείνει στην ιστορία ως μία μαύρη περίοδος”.
Ο ίδιος τόνισε πως αυτή την ώρα τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα στα ανατολικά, στις περιοχές της Σκεπαστής και των Αμπελάτων και πως αυτή την ώρα οι φλόγες κινούνται προς το Αιγαίο.
“Η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική εάν φτάσει στο Αιγαίο” προειδοποίησε.Ερωτώμενος για την πορεία που ακολούθησαν οι φλόγες, είπε πως η φωτιά ξεκίνησε από τη Λίμνη, κινήθηκε προς τις Ροβιές, ανέβηκε προς το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ και τώρα κινείται προς τα ανατολικά.
Έκανε λόγο για “τεράστια έκταση” που κάνει δύσκολη την προσπάθεια κατάσβεσης. Τέλος, σημείωσε πως καίγεται πευκοδάσος και τόνισε πως αυτά τα δάση ρητινεύονται γεγονός που τα καθιστά “βόμβες”.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου, στην περιοχή Μυρτιά του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Ευβοίας επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 57 οχήματα, 3 Α/Φ και 3 Ε/Π εκ των οποίων το 1 Ε/Π ως συντονιστικό.
Συνδρομή παρέχουν 82 πυροσβέστες από τη Γαλλία, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.
“Πάμε ίσως σε εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο” προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ενώ ζήτησε ετοιμότητα για τα πλημμυρικά φαινόμενα, που θα ακολουθήσουν την καταστροφή των δασικών εκτάσεων.