ΑΘΗΝΑ
03:30
|
20.04.2024
Τα χωριά Γαλατσώνα, Ελληνικά και Αγριοβότανο έχουν κυκλώσει τα πύρινα μέτωπα στη Β. Εύβοια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα τεράστιο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται αυτή την ώρα στην Γαλατσώνα και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό. Ένα άλλο πύρινο μέτωπο πλησιάζει τις Γούβες σε μία πορεία που οδηγεί στο Αρτεμίσιο, το Πευκί και τη θάλασσα. Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες – και αν περάσει από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό.

Στο νότιο τμήμα, οι υποστηρικτικές ομάδες πυροπροστασίας που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Ρουμανία και εργάζονται νυχθημερόν, ελέγχουν την κατάσταση στο χωριό Τρούπι, όσο και λίγο πιο βόρεια, στα Καλύβια και στο Σπαθάρι. Στη συγκεκριμένη περιοχή βοηθούν και οι άνεμοι, με συνέπεια να μην προβλέπεται προς το παρόν επέκταση της φωτιάς προς νότο.

             Λίγο πριν δόθηκε μία μεγάλη μάχη που ξεκίνησε από τις 2:00 τα ξημερώματα για να σωθούν τα Βασιλικά. Εκτός από τους πυροσβέστες βρέθηκαν εκεί δεκάδες εθελοντές από την ευρύτερη περιοχή και την Αθήνα.

            Ιδιαίτερα ενισχυμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις με ανθρώπους και μέσα. Όμως το οδικό δίκτυο σε ένα μεγάλο μέρος του δεν επιτρέπει τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, είτε γιατί διέρχονται μέτωπα της φωτιάς, είτε γιατί έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ, κορμοί ή καλώδια.

            Οι επιχειρήσεις από τους πυροσβέστες συνεχείς, όμως ελάχιστα τα αποτελέσματα καθώς επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. «Δεν τελειώνουν τα μέτωπα. Όλα τα χωριά είναι ένα μέτωπο. Αλλού επεκτείνεται η φωτιά αλλού έχουμε αναζωπυρώσεις. Δεν παλεύεται η φωτιά με τις μπουλντόζες. Χρειάζονται να έρθουν άμεσα εναέρια μέσα που ζητάμε» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την πολιτική προστασία στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού Άγγελος Μισιρλής, ενώ προσπαθούν με χωματουργικά μηχανήματα θα δημιουργήσουν μία ζώνη προστασίας στο χωριό Καματριάδες από τα μεσάνυχτα.

            Την ίδια ώρα μεγάλες αναζωπυρώσεις εμφανίζονται στη Μηλιά, τις Αγδίνες και Τσαπουρνιά.

      Στο νότιο τμήμα τις τελευταίες ώρες υπάρχει αναζωπύρωση στο Τρούπι. Παρόμοια κατάσταση στα Καλύβια, ενώ η μάχη που δόθηκε για να μην περάσει η φωτιά το Καντήλι μέχρι στιγμής αποδίδει και οι φλόγες δεν έχουν περάσει μέσα στο συμπαγές πευκοδάσος.

Ακόμη 85 πολίτες μεταφέρθηκαν από την Εύβοια με ασφάλεια με τη συνδρομή του Λιμενικού

Στο λιμάνι Ψαροπούλι Ευβοίας μεταφέρθηκαν εννέα πολίτες, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εξαιτίας της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

          Από εκεί συνολικά 63 άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι της Σκιάθου, ενώ ακόμη 13 άτομα μεταφέρονται από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι Πευκί Ευβοίας.

Μήνυμα του 112: Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Ιστιαίας, Αιδηψού, Λουτρών Αιδηψού κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες

Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ιστιαίας, της Αιδηψού, των Λουτρών Αιδηψού να κλείσουν όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Ιστιαίας, Αιδηψού, Λουτρών Αιδηψού κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».  

Στη Σκιάθο φιλοξενούνται 64 πυρόπληκτοι από την Εύβοια

Δεκάδες πυρόπληκτοι κάτοικοι από τα Βασιλικά της Βόρειας Εύβοιας που είδαν τις περιουσίες τους να καίγονται, μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, με σκάφος, από το Πευκί στην απέναντι ακτή της Σκιάθου για να έχουν μία ασφαλή διαμονή για όσες ημέρες χρειαστούν.

     Μετά από συνεννοήσεις μεταξύ των δημάρχων Ιστιαίας-Αιδηψού και Σκιάθου το σκάφος «Καλυψώ» πήγε στο Πευκί της Εύβοιας και παρέλαβε 64 πυρόπληκτους της περιοχής και τους μετέφερε στην Χώρα της Σκιάθου στις 4:30 τα ξημερώματα, και από εκεί μεταφέρθηκαν αρχικά στο ξενοδοχείο «Σκιάθος Παλλάς».

      Μέσω του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκου Ευσταθίου και της Dolphin Skiathos διατέθηκαν στον δήμαρχο Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα δεκάδες δωμάτια σε μικρά ξενοδοχεία για να καταλύσει ο κόσμος, ενώ στο «Σκιάθος Παλλάς» διαμένουν 22 πυρόπληκτοι από την Εύβοια.

      Ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι «πρωταρχικός στόχος ήταν να διασωθούν οι άνθρωποι και εμείς ως γείτονες προσπαθήσαμε να τους βοηθήσουμε και να τους παρέχουμε μία ανάσα ανακούφισης από τις πρωτοφανείς καταστάσεις που βιώνουν. Ό,τι χρειαστούν και όσο θα απαιτηθεί θα σταθούμε δίπλα τους».

Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δύσκολη η κατάσταση στη Γορτυνία, καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στον δήμο Μεγαλόπολης

«Δύσκολη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση με την φωτιά στην Γορτυνία, που πέρασε από την Ηλεία», είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος.

   Όπως εξήγησε, «από νωρίς το πρωί επιχειρούσε στο μέτωπο της φωτιάς ένα ελικόπτερο, ενώ όπως έχω ενημερωθεί, αναμένονται και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα». Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι «στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς και μηχανήματα έργου, ενώ έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για την δημιουργία μιας αντιπυρικής ζώνης, ώστε να περιοριστεί η φωτιά».

   Επίσης, ανέφερε ότι «έχουν εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, περισσότεροι από οκτώ οικισμοί», ενώ όσον αφορά την πρόκληση ζημιών από την φωτιά, είπε ότι «σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, αλλά ακόμα δεν υπάρχει πλήρης εικόνα».

   Σχετικά με το δεύτερο πύρινο μέτωπο στην περιοχή του δήμου της Μεγαλόπολης, που πέρασε από την Μεσσηνία, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τα πράγματα είναι καλύτερα από χθες και εκτός από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τα μηχανήματα, επιχειρούσε στην περιοχή και ένα ελικόπτερο».

   Ακόμη, ανέφερε ότι «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την πυροσβεστική, τις νυχτερινές ώρες απειλήθηκαν από την φωτιά δύο οικισμοί, χωρίς όμως να προκληθούν ζημιές». 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα