ΑΘΗΝΑ
08:28
|
16.04.2024
Νεο πλήγμα για την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και τον μεγαλύτερο οργανισμό της
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέο ισχυρό πλήγμα δέχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες ο μεγαλύτερος φιλανθρωπικός οργανισμός της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, ο Οργανισμός Φροντίδας Ηλικιωμένων «Η Βασιλειάς»/St Basil’s Aged Care, που από πέρυσι «πρωταγωνιστεί» αρνητικά στην Αυστραλία πότε λόγω του ότι κατέχει το θλιβερό ρεκόρ των μεγαλύτερων απωλειών λόγω κορωνοϊού μεταξύ όλων των γηροκομείων της Αυστραλίας και πότε λόγω της αμφιλεγόμενης διαχείρισης κρατικών επιχορηγήσεων πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτή τη φορά πλήττονται κυρίως το γόητρο και η αξιοπιστία του, όπως και το ταμείο του, καθώς στη μεγαλύτερη, πολυτελέστερη και πιο σύγχρονη μονάδα του (λειτουργεί από τα τέλη του 2017 στο προάστιο Randwick του Σίδνεϊ) επιβλήθηκαν σοβαρές κυρώσεις από αρμόδια κυβερνητική επιτροπή για σωρεία παραβάσεων των κανονισμών λειτουργίας μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων.

«Σε άμεσο και σοβαρό κίνδυνο οι τρόφιμοι»

Τις μέρες που έκλεινε ένας χρόνος από το φονικό πέρασμα της πανδημίας COVID-19 στο Γηροκομείο της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας «Βασιλειάς» στη Μελβούρνη (Ιούλιος – Αύγουστος 2020), η Υπηρεσία για τη Φροντίδα Ηλικιωμένων (“My Aged Care”) της ομοσπονδιακής αυστραλιανής κυβέρνησης έκανε ηχηρή παρέμβαση στη ναυαρχίδα του ίδιου Οργανισμού στο Σίδνεϊ, επιβάλλοντας σοβαρές κυρώσεις και την υποχρέωση εκπλήρωσης αυστηρών όρων αφού διαπίστωσε ότι, λόγω πολλών ελλείψεων και αδυναμιών στη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας, «οι τρόφιμοί της βρίσκονται εκτεθειμένοι σε άμεσο και σοβαρό κίνδυνο».

Συγκεκριμένα, στις 13 Ιουλίου η αυστραλιανή κυβερνητική υπηρεσία εκδήλωσε την παρέμβασή της με την έκδοση επίσημης «Προειδοποίησης Μη Συμμόρφωσης (σ.σ. προς τη νομοθεσία και τους κανονισμούς), Προειδοποίησης για Συμφωνία (σ.σ. του Γηροκομείου με την κυβερνητική υπηρεσία) και Κυρώσεων στη «Βασιλειάδα» Randwick (σ.σ. εσωτερικό προάστιο του Σίδνεϊ)».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ακριβώς την εποχή που υπάρχει νέα ανησυχητική έξαρση της πανδημίας στην Αυστραλία -και ιδιαίτερα στην Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας (με πρωτεύουσα το Σίδνεϊ), όπου εδρεύει το προαναφερθέν Γηροκομείο (μαζί με άλλες πέντε μονάδες του ίδιου Οργανισμού). Κι ακόμα χειρότερα, τη στιγμή που εδώ και 12 μήνες έχει κλονιστεί ισχυρά η εμπιστοσύνη των Ελληνο-Αυστραλών προς τη μεγαλύτερη «αλυσίδα» φροντίδας ηλικιωμένων της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, ύστερα από όσα τραγικά διαδραματίστηκαν στη «Βασιλειάδα» Fawkner Μελβούρνης, προκαλώντας την άμεση κρατική παρέμβαση στη λειτουργία του Γηροκομείου αυτού πέρυσι και τη διενέργεια εκτεταμένης έρευνας για τον εντοπισμό αιτιών και καταλογισμό ευθυνών για την τραγωδία από ειδικώς ορισθείσα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση «Βασιλική Επιτροπή» (Royal Commission). Το πόρισμα της ιατροδικαστικής έρευνας της Επιτροπής αναμένεται από μήνα σε μήνα.

Η εν λόγω μονάδα ηλικιωμένων, St Basil’s Randwick, αποτελεί, όπως προαναφέραμε, τη ναυαρχίδα του Οργανισμού «Βασιλειάς» της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, καθώς είναι η πιο καινούργια, η πιο πολυτελής και η πιο πολυδύναμη μονάδα του μεγαλύτερου Φιλανθρωπικού Ιδρύματος της Εκκλησίας μας στους Αντίποδες. Ανήκει επί μέρους στη «Βασιλειάδα» Νέας Νότιας Ουαλίας και Περιφέρειας Πρωτευούσης (New South Wales & Australian CapitalTerritory/NSW-ACT), που με τη σειρά της εκπροσωπεί το πιο σημαντικό τμήμα της παναυστραλιανής αλυσίδας Γηροκομείων και Γηριατρείων της Αρχιεπισκοπής (που διαθέτει εδώ και δεκαετίες ανάλογες μονάδες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας). Ο Οργανισμός, εκτός από τις σημαντικές εισφορές που καταβάλλουν οι τρόφιμοί του για τη διαμονή τους στις μονάδες του, εισπράττει κάθε χρόνο πολλά εκατομμύρια δολάρια ως επιδοτήσεις από την αυστραλιανή κυβέρνηση (η οποία καταβάλλει ένα σημαντικό ποσό -περίπου $50-60/σχεδόν 30-35 ευρώ- για κάθε τρόφιμο, σε καθημερινή βάση).

Απόκρυψη ελέγχου και κυρώσεων

Ύστερα από ενδελεχή έλεγχο που διενήργησαν κυβερνητικοί υπάλληλοι στη «Βασιλειάδα»/St Basil’sRandwick τις προηγούμενες εβδομάδες, διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβάσεις σε οκτώ καίριους τομείς λειτουργίας του συγκεκριμένου Γηροκομείου. Όπως επισημαίνεται στο πόρισμα του ελέγχου, τα αποτελέσματα και οι υποδείξεις του οποίου είναι αναρτημένα συνοπτικά στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβερνητικής Υπηρεσίας:

«Η Επιτροπή Ποιότητας και Ασφάλειας Φροντίδας Ηλικιωμένων διαπίστωσε ότι υπάρχει άμεσος και σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια, την υγεία ή την ευζωία των τροφίμων, προς τους οποίους ο εγκεκριμένος πάροχος (σ.σ. «Βασιλειάδα» Randwick) προσφέρει υπηρεσίες φροντίδας».

Οι τομείς στους οποίους εντοπίστηκαν ελλείψεις και αδυναμίες από την Επιτροπή είναι:

  1. Αξιοπρέπειας και (δικαιώματος) Επιλογής των δικαιούχων της φροντίδας (παραβάσεις σε τρεις ενότητες υποχρεώσεων/κανονισμών).
  2. Συνεχούς εκτίμησης κατάστασης και σχεδιασμού με τους τροφίμους (σε πέντε ενότητες).
  3. Προσωπικής και κλινικής φροντίδας (σε επτά ενότητες).
  4. Υπηρεσιών και υποστήριξης για καθημερινή διαβίωση ( σε επτά ενότητες).
  5. Περιβάλλοντος (σ.σ. προσφοράς) υπηρεσιών του Οργανισμού (σε δύο ενότητες).
  6. Κριτικής και Παραπόνων (σε τέσσερις ενότητες).
  7. Τμήματος Προσωπικού (σε τρεις ενότητες).
  8. Διοίκησης Οργανισμού (σε πέντε ενότητες).

Εξαιτίας αυτών των παραβάσεων σε κρίσιμους τομείς για τη λειτουργία του εν λόγω Γηροκομείου, στο οποίο οι τρόφιμοι καταβάλλουν υψηλές χρηματικές εγγυήσεις και αξιόλογη ημερήσια αποζημίωση για να εξασφαλίσουν ένα δωμάτιο (γίνεται ειδική αναφορά παρακάτω), η κυβερνητική επιτροπή επέβαλε τις παρακάτω κυρώσεις και όρους, απαιτώντας την άμεση ανταπόκριση της διοίκησης της μονάδας και του Οργανισμού «Βασιλειάς»:

«Ο εγκεκριμένος πάροχος (σ.σ. το Γηροκομείο) δεν δικαιούται να λαμβάνει ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις για κάθε νέο τρόφιμο για μια περίοδο έξι (6) μηνών.

(Το Γηροκομείο) να διορίσει, με δική του δαπάνη, έναν ειδικό σύμβουλο για να το βοηθήσει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του. Ο διορισμός αυτός πρέπει να έχει γίνει έως τις 19 Ιουλίου 2021 και να διαρκέσει για μία περίοδο τουλάχιστον οκτώ (8) μηνών, με λήξη την 13ηΜαρτίου 2022.

Να εξασφαλίσει, με έξοδά του, εκπαίδευση για τα στελέχη, τους εργαζομένους και τους συνεργάτες του όπως εξειδικεύεται παρακάτω και να αποδείξει ότι έχει προσφέρει αυτή την εκπαίδευση/επιμόρφωση. Η εν λόγω εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον: την καλύτερη πρακτική χρήσης περιοριστικών μεθόδων (συμπερ. περιορισμού με χρήση φαρμάκων) στη φροντίδα ηλικιωμένων, διαχείριση πίεσης και τραυματισμού, διαχείριση πτώσεων, διαχείριση συμπεριφοράς και σχεδιασμό κλινικής φροντίδας.

Έως τις 19 Ιουλίου 2021 το Γηροκομείο πρέπει να προμηθεύσει την Επιτροπή με έναν έγγραφο σχεδιασμό εκπαίδευσης και με γραπτά τεκμήρια επιτυχούς ολοκλήρωσης της ενδεδειγμένης εκπαίδευσης έως τις 13 Μαρτίου 2022.

Να συμμετάσχει ανά 15ήμερο σε τηλεδιασκέψεις με την Επιτροπή και να προετοιμάζει ανά 15ήμερο μία έγγραφη αναφορά, ώστε να επιτρέπει στην Επιτροπή να παρακολουθεί την πρόοδο του παρόχου κατά την επιστροφή του στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του.

Η Επιτροπή Ποιότητας και Ασφάλειας Φροντίδας Ηλικιωμένων θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις προσφερόμενες υπηρεσίες καθ’ οδόν προς τη συμμόρφωση του παρόχου (με τους κανονισμούς)».

Αν και η επίσημη Προειδοποίηση της Επιτροπής προς τη «Βασιλειάδα» Randwick γνωστοποιήθηκε στη διοίκηση του Γηροκομείου στις 13 Ιουλίου, ενώ οι τρόφιμοι και οι συγγενείς τους ειδοποιήθηκαν επίσημα για τη συγκεκριμένη εξέλιξη στις 22 Ιουλίου -όπως αναφέρεται στην προαναφερθείσα επίσημη ιστοσελίδα της Υπηρεσίας για τη Φροντίδα Ηλικιωμένων- εν τούτοις κανείς στην Ομογένεια της Αυστραλίας (πλην των ήδη φιλοξενουμένων τροφίμων και των οικογενειών τους) δεν έχει λάβει γνώση της σοβαρής αυτής εξέλιξης. Η οποία δυνητικά μπορεί να επηρεάσει την επιλογή (ή μη) του εν λόγω Γηροκομείου από έναν αριθμό ηλικιωμένων και ευάλωτων Ομογενών μας ή από τις οικογένειές τους. Η μεν «Βασιλειάδα» και η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας αγνόησαν (απέκρυψαν;) το γεγονός, τα δε ομογενειακά ΜΜΕ της Αυστραλίας δεν δημοσίευσαν ούτε μία αράδα για το θέμα…

Δεν εκτιμήθηκε ως άξιο λόγου, δηλαδή, το γεγονός ότι σχεδόν δύο εκατοντάδες τρόφιμοι της «Βασιλειάδας» (στην πλειονότητά τους Ομογενείς μας, Έλληνες και Ορθόδοξοι), σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη υγειονομικά περίοδο, υπόκεινται «σε άμεσο και σοβαρό κίνδυνο υγείας, ασφάλειας και ευζωίας» μέσα στον μεγαλύτερο φιλανθρωπικό Οργανισμό της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας που χρυσοπληρώνουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους –κι όπου προεδρεύει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος Γρινιεζάκης.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στο εν λόγω Γηροκομείο, με τα 186 δωμάτια και σουίτες (που κοστίζουν σε κάθε τρόφιμο από $99 μέχρι $221/ημέρα και καταβολή εγγύησης προκαταβολικά από $900.000 μέχρι $2.000.000/1.250.000 ευρώ-ανάλογα με τον τύπο του δωματίου), είχαν επιβληθεί και προ διετίας -λίγο μετά την έναρξη της λειτουργίας του- κυρώσεις και υποχρέωση συμμόρφωσης σε μια σειρά όρων από την ίδια Επιτροπή. Και αν τότε η διοίκηση του Οργανισμού μπορούσε να επικαλεστεί τον μικρό χρόνο λειτουργίας του και τυχόν έλλειψη εμπειρίας, για την πρόσφατη εξέλιξη με τις κρίσιμες (κι επικίνδυνες για τους τροφίμους) ελλείψεις τι δικαιολογία άραγε μπορεί να προβάλει;

Τρισάγια, αλλά και δίκη για τα θύματα

Η περυσινή τραυματική εμπειρία με την απώλεια 45 ηλικιωμένων από κορωνοϊό στη «Βασιλειάδα» της Μελβούρνης (όπου νόσησαν συνολικά 94 σε σύνολο 117 τροφίμων και 94 εργαζόμενοι σε σύνολο 120) φαίνεται πάντως ότι δεν απασχόλησε και δεν προβλημάτισε σοβαρά την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Ούτε το ότι μετά την επαναλειτουργία του Γηροκομείου στη Μελβούρνη το εμπιστεύθηκαν μόλις 45 άτομα για να επιστρέψουν εκεί. Ούτε καν το ότι ο Οργανισμός (και, κατά συνέπεια, η Αρχιεπισκοπή) απειλείται με ιλιγγιώδη ποσά αποζημιώσεων για τους θανάτους και τη νόσηση δεκάδων ηλικιωμένων τροφίμων πέρυσι στη μονάδα της Μελβούρνης, καθώς ένας αριθμός στενών συγγενών των θυμάτων έχουν ασκήσει ομαδική αγωγή στο Πρωτοδικείο της Βικτώριας/Μελβούρνης. Η εν λόγω αγωγή (που σύμφωνα με πληροφορίες μας είναι προπομπός και για άλλες αγωγές στο μέλλον) πρόκειται να εκδικαστεί προσεχώς, με την Αρχιεπισκοπή και τον επικεφαλής της να μην έχουν κάνει την παραμικρή ουσιαστική κίνηση εξωδικαστικής συνδιαλλαγής και ειρήνευσης με τους συγγενείς που έχασαν τους αγαπημένους τους.

Ούτε μία συνεδρίαση για συντονισμό

Αξιοπρόσεκτο είναι ότι μέσα στους 25 μήνες της θητείας του νυν Αρχιεπισκόπου Μακαρίου -εκ των οποίων οι 17 εντός πανδημίας, που απείλησε και «θέρισε» ιδιαίτερα τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων σε όλο τον κόσμο- δεν επιδείχθηκε κάποια ιδιαίτερη ευαισθησία ή επιμέλεια, ώστε να συνεδριάσουν (είτε με φυσική παρουσία γύρω από ένα κοινό τραπέζι είτε, έστω, διαδικτυακά) οι πέντε επικεφαλής των κατά τόπους Διοικητικών Συμβουλίων του Οργανισμού «Βασιλειάς» απ’ όλη την Αυστραλία υπό τον φυσικό καθοδηγητή τους (και Πρόεδρο του Οργανισμού παναυστραλιανά) Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Ο οποίος φαίνεται ότι δεν έκρινε απαραίτητο να εξεταστούν οργανωμένα και ενδελεχώς οι πρωτοφανείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Γηροκομεία επί πανδημίας, να δώσει οδηγίες ως ο ανώτατος «προϊστάμενος» του Οργανισμού και να χαραχτεί κοινή γραμμή για τη συντονισμένη διαχείριση της κατάστασης σε όλες τις μονάδες της «Βασιλειάδας» ως σύνολο. Ακόμα και μετά την τραγωδία που έπληξε τη «Βασιλειάδα» της Μελβούρνης και συγκλόνισε την Ομογένεια της Αυστραλίας, μια τέτοια κοινή συνεδρίαση για εξέταση των επιπτώσεων της πανδημίας και λήψη κοινών μέτρων, ώστε να θωρακιστούν τα Γηροκομεία της Αρχιεπισκοπής και να μην υπάρξει ενδεχόμενο δραματικής επανάληψης όσων είχαν συμβεί ήδη στη Μελβούρνη, μάλλον θεωρήθηκε περιττή από πλευράς Αρχιεπισκοπής.

Επίσης, το ζήτημα της απώλειας τόσων ζωών Ομογενών μας (και μελών του ποιμνίου της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας) μέσα σε ένα Ίδρυμα της απόλυτης ευθύνης της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, καθώς και τυχόν τρόποι αποτροπής τέτοιας τραγωδίας στο μέλλον, δεν απασχόλησε καν το (κολοβό) Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο που συγκάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος Γρινιεζάκης -με το δράμα της «Βασιλειάδας» της Μελβούρνης ακόμα νωπό- στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020, παρά μόνο για να εκφραστεί η λύπη του επικεφαλής της Αρχιεπισκοπής και των μελών του Συμβουλίου για τις απώλειες.

Καλούνται, λοιπόν, τώρα η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και οι υπεύθυνοι του διοικητικού συμβουλίου της «Βασιλειάδας» στη Νέα Νότια Ουαλία να διαχειριστούν τις δυσμενείς επιπτώσεις της νέας κρατικής παρέμβασης και να ξαναβάλουν σε κανονική «ρότα» τη ναυαρχίδα τους στο Randwick, προτού η πλημμελής συμμόρφωση διοίκησης και εργαζομένων στους κανονισμούς στοιχίσει ακριβά στην υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων του Γηροκομείου που τους εμπιστεύθηκαν ή επιφέρει ακόμα βαρύτερες κυρώσεις.

Το βέβαιο είναι, όμως, ότι η νέα σοβαρή παρέμβαση του αυστραλιανού κράτους στη λειτουργία ενός πρότυπου -έως πρόσφατα- Οργανισμού της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, της «Βασιλειάδας», πλήττει κατάφωρα το γόητρο και την αξιοπιστία της, ενώ εκθέτει και τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας. Αφού με δική του επιλογή διορίστηκε προ 11μήνου ως νέος Διευθύνων Σύμβουλος του εν λόγω Οργανισμού ο μη σχετικός με τη φροντίδα ηλικιωμένων ομογενής Σπύρος Στάβης (με θητεία σε αστικό σχεδιασμό και πολεοδομία), ο οποίος επιπλέον έχει παραπεμφθεί από τον περασμένο Μάρτιο από την Ανεξάρτητη Επιτροπή κατά της Διαφθοράς Νέας Νότιας Ουαλίας στον αρμόδιο Εισαγγελέα της Ν.Ν.Ο. με επίσημη υπόδειξη για δίωξή του για σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης της (προηγούμενης) θέσης του ως Διευθυντής Πολεοδομίας δήμου του Σίδνεϊ.

Και, σίγουρα, όλη η Ομογένεια της Αυστραλίας αναμένει με έκδηλο ενδιαφέρον την προσεχή έναρξη της εκδίκασης της ομαδικής αγωγής τουλάχιστον επτά συγγενών των ηλικιωμένων, που εκτέθηκαν με θανατηφόρο αποτέλεσμα στον κορωνοϊό μέσα στη «Βασιλειάδα» Fawkner, κατά του Γηροκομείου και της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας ενώπιον των δικαστών του Πρωτοδικείου της Βικτώριας (Μελβούρνη).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Νόνη Δούνια: Μαθαίνεις διπλωματία μέσω… υποκριτικής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα