ΑΘΗΝΑ
14:37
|
16.04.2024
Για ξεκάθαρες ευθύνες της κυβέρνησης για την καταστροφική εξέλιξη των πυρκαγιών έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για ξεκάθαρες ευθύνες της κυβέρνησης για την καταστροφική εξέλιξη των πυρκαγιών που σαρώνουν τη χώρα, για προφανή ανεπάρκεια των εναέριων μέσων και παντελή απουσία συντονισμού, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

   «Η πρώτη σκέψη μας αυτή τη στιγμή, είναι σε όλους όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δίνουν τη μάχη, στους χιλιάδες συμπολίτες μας που δοκιμάζονται και σε όσους έχουν χάσει τους κόπους μιας ζωής», τόνισε.

   «Είναι πραγματικά τραγικό το γεγονός ότι έχουμε τόσες φωτιές να έχουν ξεφύγει επί μέρες σε όλη τη χώρα, χωρίς να υπάρχει δυνατός αέρας, ότι η Βόρεια Εύβοια έχει σχεδόν σβηστεί από το χάρτη (έχουν καεί περίπου 200.000 στρέμματα) ότι η Αττική καίγεται πέντε μέρες, ενώ φτάσαμε η φωτιά να διατρέχει όλη τη Μάνη και να εκκενώνεται το Γύθειο», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι «όλα αυτά δείχνουν πως υπάρχουν σοβαρές ευθύνες».

   Επαναλαμβάνοντας τα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για την έλλειψη των εναέριω μέσων που καταγγέλλουν και πολίτες σημείωσε: «Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες, ο αρχηγός της πυροσβεστικής έλεγε ότι στην Εύβοια επιχειρούν 7 με 8 εναέρια μέσα, τη στιγμή που ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για 17». «Όταν δεν μπορούν να συνεννοηθούν μέχρι και μεταξύ τους για το πόσα εναέρια μέσα επιχειρούν, είναι λογικό να ανησυχούμε», υπογράμμισε. «Ή ο αρχηγός της πυροσβεστικής δεν γνωρίζει τον αριθμό που επιχειρεί, ή ο κ. Χαρδαλιάς λέει ψέματα», είπε.

   Όσον αφορά την προετοιμασία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο κ. Ηλιόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ για το γεγονός ότι «κατήργησε το πιλοτικό πρόγραμμα δασοπροστασίας με 5.066 εργαζόμενους, που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το ’18-’19». «Η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο κατήργησε αυτό το πρόγραμμα, αλλά ακύρωσε παράλληλα και τις 500 προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί για τα δασαρχεία», επισήμανε.

   Τόνισε ακόμα, ότι «τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες, μας δείχνουν για ακόμη μια φορά με τραγικό τρόπο ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και κάνουν ακόμα πιο επιτακτική τη συζήτηση για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε απέναντι στο περιβάλλον», λέγοντας συγκεκριμένα: «Ο νόμος Χατζηδάκη για το περιβάλλον – του οποίου την απόσυρση είχαν ζητήσει όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις – κατήργησε το σύνολο σχεδόν των μέχρι τότε κυρωμένων δασικών χαρτών (…) Και όταν καταργείς τους κυρωμένους δασικούς χάρτες, αντικειμενικά “κλείνεις το μάτι” στους καταπατητές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου. Πρόσθεσε δε, ότι «με βάση την ίδια πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση, ο σχεδιασμός της λέει ότι από την επόμενη χρονιά στην Αττική θα έχουμε δύο εργοστάσια που θα καίνε σκουπίδια…».

   «Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε γενναία μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που καταστράφηκαν οικονομικά, που έχασαν σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες, πρέπει να ζήσουν», είπε χαρακτηριστικά. «Και είναι πολύ προκλητικό», συμπλήρωσε, «να βγαίνει ο κ. Μητσοτάκης, εν μέσω αυτής της καταστροφής, και να δηλώνει ότι “τα σπίτια ξαναγίνονται”».

   Σημείωσε επίσης, ότι «η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει το παράδειγμα του εθελοντή πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του στη μάχη με τη φωτιά, οφείλει να είναι αρωγός στην οικονομική στήριξη της οικογένειάς του». «Και πρέπει εδώ και τώρα», πρόσθεσε, «να επανέλθει το πρόγραμμα με τους 5.066 εργαζόμενους στη δασοπροστασία – το οποίο κατήργησε η ΝΔ – πρέπει να προχωρήσουν οι προσλήψεις στα δασαρχεία, πρέπει να αποσυρθεί ο νόμος Χατζηδάκη και να ξεκινήσει από μηδενική βάση η συζήτηση για έναν ολοκληρωμένο κλιματικό νόμο».

   Τέλος, ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι «χρωστάμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στις εκατοντάδες πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών που στηρίζουν αυτές τις μέρες τους πληγέντες από τις πυρκαγιές, και πρέπει όλοι μας να κινητοποιηθούμε στην ίδια κατεύθυνση». 

Κ. Βελόπουλος: Η Ελλάδα δεν πρέπει να «εκκενωθεί» – Πρέπει να σωθεί

«Υπό τον φόβο μίας νέας τραγωδίας αντίστοιχης με το Μάτι, η κυβέρνηση εφήρμοσε το δόγμα της “εκκένωσης” σε χωριά και ολόκληρες περιοχές», σημειώνει εισαγωγικά σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

            «Σαφώς και προηγούνται οι ανθρώπινες ζωές», διευκρινίζει ο Κυριάκος Βελόπουλος, «δεν μπορείς όμως να αφήνεις τις ανθρώπινες περιουσίες, τη φύση, την χλωρίδα και την πανίδα να καταστρέφονται», προσθέτει.

            «Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση στερείται σχεδίου και ικανοτήτων, παραμένει δογματική και εγκλωβισμένη στην έλλειψη πρόληψης, αφήνει την Εύβοια και όλη την Ελλάδα να καίγεται. Μία πανικόβλητη κυβέρνηση που αδυνατεί να εφαρμόσει το δόγμα “Σώζω την Ελλάδα, σώζω τους Έλληνες”», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, η δήλωση του οποίου καταλήγει στο «δια ταύτα», «η Ελλάδα όμως, δεν πρέπει να “εκκενωθεί”. Πρέπει να σωθεί».

            Παράλληλα η Ελληνική Λύση υπενθυμίζει κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που είχε καταθέσει για την Εύβοια πέρυσι και φέτος και στις οποίες υπογράμμιζε «τις σοβαρότατες ελλείψεις σε υποδομές, προσωπικό και εξοπλισμό αναφορικά με την δασοπροστασία στη Βόρεια Εύβοια».

           Μάλιστα, στην ερώτηση του Κ. Βελόπουλου τον Ιούνιο του 2021, αναφέρεται ότι «είχαμε ενημερώσει την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς για την επικινδυνότητα της κατάστασης, συγκεκριμένα για τη Βόρεια Εύβοια.

      Η κυβέρνηση δυστυχώς αγνόησε τις εκκλήσεις, τις προειδοποιήσεις και την αναλυτική παράθεση των προβλημάτων με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής. Εάν η κυβέρνηση είχε ακούσει τις εκκλήσεις της Ελληνικής Λύσης για τη Βόρεια Εύβοια, η καταστροφή θα είχε αποφευχθεί».

Ν. Καραθανασόπουλος: Διαχρονικό έγκλημα όλων των κυβερνήσεων η πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών

Τις «εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τις ανυπολόγιστες καταστροφές, ειδικά στην Εύβοια, όπου ο κόσμος έμεινε αβοήθητος με ανεπάρκεια μέτρων, μέσων και προσωπικού», κατήγγειλε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, σε σημερινή του παρέμβαση στον τ/σ «Μega» προσθέτοντας ότι «προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για τις προτεραιότητες που έθεσε η κυβέρνηση όσον αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

            «Αυτό δεν πρέπει να συγκαλύψει ότι αυτό που ζούμε σήμερα, είναι το αποτέλεσμα ενός διαχρονικού εγκλήματος στο οποίο έχουν βάλει το χέρι τους όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα, καθώς ποτέ δεν έδωσαν βάρος στην πρόληψη των πυρκαγιών και των επιπτώσεών τους, παρά μόνο στην καταστολή τους» τόνισε.

            Ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν «χωρίς εξαιρέσεις και προαπαιτούμενα στους πληγέντες, στο 100%».

            Τα ζητήματα προστασίας και αποκατάστασης «να γίνουν υπόθεση πάλης του λαού, να διεκδικήσει να ξαναζήσει στα χωριά του, να ξαναζωντανέψει η ύπαιθρος» είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος και συμπλήρωσε την αναγκαιότητα άμεσων αντιπλημμυρικών έργων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα