ΑΘΗΝΑ
03:46
|
30.03.2023
Στο πορτοκαλί είναι και αύριο Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021, επτά περιφέρειες της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο πορτοκαλί είναι και αύριο Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021, επτά περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων η Εύβοια και η Αττική, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, διατηρώντας για μια ακόμα μέρα την γενική επιφυλακή του Πυροσβεστικού Σώματος και την επιχειρησιακή ετοιμότητα ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού.

   Ειδικότερα, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

   · Περιφέρεια Αττικής

   · Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

   · Περιφέρεια Κρήτης

   · Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

   · Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)

   · Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλονιάς, ΠΕ Ιθάκης, ΠΕ Ζακύνθου)

   · Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

   Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Ταυτόχρονα, η πυροσβεστική παραμένει σε γενική επιφυλακή σε όλη την επικράτεια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

   Ταυτόχρονα, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

   Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

   Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

   Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ν. Χαρδαλιάς: Στην Εύβοια, λόγω των συνθηκών, η προσπάθεια επικεντρώνεται σε στοχευμένες προσβολές της πυρκαγιάς

Διαρκώς ενισχύονται οι δυνάμεις που επιχειρούν στην Εύβοια, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Όπως εξήγησε, αντιμετωπίζουν δύο κυρίως μέτωπα και σε τεράστια απόσταση μεταξύ τους, στην Βόρεια και τη Νότια Εύβοια. Ειδικά στη Βόρεια Εύβοια, οι ριπές των νοτιοανατολικών ανέμων που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τα 4 bf, οδηγούν την πυρκαγιά προς τους παραλιακούς οικισμούς, ενώ προσέθεσε ότι ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις δίνουν μεγάλη μάχη, ασταμάτητα.

            «Όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα επιχειρούν από το πρώτο φως της ημέρας, ενώ οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς από όμορες περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα. Τεράστια είναι η συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων από τις Ένοπλες δυνάμεις, από την Ελληνική Αστυνομία, από το Λιμενικό Σώμα, από τους εθελοντές μας, αλλά και την Περιφέρεια και την Τοπική αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

      Σχετικά με τα εναέρια μέσα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι τη νύχτα, ολοκληρώθηκαν επείγουσες εργασίες συντήρησης τους, καθώς επιχειρούν εδώ και μέρες σε όλη τη χώρα, και με το πρώτο φως της ημέρας προσβάλλουν τα πύρινα μέτωπα με έμφαση στην Εύβοια. Ειδικότερα για την Εύβοια είπε ότι στην περιοχή λόγω της φοράς του ανέμου, του καπνού και της περιορισμένης ορατότητας η προσπάθεια των χειριστών και των 17 εναέριων μέσων, 8 σε κάθε έξοδο συν 1 Beriev, επικεντρώνεται σε στοχευμένες προσβολές της πυρκαγιάς ιδιαίτερα κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

            «Πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι τα πυροσβεστικά εναέρια μέσα, αντιμετωπίζουν σοβαρές αντιξοότητες και κινδύνους όταν επιχειρούν σε μεγάλα πύρινα μέτωπα όπως αυτό της Εύβοιας. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να δυσχεράνουν ή σε κάποιες περιπτώσεις να καταστήσουν κι αδύνατο το έργο τους. Η χαμηλή ορατότητα, οι ισχυρότατες αναταράξεις, τα ρεύματα και το μικροκλίμα στην περιοχή της φωτιάς δημιουργούν συχνά σοβαρές δυσκολίες στο έργο τους», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ κατέστησε σαφές ότι «προκειμένου να είναι σε θέση τα εναέρια μέσα να πραγματοποιήσουν ρίψεις με ασφάλεια, πρέπει να υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις. Να έχει διασφαλιστεί το πώς θα πάνε, πώς θα ρίξουν και κυρίως πώς θα φύγουν. Αν έστω και μία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν πληρείται, δεν είναι εφικτή η πραγματοποίηση ρίψεων».

      Παράλληλα αναφέρθηκε στον πυροσβέστη που τραυματίστηκε σήμερα και επιχειρούσε στην Πάρνηθα τονίζοντας ότι είναι καλά στην υγεία του, έχασε προσωρινά τις αισθήσεις του, μεταφέρθηκε άμεσα με ελικόπτερο σε προσβάσιμο σημείο, όπου τον περίμενε ασθενοφόρο και τον μετέφεραν στο 251 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

      Σχετικά με τη μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα και κυρίως σε Εύβοια, Αττική και σε σημεία στην Πελοπόννησο ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι συνεχίστηκε όλη τη νύχτα από δυνάμεις της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και των πυροσβεστών από πολλές χώρες, οι οποίοι, όπως υπογράμμισε, συνδράμουν την τεράστια προσπάθεια, να προστατευτούν ζωές και περιουσίες, και να περιοριστεί η ζημιά στο φυσικό περιβάλλον.

      Αναφορικά με την Αττική επισήμανε ότι η εικόνα είναι βελτιωμένη αλλά συνεχίζει να τους απασχολεί ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων, για αυτό το λόγο, όπως τόνισε, στην περιοχή περιπολούσαν όλο το βράδυ και συνεχίζουν να περιπολούν δυνάμεις της πυροσβεστικής, κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων, εθελοντές και δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

      «Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν σε κάθε επίπεδο για την αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων. Με πυροσβεστικά μέσα, με πλοία που έχουν τεθεί στη διάθεση για την εκκένωση περιοχών, με προσωπικό που συμβάλλει και στην καταπολέμηση της φωτιάς και σε περιπολίες για να προλάβουμε αναζωπυρώσεις», σημείωσε.

      Σχετικά με την πυρκαγιά της Πάρνηθας ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι βελτιώνεται διαρκώς και πλέον αντιμετωπίζουν μόνο αναζωπυρώσεις και οι περισσότερες από αυτές έχουν εκδηλωθεί στο Φλαμπούρι και στο Κατσιμίδι, ενώ προσέθεσε ότι καταβάλλονται επιπρόσθετες προσπάθειες από το Στρατό αλλά και από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας ώστε να στεγανοποιήσουν την περίμετρο.

      Όσον αφορά όλα τα υπόλοιπα μέτωπα στην Πελοπόννησο, εξήγησε ότι η κατάσταση δείχνει σταθερή παρά τις πολλές αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται και προσπαθούν να την ελέγξουν. Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στον Άγιο Θωμά Ηρακλείου Κρήτης ο υφυπουργός ανέφερε ότι δεν απειλούνται μέχρι στιγμής υποδομές και κατοικίες.


      Παράλληλα, επισήμανε ότι μεριμνούν για την απρόσκοπτη τροφοδοσία και εξασφάλιση όλων των απαραίτητων για την λειτουργία βασικών υποδομών (όπως καύσιμα, ηλεκτρικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης) στις περιοχές που δίνονται οι μάχες από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.  

      Ο κ. Χαρδαλιάς αφού ευχαρίστησε όλα τα στελέχη τους που βρίσκονται νυχθημερόν στην πρώτη γραμμή έκανε λόγο για άλλο ένα δύσκολο απόγευμα κι άλλη μια δύσκολη νύχτα που έχουν μπροστά τους. «Όλες οι δυνάμεις, που δίνουν σκληρή μάχη όλες αυτές τις μέρες, θα συνεχίσουν να επιχειρούν με αμείωτη ένταση, με την ίδια αυταπάρνηση», υπογράμμισε ενώ απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών. «Είναι απαραίτητο για την ασφάλειά τους. Η μάχη συνεχίζεται», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιταλία: Νομοσχέδιο για την απαγόρευση του εργαστηριακού κρέατος

Ασυνήθιστο το Νότιο Σέλας πάνω από τη Νέα Ζηλανδία

Για πρώτη φορά κυβερνήσεις στο εδώλιο για την κλιματική αλλαγή

Αίθριος καιρός με τοπικές βροχές στα νησιά το Αιγαίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα