ΑΘΗΝΑ
14:14
|
19.04.2024
“Αναπόφευκτες και μη αναστρέψιμες” οι αλλαγές στο κλίμα προειδοποιεί η έκθεση ορόσημο λίγους μήνες πριν από τη σύνοδο COP26 στη Γλασκόβη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ανθρώπινη δραστηριότητα αλλάζει το κλίμα της Γης με “πρωτόγνωρους” τρόπους στα χιλιάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ζωής του πλανήτη ενώ κάποιες από αυτές τις αλλαγές είναι σήμερα “αναπόφευκτες και μη αναστρέψιμες”, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες πίσω από την εκπόνηση της έκθεσης ορόσημο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ λίγους μήνες πριν από τη σύνοδο COP26 στη Γλασκόβη.

Εντός των επόμενων δύο δεκαετιών οι θερμοκρασίες είναι πιθανό να αυξηθούν κατά περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, “παραβιάζοντας” από τη μία τον φιλόδοξο στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα το 2015 και δημιουργώντας από την άλλη εκτεταμένες καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του ο βρετανικός “Γκάρντιαν”. Σύμφωνα με τη διακυβερνητική επιτροπή IPCC μόνο η άμεση και δραστική μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου εντός της τρέχουσας δεκαετίας θα μπορούσε να αποτρέψει μια τέτοια κλιματική διάσπαση, καθώς κάθε κλάσμα ενός βαθμού περαιτέρω θέρμανσης ενδέχεται να επιδεινώσει τις επιταχυνόμενες επιπτώσεις.

Οι επιστήμονες που συνέταξαν την εν λόγω έκθεση υπογραμμίζουν ότι το ενδεχόμενο ανόδου της στάθμης των υδάτων κοντά στα δύο μέτρα μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα δεν “μπορεί να αποκλειστεί”.  Η έκθεση των 42 σελίδων δίνεται στη δημοσιότητα τρεις μήνες πριν από την κρίσιμη σύνοδο COP26 για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκόβη με τη νότια Ευρώπη και την Καλιφόρνια να φλέγονται ενώ η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και νωρίτερα η κεντρική Ευρώπη βρέθηκαν στο έλεος καταστροφικών πλημμυρών.

“Η σημερινή έκθεση του IPCC είναι ένας κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότητα”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες και πρόσθεσε, “οι καμπάνες συναγερμού είναι εκκωφαντικές και τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα: οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων και την αποψίλωση των δασών πνίγουν τον πλανήτη μας και θέτουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο”. “Εάν τώρα ενώσουμε τις δυνάμεις θα αναστρέψουμε την καταστροφή του κλίματος. Αλλά όπως ξεκαθαρίζει και η σημερινή έκθεση, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις, για δικαιολογίες. Βασίζομαι στους κυβερνητικούς ηγέτες και σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να διασφαλίσουμε ότι η COP26 θα είναι επιτυχής”, τόνισε ο Γκουτέρες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε να τερματιστούν οι νέες μονάδες άνθρακα και η νέα έρευνα και ανάπτυξη ορυκτών καυσίμων, και οι κυβερνήσεις, οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις να ρίξουν όλες τις προσπάθειές τους σε ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. “Αυτή η έκθεση πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του θανάτου για τον άνθρακα και τα ορυκτά καύσιμα, πριν καταστρέψουν τον πλανήτη μας”, είπε χαρακτηριστικά.

Η έκθεση του IPCC σε αριθμούς

  • Η παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της γης ήταν κατά περίπου 1,09 Κελσίου υψηλότερη τη δεκαετία μεταξύ 2011 – 2020 από ό, τι μεταξύ 1850 – 1900.
  • Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί από το 1850.  
  • Σήμερα ο ρυθμός αύξησης της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με το διάστημα 1901-1971.
  • Η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι ο “πιο πιθανός” (90%) παράγοντας της παγκόσμιας υποχώρησης των παγετώνων από τη δεκαετία του 1990 και της μείωσης του πάγου της Αρκτικής.
  • Είναι κατ’ ουσίαν βέβαιο ότι ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες, είναι πιο συχνά και πιο έντονα σήμερα από ό,τι ήταν τη δεκαετία του ’50. Την ίδια ώρα οι χειμώνες είναι πιο ήπιοι.

Ο καθηγητής Εντ Χόκινς του βρετανικού πανεπιστημίου του Ρέντινγκ και ένας εκ των συντακτών της έκθεσης δήλωσε: “Είναι πλέον γεγονός. Είμαστε απολύτως βέβαιοι. Είμαστε κατηγορηματικοί, είναι αδιαμφισβήτητο ο άνθρωπος και οι δραστηριότητές του υπερθερμαίνουν τον πλανήτη”.  

Η IPCC, αποτελούμενη από εκατοντάδες κορυφαίους επιστήμονες του κλίματος στον κόσμο, δημοσιεύει ολοκληρωμένες αξιολογήσεις περίπου κάθε επτά χρόνια, με αυτήν την έκθεση να αποτελεί την έκτη κατά σειρά από το 1988.

Πηγή: Guardian, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα