ΑΘΗΝΑ
14:08
|
25.09.2021
Υποσχέθηκε αποκατάσταση των καμμένων περιοχών και 500 εκατ. ευρώ ως έκτακτη βοήθεια στις πυρόπληκτες περιοχές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε νέο τηλεοπτικό διάγγελμα προχώρησε απόψε στις 7.30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο φόντο των εντεινόμενων επικρίσεων που δέχεται η κυβέρνηση για κακοδιαχείριση στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών που αποτεφρώνουν τεράστιες εκτάσεις σε Βόρεια Εύβοια, Αττική, Πελοπόννησο, Φθιώτιδα.

Τόνισε ότι σημειώθηκαν 586 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Ευχαρίστησε τις ξένες χώρες που στέλνουν βοήθεια σε μέσα πυρόσβεσης και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τους πολίτες που παλεύουν στη μάχη με τις φλόγες.

Εξήρε το ρόλο Πολιτικής Προστασίας, αστυνομίας και λιμενικού αλλά και το ρόλο των πυροσβεστών, των πιλότων και του στρατού.

Πρόσθεσε πως σε 141 περιοχές έγιναν 62 οργανωμένες απομακρύνσεις κατοίκων. Τόνισε πως η έκταση της καταστροφής ειδικά σε Αττική και Εύβοια ήταν τέτοια που προκάλεσε “βαθύ πόνο” και ζήτησε συγνώμη για λάθη και χειρισμούς.

“Το πρώτο ζητούμενο αυτή την ώρα είναι οι λύσεις όπως και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής” πρόσθεσε λέγοντας ότι θα πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη “όχι μόνον ό,τι χάθηκε αλλά και ό,τι σώθηκε”.

“Μπορεί να κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά αυτό σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν αρκετό στην άνιση μάχη με την φύση” είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: “Έχουμε χρέος να σφίξουμε τα δόντια και να προχωρήσουμε”.

Υποσχέθηκε πόρους για αναδασώσεις, “σάρωση της γραφειοκρατίας” και πρόσθετους πόρους 500 εκατομμυρίων ευρώ και υποβολή απαραίτητων δικαιολογητικών σε μία ψηφιακή πλατφόρμα για την διευκόλυνση των πυρόπληκτων που χρήζουν βοήθειας.

“Δεσμεύτηκε” πως ειδικά για την Εύβοια θα υπάρξει πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης.

“Εύχομαι η επόμενη μέρα να ανατείλει με διακομματική συναίνεση” πρόσθεσε και κατέληξε ότι έδωσε “τη μάχη” σε όλες τις κρίσεις που αντιμετώπισε ως πρωθυπουργός ώστε οι προκλήσεις και τα προβλήματα να οδηγήσουν σε βελτίωση.

Υποσχέθηκε τέλος ότι θα αποδοθούν ευθύνες στην κατάλληλη ώρα και κατέληξε λέγοντας ότι ρόλος του είναι να ενώνει τους Έλληνες “για την πατρίδα που μας αξίζει”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση εναντίον των Ταλιμπάν, τουλάχιστον ένας νεκρός

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά έλέγχο για εσωτερική πληροφόρηση για τη μετοχή της ΔΕΗ

Αντ. Σαμαράς: Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία του Ευρωστρατού

Θ. Πλεύρης: Οι οδοντίατροι θα αποφασίζουν αν θα απαιτείται rapid τεστ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα