ΑΘΗΝΑ
04:35
|
06.05.2024
Ερευνάται από την αστυνομία η υπόθεση της Μέμορι Ματσάγια – Εκκλήσεις από τον ΟΗΕ για ποινικοποίηση των γάμων ανηλίκων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία στη Ζιμπάμπουε διερευνά τον θάνατο ενός 14χρονου κοριτσιού κατά τη διάρκεια τοκετού τον περασμένο μήνα. Μια υπόθεση, η οποία έχει συγκλονίσει την κοινωνία της αφρικανικής χώρας και έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από μέλη ακτιβιστικών και άλλων οργανώσεων για τα δικαιώματα των παιδιών και των γυναικών. Η Μέμορι Ματσάγια βρέθηκε νεκρή τον περασμένο μήνα μπροστά στο ιερό εκκλησίας στην επαρχία Μαράνκε, στην ανατολική Ζιμπάμπουε.

Ο θάνατός της έφερε εκ νέου στο φως της δημοσιότητας την εκμετάλλευση των ανηλίκων κοριτσιών στη χώρα καθώς η Μέμορι εξαναγκάστηκε να παρατήσει το σχολείο για να παντρευτεί στην ηλικία των 13 ετών.


Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε να προχωρήσει στην ποινικοποίηση των γάμων ανηλίκων και να εξαλείψει αυτήν την πρακτική. Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν την ανησυχία τους και καταδίκασαν απερίφραστα τις συνθήκες που οδήγησαν το ανήλικο κορίτσι στον θάνατο. “Αυτή η τάση των ανεξιχνίαστων υποθέσεων βίας και κακοποίησης κατά των γυναικών και των κοριτσιών στη Ζιμπάμπουε δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι γάμοι ανήλικων κοριτσιών δεν μπορούν να συνεχίζονται σε καθεστώς ατιμωρησίας”, ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΟΗΕ.  

Η Μέμορι Ματσάγια απεβίωσε στις 15 Ιουλίου. Το βρέφος που έφερε στον κόσμο είναι καλά στην υγεία τους σύμφωνα με δηλώσεις της οικογένειας της εκλιπούσης ανήλικης νύφης σε τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η διαδικτυακή εκστρατεία με τα τίτλο “Δικαιοσύνη για τη Μέμορι Ματσάγια” έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει περισσότερες από 57.000 υπογραφές.

Η υπόθεση της 14χρονης εξέθεσε και την Αποστολική Εκκλησία της Ζιμπάμπουε, η οποία συναινεί στους γάμους ανηλίκων ενώ έχει κατηγορηθεί για άρνηση παροχής ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης στις ανήλικες μέλλουσες μητέρες.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της αφρικανικής χώρας τα 18 έτη είναι η κατώτατη νόμιμη ηλικία γάμου ενώ τα 16 έτη είναι η ηλικία συναίνεσης για σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, πολλές οικογένειες εξαναγκάζουν τα παιδιά τους σε γάμους με αντάλλαγμα οικονομικά οφέλη.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα