ΑΘΗΝΑ
09:13
|
25.04.2024
Συναγερμός στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον Έμπολα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υγειονομικοί αξιωματούχοι στη Γουινέα επιβεβαίωσαν ότι εντοπίστηκε στη χώρα της δυτικής Αφρικής το πρώτο κρούσμα και μάλιστα θανατηφόρο του ιού  Μάρμπουργκ, ο οποίος προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, είναι ιδιαίτερα μολυσματικός και ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών που προκαλεί τη νόσο Έμπολα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι είναι υψίστης σημασίας ο ιός να σταματήσει πριν εξαπλωθεί. “Η νόσος του ιού Μάρμπουργκ, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό που προκαλεί τη νόσο του ιού Έμπολα, εντοπίστηκε πριν περάσουν δύο μήνες αφότου η Γουινέα κήρυξε το τέλος της επιδημίας Έμπολα που είχε ξεσπάσει στις αρχές του έτους”, ανακοίνωσε το περιφερειακό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η νόσος του ιού Μάρμπουργκ μεταδίδεται στον άνθρωπο από φρουτοφάγες νυχτερίδες και εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω της άμεσης επαφής με τα σωματικά υγρά μολυσμένων ατόμων ή της επαφής με τις επιφάνειες και τα υλικά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Πρόκειται για μια σοβαρή νόσο, συχνά θανατηφόρα που προκαλεί υψηλό πυρετό, έντονες κεφαλαλγίες, αδιαθεσία και αιμορραγικές διαταραχές.

Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στην περιοχή Γκεκεντού, στο νότιο τμήμα της χώρας. Δείγματα που ελήφθησαν από ασθενή, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα, και εξετάστηκαν σε εργαστήριο στο Γκεκεντού καθώς και στο εθνικό εργαστήριο της Γουινέας για τον αιμορραγικό πυρετό, βρέθηκαν θετικά στον ιό Μάρμπουργκ. Πρόσθετες αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ινστιτούτο Παστέρ της Σενεγάλης επιβεβαίωσαν αυτό το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ο ασθενής είχε νοσηλευτεί σε κλινική της περιοχής Κούντου στο Γκεκεντού, όπου εστάλη ιατρική ομάδα έρευνας για να μελετήσει την επιδείνωση των συμπτωμάτων του.

Μια πρώτη ομάδα δέκα ειδικών του ΠΟΥ, συμπεριλαμβανομένων επιδημιολόγων και ειδικών της κοινωνικής ανθρωπολογίας, βρίσκεται ήδη στην περιοχή και παρέχει υποστήριξη στις εθνικές υγειονομικές αρχές που εργάζονται για τη διενέργεια ενδελεχούς έρευνας το συντομότερο δυνατόν και για την εντατικοποίηση των επειγουσών παρεμβάσεων που αρχίζουν από την εκτίμηση των κινδύνων και την παρακολούθηση της νόσου, την κινητοποίηση της κοινότητας και τον έλεγχο και καταλήγουν στην κλινική φροντίδα, την καταπολέμηση της λοίμωξης και την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ στην Αφρική, Δρ. Ματσχιντίσο Μοέτι, δήλωσε ότι ο ιός έχει τη δυναμική να εξαπλωθεί  γρήγορα και πέρα από τη Γουινέα. Εξήρε, ωστόσο, ο αξιωματούχος του ΠΟΥ την εγρήγορση και την ετοιμότητα των υγειονομικών στην αφρικανική χώρα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση των επαφών του πρώτου θύματος του ιού. Έχουν ήδη εντοπιστεί τέσσερις επαφές υψηλού κινδύνου, ανάμεσά τους ένας υγειονομικός, ενώ τουλάχιστον 146 ακόμα άτομα ενδέχεται να κινδυνεύουν με νόσηση.

Η διασυνοριακή επιτήρηση ενισχύεται ώστε να εντοπίζεται γρήγορα κάθε πιθανό κρούσμα. Οι γειτονικές χώρες βρίσκονται σε επιφυλακή. Το 2005 περισσότεροι από 200 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους μετά από έξαρση του ιού Μάρμπουργκ στην Ανγκόλα.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Ημαθία: Ι.Χ. έπεσε σε αρδευτικό κανάλι-Νεκρός ο οδηγός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα