ΑΘΗΝΑ
09:12
|
03.05.2024
Δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί διαδήλωσαν κατά νομοσχεδίου που προσπαθεί να "φιμώσει" αμερικανικό κανάλι επικριτικό προς την κυβέρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μαζικές κινητοποιήσεις υπέρ της ελευθερίας του Τύπου, πραγματοποίησαν σήμερα Τρίτη σε δεκάδες πόλεις της Πολωνίας δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για νομοσχέδιο που επιδιώκει, μεταξύ άλλων, το κλείσιμο του (αμερικανικής ιδιοκτησίας) τηλεοπτικού δικτύου TVN24 που επικρίνει την κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο, που τίθεται σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο αύριο Τετάρτη (11/08), αυστηροποιεί τους κανόνες που αφορούν την ξένη ιδιοκτησία Μέσων Ενημέρωσης στην Πολωνία διακυβεύοντας την επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και την περαιτέρω αύξηση “ανησυχιών” της ΕΕ για τα δημοκρατικά πρότυπα της χώρας.

Ήδη οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την Πολωνία για ζητήματα που αφορούν την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.

Στη Βαρσοβία, μία από τις περίπου 80 πόλεις όπου πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις, οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό στα οποία είχαν γράψει συνθήματα όπως “Ελεύθερα Μέσα Ενημέρωσης, Ελεύθερος Λαός, Ελεύθερη Πολωνία”.

Το TVN24 μετέδωσε εικόνες από διαδηλωτές που είχαν ανέβει στη στέγη του υπουργείου Πολιτισμού στη Βαρσοβία κρατώντας πανό στα οποία είχαν γράψει “Ελεύθερα Μέσα Ενημέρωσης” και “Πολωνία ελεύθερη από τον φασισμό”.

Η τροποποίηση που προσπαθεί να περάσει η πολωνική κυβέρνηση στη νομοθεσία που διέπει τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα ενισχύει την απαγόρευση που ισχύει ήδη και περιορίζει το ποσοστό ιδιοκτησίας που μπορούν να έχουν μη ευρωπαϊκές εταιρείες στα πολωνικά μέσα.

“Θα θέλατε τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης…να αγοράζονται χωρίς κανόνες από οποιονδήποτε σε όλο τον κόσμο, χωρίς εμπόδια;”, ρώτησε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι τους δημοσιογράφους.

Αν και το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του Μοραβιέτσκι ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο έχει στόχο να εμποδίσει χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα να αποκτήσουν τον έλεγχο πολωνικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων, οι επικριτές του εκτιμούν ότι έχει στόχο να φιμώσει το τηλεοπτικό δίκτυο TVN24, το πιο δημοφιλές ειδησεογραφικό κανάλι στη χώρα, η άδεια του οποίου λήγει στις 24 Σεπτεμβρίου.

Η μητρική εταιρεία του TVN24, η TVN, ανήκει στην αμερικανική Discovery Inc. μέσω μιας εταιρείας καταχωρημένης στην Ολλανδία προκειμένου να παρακάμπτεται η νομοθεσία της Πολωνίας που απαγορεύει σε οποιαδήποτε μη ευρωπαϊκή εταιρεία να κατέχει περισσότερο από το 49% των μετοχών σε πολωνικά μέσα ενημέρωσης. Η TVN έχει χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο απόπειρα περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου.

Από την πλευρά του το PiS καταγγέλλει εδώ και καιρό ότι ξένα μέσα ενημέρωσης αλλοιώνουν τη δημόσια συζήτηση στην Πολωνία, με τρόπο που βλάπτει τα πολωνικά συμφέροντα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Και στο Μεξικό ξεσηκώνονται οι φοιτητές για το έγκλημα στη Γάζα

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα