ΑΘΗΝΑ
04:03
|
25.04.2024
Η παραίτηση θα είναι ενεργή σε 14 μέρες και ήρθε μετά από μήνες σεοβαρών καταγγελιών και πιέσεων...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο φόντο των κατηγοριών και αποκαλύψεων για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις τουλάχιστον 11 γυναικών ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε απόψε την παραίτηση από το αξίωμά του.

Η παραίτηση θα είναι ενεργή σε 14 μέρες οπότε θα αντικατασταθεί από την Δημοκρατική αναπληρώτρια κυβερνήτη της πολιτείας, Κάθι Χότσουλ μέχρι την διεξαγωγή των επόμενων πολιτειακών εκλογών στη Νέα Υόρκη το Νοέμβριο του 2022.

Σε σύντομο βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του ο Άντριου Κουόμο ανέφερε ότι η σπατάλη ενέργειας και η απόσπαση προσοχής από το έργο διακυβέρνησης της πολιτείας είναι “το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει ένας πολιτειακός κυβερνήτης”.

“Δεν μπορώ να είμαι η αιτία μίας τέτοιας κατάστασης..Δουλεύω για σας…Και κάνω το καλύτερο πράγμα για σας…” είπε προσθέτοντας ότι το καλύτερο θα είναι να υποβάλλει την παραίτησή του ώστε να επανέλθει η εξομάλυνση της κατάστασης και η διακυβέρνηση της πολιτείας.

Παραίτηση μετά από ασφυκτικές πιέσεις

Η κίνησή του δεν οφείλεται ούτε στην ευθιξία, ούτε σε ευαισθησία από τις σοβαρές καταγγελίες σε βάρος του για σεξουαλικές παρενοχλήσεις γυναικών (μεταξύ άλλων πρώην συνεργάτιδων). ‘Ερχεται μετά από πολύμηνη αντίσταση στις πιέσεις για παραίτηση και επίμονη διάψευση των κατηγοριών σε βάρος του.

Καταλυτικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη φαίνεται πως έπαιξε η εισαγγελέας Νέας Υόρκης, Ρίτα Γκλάβιν, που αποδοκίμασε έντονα πρότερη έκθεση που είχε ανακοινώσει την περασμένη βδομάδα το πολιτειακό υπουργείο Δικαιοσύνης για την υπόθεση. “Η έκθεση έχει εσφαλμένα βασικά γεγονότα  της υπόθεσης, έχει παραλείψει μαρτυρίες-κλειδιά και απέτυχε να συμπεριλάβει μάρτυρες της κατηγορούσας αρχής” ανέφερε στο βούλευμά της η εισαγγελέας Νέας Υόρκης.

Επιπλέον ο Κουόμο είχε απομονωθεί πολιτικά έχοντας χάσει (εδώ και πολλές βδομάδες) την υποστήριξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν, των δύο Δημοκρατικών γερουσιαστών της Νέας Υόρκης καθώς και της μεγάλης πλειοψηφίας των Δημοκρατικών βουλευτών της πολιτείας.

Αφότου η υπουργός Δικαιοσύνης της Ν.Υόρκης Λετίτια Τζέιμς ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της στις 3 Αυγούστου ο πρόεδρος της πολιτειακής βουλής Καρλ Χίστι, δήλωσε πως ο κυβερνήτης είχε χάσει “την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στο σώμα, προσθέτοντας πως  “δεν μπορεί πλέον να παραμένει σε αυτό το αξίωμα”.

Μεταξύ των 11 γυναικών που τον κατηγορούν για σεξουαλική παρενόχληση είναι και η πρώην εκτελεστική βοηθός του, Μπρίτανι Κομίσο, που ήταν και η πρώτη που διατύπωσε εναντίον του κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι από το 2019 ως το 2020 ο κυβερνήτης ήρθε “σε στενή επαφή” μαζί της. Επίσης τόνισε πως δεν έλειπαν κατά διαστήματα απρεπείς συμπεριφορές και σεξουαλικές παρενοχλήσεις καθώς έφτασε να της πιάνει το στήθος κάτω από την μπλούζα ή να της πιάνει τα οπίσθια.

Σε μία από τις δημόσιες εμφανίσεις της σε τηλεοπτικά δίκτυα η Κομίσο εξήγησε γιατί καθυστέρησε να καταγγείλει τον σάτυρο κυβερνήτη.

«Δεν είπα τίποτα όλο αυτό το διάστημα. Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι μιλάμε για τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης. Τον φυλάνε στρατιώτες και άνθρωποι της ασφάλειας. Αυτοί δεν είναι εκεί για να προστατεύσουν εμένα, αλλά αυτόν. Ένιωσα πως αν επιχειρούσα να κάνω κάτι για να τον προσβάλω μέσα στο σπίτι του, δεν θα ήταν αυτός που θα είχε προβλήματα ή θα απολυόταν. Θα ήμουν εγώ. Και ένιωσα επίσης πως ότι και να έλεγα δεν θα με πίστευε κανείς».

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 13 χρόνια που αναγκάζεται να παραιτηθεί κυβερνήτης της Νέας Υόρκης λόγω ενός σκανδάλου. Προηγούμενος ήταν ο Έλιοτ Σπίτζερ που αποχώρησε από τη θέση το 2018 εξαιτίας της εμπλοκής του σε ένα κύκλωμα προώθησης ιερόδουλων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα