ΑΘΗΝΑ
07:03
|
07.10.2022
Τα μέτρα για τους πυρόπληκτους που ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του Υπ. Συμβουλίου ο πρωθυπουργός, εξειδίκευσε ο υπουργός Οικονομικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων που αναγγέλθηκαν προηγουμένως από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κλήθηκαν να εξειδικεύσουν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για κατεστραμμένα κτίρια από τις καταστροφικές πυρκαγιές, αποζημιώσεις για καταστροφή οικοσυσκευής και στεγαστική συνδρομή, αποζημιώσεις επιχειρήσεων, καθώς και αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων, καθώς και διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης προβλέπονται στα μέτρα για τη στήριξη των πυρόπληκτων.

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 500 εκατ. ευρώ

Για την υλοποίηση αυτών, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δρομολογείται η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ύψους 500 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός κρίνεται αναγκαίος, «για τη δημιουργία του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου προκειμένου να χρηματοδοτηθούν – εφέτος – παρεμβάσεις αποκατάστασης δασών, οικισμών και σχετικών υποδομών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, και να υλοποιηθούν – άμεσα – τα μέτρα ενίσχυσης των πληττόμενων περιοχών, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων» επισημαίνεται.

«Η μεθοδική και υπεύθυνη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών της χώρας και του «ταμείου» αυτής, καθιστά εφικτή την κατάρτιση και υλοποίησή του», προστίθεται.

Ακόμη σημειώνεται ότι η εκταμίευση των σχετικών κονδυλίων θα γίνεται μετά από εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, η οποία συστήθηκε τον Μάρτιο του 2021.

Ακολουθούν οι σχετικοί πίνακες που αφορούν τα μέτρα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τη διαδικασία χορήγησης αλλά και τις πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης υπέρ των πληγέντων.

Αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων
Αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Η Αμερική έπεσε ξανά στα… γόνατά μας»

Χάρη Μπάιντεν σε φυλακισμένους για «απλή κατοχή» μαριχουάνας

Νέος απολογισμός θυμάτων στο ναυάγιο της Λέσβου

«Πινγκ-πονγκ» Ερντογάν-Μητσοτάκη στο δείπνο της Πράγας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα