ΑΘΗΝΑ
23:03
|
23.04.2024
Εξώδικο στο Liberal.gr έστειλε η πρόεδρος της Ένωσης Αρχαιολόγων, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση ανάρτησής της σε προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εξώδικο στο Liberal.gr έστειλε η πρόεδρος της Ένωσης Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, με αφορμή δημοσίευμα στον συγκεκριμένο ιστότοπο, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση ανάρτησής της σε προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook και ζητώντας την αφαίρεσή του από την ιστοσελίδα, αλλιώς θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Η ίδια, γνωστοποιώντας το εξώδικο μέσα από το προσωπικό της μπλογκ, χαρακτηρίζει το δημοσίευμα «άκρως προσβλητικό και συκοφαντικό, όπως καταμαρτυρείται ήδη από τον τίτλο του, με σκοπό την παραπλάνηση του αναγνωστικού σας κοινού και τη διέγερσή του εναντίον μου, κάτι που πράγματι συνέβη με υπαιτιότητα και παραίνεσή σας, καθώς και την ηθική, συνδικαλιστική, επαγγελματική και πολιτική μου εξόντωση». 

Αναλυτικά το κείμενο της Δέσποινας Κουτσούμπα και το κείμενο του εξωδίκου:

«Ενώ ο κόσμος καίγεται (δυστυχώς κυριολεκτικά) και τα δεξιά και ακροδεξιά, κρατικά και παρακρατικά τρολ ασχολούνται με τα προφίλ μου στο facebook. Όπως έχω πολλές φορές πει, επί της αρχής διαφωνώ με τις αγωγές και μηνύσεις σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ. Σε αυτή την αρχή όμως υπάρχει ένα όριο, κι αυτό είναι η παραβίαση της ιδιωτικότητας: το liberal.gr ξεπέρασε το όριο αυτό. Ξεπέρασε όμως κι άλλο ένα όριο, με προτροπές να περάσω πειθαρχικό και να απολυθώ για… αναρτήσεις στο facebook, τις οποίες παραποίησε αρκούντως για να στηρίξει κάτι τέτοιο (διαβάστε το εξώδικο που ακολουθεί). Επειδή λοιπόν η ελευθερία της έκφρασης είναι αδιαπραγμάτευτη, έστειλα σήμερα αυτό το εξώδικο στο liberal.gr και, αν δεν κατέβει η δημοσίευση, προτίθεμαι να τους πάω δικαστικά μέχρι τέλους. Το ίδιο θα κάνω και για όσους μετά από αυτό το εξώδικο δεν κατεβάσουν τα screenshot από το ιδιωτικό μου προφίλ, τα οποία παρανόμως δημοσιεύτηκαν από το liberal.gr.

————————————————————————

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ, ΔΗΛΩΣΗ, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Μετ’ επιφυλάξεως δικαιωμάτων

Της Δέσποινας Κουτσούμπα του Βασιλείουαρχαιολόγου, μόνιμης υπαλλήλου του ΥΠΠΟΑπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, περιφερειακής συμβούλου Αττικής, κατοίκου Αθηνών, επί της οδού

ΠΡΟΣ

1. Την ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία “Φιλελεύθερος Εκδοτική Α.Ε.”, εδρεύουσα στην Αθήνα, επί της οδού Πανεπιστημίου αρ. 56, ιδιοκτήτρια της ενημερωτικής ιστοσελίδας Liberal.gr, όπως νόμιμα εκπροσωπείται. 

2. Τον Βασίλειο Γεώργα, δημοσιογραφικό διευθυντή της ενημερωτικής ιστοσελίδας Liberal.gr, κάτοικο, ως εκ της εργασίας του Αθηνών, επί της οδού

3. Τον Γεώργιο Φιντικάκη, επίσης δημοσιογραφικό διευθυντή της ενημερωτικής ιστοσελίδας Liberal.gr, κάτοικο, ως εκ της εργασίας του, επί της οδού

Αθήνα, 10 Αυγούστου 2021

………………………………………………………………………………………………………………………………..

Η ενημερωτική ιστοσελίδα Liberal.gr, ιδιοκτησία της πρώτης εξ υμών, στη δημοσιογραφική διεύθυνση της οποίας προΐστανται από κοινού οι δεύτερος και τρίτος εξ υμών, δημοσίευσε το βράδυ της Κυριακής 8ης Αυγούστου 2021, ανώνυμα, άρθρο υπό τον τίτλο «Δ. Κουτσούμπα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ): Yβριστική ανάρτηση κατά του πρωθυπουργού από την πρόεδρο του Συλλόγου Αρχαιολόγων» (προσβάσιμο έκτοτε έως και σήμερα στον ιστότοπό σας και στην διεύθυνση: https://www.liberal.gr/news/d-koutsoumpa-antarsua-ybristiki-anartisi-kata-tou-prothupourgou-apo-tin-proedro-tou-sullogou-archaiologon/395786).

Το εν λόγω δημοσίευμά σας είναι άκρως προσβλητικό και συκοφαντικό, όπως καταμαρτυρείται ήδη από τον τίτλο του, με σκοπό την παραπλάνηση του αναγνωστικού σας κοινού και τη διέγερσή του εναντίον μου, κάτι που πράγματι συνέβη με υπαιτιότητα και παραίνεσή σας, καθώς και την ηθική, συνδικαλιστική, επαγγελματική και πολιτική μου εξόντωση. Σκοπίμως δε διαστρεβλώθηκαν και παραποιήθηκαν υπό της ανώνυμης συντάκτριας (ή συντάκτη) σας τα κάτωθι:

Α. Το περιεχόμενο ανάρτησης στο δημόσιο λογαριασμό μου (προφίλ Δέσποινα Κουτσούμπα https://www.facebook.com/dkoutsoumpa/) στο Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης (εφεξής: ΜΚΔ) Facebook, το οποίο σκοπίμως και υποβολιμαία διαστρεβλώθηκε από την ανώνυμη συντάκτρια (ή συντάκτη) σας για να παρουσιαστεί ως «υβριστική» στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού, αποκρύπτοντας απολύτως ότι το περιεχόμενο της ανάρτησής μου απαντούσε σε δημόσια εκπεφρασμένη άποψη υπέρ του περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης των χρηστών ΜΚΔ, και αποσκοπούσε στην υπεράσπιση της ελευθερίας έκφρασης, που αποτελεί βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας!

Β. Δημοσιοποιήσατε απόκομμα οθόνης (screenshot) από τον δεύτερο, κατ’ επιλογήν μου περιορισμένης πρόσβασης, λογαριασμό μου (προφίλ Despina Koutsoumba https://www.facebook.com/despina.koutsoumba/), το οποίο περιήλθε παράνομα στην κατοχή σας, δεδομένου ότι πρόκειται για ιδιωτικό περιεχόμενο σε λογαριασμό με ρυθμίσεις απορρήτου για επιλεγμένους χρήστες, το οποίο απευθυνόταν σε περιορισμένο και επιλεγμένο από εμένα αριθμό χρηστών, στους οποίους ουδείς συντάκτης της ιστοσελίδας σας συμπεριλαμβάνεται. Εν γνώσει σας και σκοπίμως παραβιάσατε την ιδιωτικότητά μου και τα προσωπικά μου δεδομένα, με αποτέλεσμα το απόκομμα αυτό να κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα ΜΚΔ –και μάλιστα παραποιημένο- χωρίς την άδειά μου.

Γ. Παραποιήσατε σκοπίμως το παραπάνω απόκομμα οθόνης που παρανόμως κατέχετε από τον περιορισμένης πρόσβασης λογαριασμό μου πριν το δημοσιοποιήσετε: ενώ επρόκειτο για αναπαραγόμενη από εμένα (κοινοποίηση) σατιρικού χαρακτήρα φωτογραφία τρίτου, που είχε δηλαδή αναρτήσει άλλος χρήστης, σεις σβήσατε εντελώς το όνομα του άλλου χρήστη ούτως ώστε να δώσετε την εντύπωση στους αναγνώστες σας ότι το ανακοινοποιημένο περιεχόμενο ήταν δικής μου αποκλειστικά επινόησης και δημιουργίας. Πράγματι, αναγνώστες της ιστοσελίδας σας αναπαρήγαγαν την σκοπίμως από σας παραποιημένη εικόνα, στοχοποιώντας με ως δημιουργό της εν λόγω εικόνας, ενώ δεν είμαι.

Η χυδαία παρουσίαση και διατύπωση του θέματος, με το οποίο αποφάσισε η ιστοσελίδα σας ανωνύμως να ασχοληθεί, στοχοποιεί ανοίκεια την προσωπική, επαγγελματική, επιστημονική, συνδικαλιστική και πολιτική μου πορεία, με κατασυκοφαντεί και με διαβάλει σε συνδυασμό μάλιστα με την προδιάθεση αναγνωστών σας για τα όσα ψευδή και συκοφαντικά αναφέρετε. Το ανυπόγραφο άρθρο της κρυπτόμενης συντάκτριάς σας (ή συντάκτη) είναι σκοπίμως διαστρεβλωτικό και συκοφαντικό και παριστά προς το αναγνωστικό σας κοινό ότι τάχα το ενημερώνει για δήθεν ήδη προκληθείσες εις βάρος μου αντιδράσεις χρηστών ΜΚΔ (τόσο του Twitter όσο και του Facebook), γεγονός αναληθές εφόσον, αντιστρόφως, ήταν το δικό σας δημοσίευμα αυτό που προκάλεσε τις εις βάρος μου αντιδράσεις, εν πλήρη γνώσει επομένως της ανώνυμης συντάκτριάς σας (ή συντάκτη) ως προς την αναλήθεια των αναγραφομένων, την πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας και ως προς τον απαξιωτικό και συκοφαντικό χαρακτήρα τους.

Το άρθρο σας αυτό αναγνώστηκε και εξακολουθεί να αναγιγνώσκεται από απροσδιόριστο και  οπωσδήποτε πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών της ιστοσελίδας σας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,  κυρίως δε η φωτογραφία που παρανόμως περιήλθε στην κατοχή σας, την οποία και παραποιήσατε σκοπίμως, έχει τύχει –παραποιημένη- πολλαπλών αναδημοσιεύσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχει δε ως αυτόθροη συνέπεια την στοχοποίησή μου ως δημοσίου υπαλλήλου, συνδικαλίστριας γυναίκας και πολιτικού υποκειμένου από εκατοντάδες χρήστες των ΜΚΔ, συγκεκριμένων πολιτικών προτιμήσεων, και την έγερση αξιώσεων για άσκηση εις βάρος μου πειθαρχικής δίωξης από την Υπηρεσία μου.

Η εν λόγω πρακτική σας, κατά παράβαση της δεοντολογίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, υπερβαίνει κάθε όριο πολίτικης αψιμαχίας εκ μέρους της παράταξης στην όποια πρόσκεινται όπως φαίνεται κατά κύριο λόγο οι αναγνώστες σας, αν κρίνει κανείς από τη χυδαία, άδικη και κατάφωρη επίθεση αναγνωστών σας εις βάρος μου, την οποία το δημοσίευμά σας είχε ως αποτέλεσμα. 

Μάλιστα, η παραπάνω εμπρόθετη προσβολή της προσωπικότητάς μου με τη δήθεν διενέργεια ρεπορτάζ που αφορά στο πρόσωπό μου και τα λεγόμενά μου μοιάζει πράγματι εκτός τόπου και χρόνου σε συνθήκες εκτεταμένης κοινωνικής και οικολογικής καταστροφικής εξαιτίας των εκτεταμένων πυρκαγιών που ακόμη, 8η συνεχόμενη μέρα, μαίνονται. Από την άλλη, ο πραγματικός σκοπός του δημοσιεύματός σας φαίνεται να είναι, ακριβώς εξαιτίας των παραπάνω συνθηκών, η ανάσχεση κάθε κριτικής προς τη διαχείριση της παραπάνω καταστροφής μέσω της φίμωσης, της εκδίκησης και της εξόντωσης όσων ασκούν πολιτική κριτική και κοινωνική αντιπολίτευση.

Εξηγούμαι: 

1. Η ανάρτησή μου γράφτηκε για να υπερασπιστεί την ελευθερία έκφρασης των πολιτών και ιδίως των χρηστών των ΜΚΔ, από προσπάθειες φίμωσής τους, που πλήττουν την ίδια την Δημοκρατία. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, τις τελευταίες ημέρες είναι σε εξέλιξη στη χώρα μια τεράστια οικολογική και κοινωνική καταστροφή. Μέχρι σήμερα έχουν καεί περισσότερα από 650.000 στρέμματα δάσους, αγροτικές εκτάσεις και σπίτια, ενώ τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές οι φωτιές στην Εύβοια και την Πελοπόννησο είναι ακόμη σε εξέλιξη και οι ίδιοι οι κάτοικοι, όπως και οι Δήμαρχοι, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν υπήρχε σχέδιο ώστε η καταστροφή να αποτραπεί ή να σταματήσει εγκαίρως, πριν προκαλέσει τόσο εκτεταμένες ζημιές και ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον.

Στο παραπάνω πλαίσιο και σε συνθήκες έκφρασης της οργής των πολιτών προς την κυβέρνηση για τους καταγγελλόμενους χειρισμούς της στις πληγείσες περιοχές, διατυπώθηκε η γνωστή τοις πάσι πλέον φράση «Μητσοτάκη γαμιέσαι» που χρησιμοποίησαν πλείστοι πληγέντες κάτοικοι και μεταδόθηκε ζωντανά σε ειδησεογραφικά ρεπορτάζ της τηλεόρασης. Η συγκεκριμένη φράση συμπύκνωσε τη λαϊκή οργή, τη δημόσια κατακραυγή και τη συναισθηματική απόγνωση των πληγέντων και όσων σοκαρισμένοι παρακολουθούν ακόμη την τραγωδία ή προστρέχουν για συνδρομή και αλληλεγγύη, και στην πραγματικότητα δεν επιτέλεσε παρά τον ρόλο της άσκησης του δημοσίου ελέγχου της εξουσίας που πολλά ΜΜΕ, κατά κοινή ομολογία, δεν επιτελούν. Και τούτο διότι, όπως γίνεται δεκτό, τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν τόπο δημοσίου διαλόγου και κριτικής, την οποία οι ασκούντες δημόσια εξουσία οφείλουν να δέχονται, όσο έντονη κι αν είναι. Η έκφραση της λαϊκής αγανάκτησης, βέβαια, ακόμη και με ύβρεις και βωμολοχίες απέναντι στους κυβερνώντες είναι ένα φαινόμενο που μαρτυρείται ιστορικά από την αρχαιότητα. Η εξουσία πάντοτε εξυβρίζεται από τις υποτελείς τάξεις και αυτό αποτυπώνεται σε μια μακρά σειρά σκωπτικών παραδόσεων, φράσεων, συνθημάτων, επώνυμων και ανώνυμων πονημάτων που έχουν καταγραφεί ιστορικά, επιγραφικά και έχουν αποτυπωθεί στη λογοτεχνία, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.

Αντί για αυτή την αντιμετώπιση, διατυπώθηκαν απόψεις για «απαγορεύσεις» ή «ποινικοποίηση» της χρήσης της έκφρασης, με αποκορύφωμα την δημόσια ανάρτηση του κατά δήλωσή του δημοσιογράφου, κατ’ επάγγελμα σήμερα Σύμβουλου Επικοινωνίας στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της δημόσιας εταιρείας ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές) ΑΕ κ. Μπάμπη Παπαπαναγιώτου, στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter με το εξής περιεχόμενο: «Κάτι μου λέει, ότι σύντομα, όσοι- «επίσημοι» και τρολ-αβαντάριζαν το άθλιο υβριστικό χάσταγκ την ώρα που καιγόταν η χώρα, θα βρεθούν απολογούμενοι(;) για την έμμεση υποστήριξη κακουργηματικών ενεργειών. Χειρότερο κι από αυτό που ήθελαν να ισοφαρίσουν. Karma is a bitch?». Αναφέρεται στο hastag «Μητσοτάκη_γαμιέσαι» το οποίο επί 4 μέρες ήταν το Νο 1 hastag στο twitter, αλλά και στο tik tok, που σημαίνει ότι είχε χρησιμοποιηθεί σε εκατομμύρια αναρτήσεις στα ΜΚΔ. Ουδέποτε όμως είχε χρησιμοποιηθεί από εμένα προσωπικά σε κανέναν από τους λογαριασμούς που χρησιμοποιώ, ούτε και είχα πρόθεση να χρησιμοποιήσω, όχι για λόγους υποκριτικής σεμνοτυφίας, αλλά για λόγους αποφυγής του σεξισμού που εμπεριέχει η φράση.

Με την παραπάνω ανάρτησή του ο κ. Παπαπαναγιώτου υπονόησε με σαφήνεια ότι ένα hashtag στο twitter ισοδυναμεί με «κακουργηματική ενέργεια» για την οποία μάλιστα θα βρεθούν «απολογούμενοι» όσοι έκαναν χρήση, επώνυμοι ή ανώνυμοι χρήστες. Η ανάρτηση αυτή είναι ξεκάθαρο ότι βάλλει ευθέως ενάντια στην ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο, η οποία στη χώρα μας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Η ανάρτηση αυτή δημιουργεί αλγεινές εντυπώσεις και θυμίζει πολιτικές της γειτονικής χώρας Τουρκίας, όπου ο Πρόεδρος Τ. Ερντογάν έχει επιδοθεί σε κυνήγι χρηστών του διαδικτύου για τις απόψεις τους και σε περιορισμό των ΜΚΔ και ΜΜΕ[1], όπως και άλλα ανελεύθερα καθεστώτα. Τέτοιες αντιλήψεις αποτελούν απειλή για την ίδια την Δημοκρατία στη χώρα μας.

Η ανάρτηση αυτή υπέπεσε στην αντίληψή μου στις 7.8.2021, οπότε προέβην στην εξής απαντητική ανάρτηση: «Διάβασα κάτι απειλές από τον Μπάμπη Παπαπαναγιωτου, κι ενώ μέχρι τώρα δεν είχα γράψει πουθενά #Μητσοτακη_γαμιεσαι, είμαι έτοιμη να το κάνω ταπετσαρία, εργόχειρο και τατουάζ…». Το λογοτεχνικό σχήμα υπερβολής («ταπετσαρία, εργόχειρο και τατουάζ») χρησιμοποιείται προφανώς για έμφαση στον λόγο.

Επομένως, δεν καταλείπει καμία αμφιβολία το πλαίσιο και ο στόχος της απαντητικής ανάρτησής μου που ήταν να στοιχηθώ απέναντι σε πρακτικές που θίγουν στον πυρήνα τους τα δημοκρατικά μου αισθήματα, όπως προδήλως ήταν η πρόθεση του κ. Παπαπαναγιώτου, ήτοι η ποινικοποίηση του δημόσιου λόγου. Είναι ρητό από την ανάρτησή μου ότι πρόκειται για μια απάντηση στην απειλή που διατυπώθηκε από τον κ. Μπάμπη Παπαπαναγιώτου για εισαγγελικές διώξεις σε χρήστες ΜΚΔ, απειλή ευθεία κατά της ελευθερίας έκφρασης στα κοινωνικά δίκτυα. Στον κ. Παπαπαναγιώτου ουσιαστικά απαντώ ότι, αν υπάρξουν τέτοιες απειλές ή τέτοιες διώξεις, θα συσπειρωθούμε όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες ενάντια σε όποιον τολμήσει να προτείνει τέτοιο χτύπημα στην ελευθερία έκφρασης και στη Δημοκρατία, ακόμη και όσοι-ες ως τότε δεν είχαμε χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο hashtag και άρα δεν βρισκόμασταν μέσα στο βεληνεκές των «απειλών» του.

Σεις όμως παραποιώντας εντελώς την ανάρτησή μου, την παρουσιάσατε ως «Yβριστική ανάρτηση κατά του πρωθυπουργού» (τίτλος) και στο περιεχόμενο διαλαμβάνετε επί λέξει: «Τον δρόμο όσων τις τελευταίες ώρες επιδίδονται σε ύβρεις και ανοίκειες επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού ακολούθησε και η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαιολόγων». Η ανάρτησή μου ωστόσο δεν είχε καμία σχέση με ύβρεις ή ανοίκειες επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού, αφού ρητά αφορούσε τον κ. Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και όσους απειλούσαν με αντίστοιχο τρόπο πολίτες και χρήστες ΜΚΔ. Και βέβαια, το εν λόγω hashtag διακινούνταν για μέρες ως πρώτο τρεντ στα ΜΚΔ, και όχι για κάποιες «ώρες» όπως εσείς ανακριβώς γράφετε, προσπαθώντας να με στοχοποιήσετε ως «υποκινήτρια» του hasthag αυτού, ενώ ήταν ρητό στην ανάρτησή μου (και πολύ εύκολα μπορούσε να ελεγχθεί η ακρίβεια των λεγομένων) ότι δεν το είχα ως τότε, ούτε μετά ούτε ποτέ μέχρι σήμερα, χρησιμοποιήσει. Επιπλέον, με παρουσιάζετε ως να απευθύνω υβριστική έκφραση στον Πρωθυπουργό, ενώ χρησιμοποιώ το hashtag των ΜΚΔ, με τα σημεία # και _, και ουδόλως απευθύνομαι στον Πρωθυπουργό.

Ενώ ήταν σαφές το περιεχόμενο της ανάρτησης, η ανώνυμη συντάκτριά (ή συντάκτης) σας, παραποίησε σκοπίμως τα λεγόμενά μου για να με παρουσιάσει ως «υβρίστρια» και να παρακινήσει τους αναγνώστες σας σε πλείστες όσες ανοίκειες εκφράσεις μίσους στο πρόσωπό μου, καθώς και σε προτροπή στην Υπηρεσία μου για πειθαρχικό έλεγχο για εξύβριση.

2. Η φράση «Μητσοτάκη κάθαρμα», που παρουσιάζετε ως υβριστική, αποτελεί σύνθημα που έχει καταγραφεί ιστορικά ότι φώναζαν οι διαδηλωτές στα Ιουλιανά του 1965. Το δημοσίευμά σας συνεχίζει: «Η ίδια, η οποία είναι και περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σήκωσε ανάρτηση στην οποία έχει επισυνάψει εικόνα με τη φράση «Μητσοτάκη κάθαρμα». Η ανάρτησή μου συνοδευόταν πράγματι από χειροποίητο κέντημα, έργο λαϊκής τέχνης εξαιρετικής ποιότητας, με λαϊκά μοτίβα κεντήματος, το οποίο αναγράφει με πολύχρωμα γράμματα «Μητσοτάκη κάθαρμα». Η φράση «Μητσοτάκη κάθαρμα», όπως είστε σε θέση να γνωρίζετε, σύμφωνα με την ιστορική καταγραφή, αποτελεί σύνθημα των διαδηλώσεων των Ιουλιανών του 1965, που αφορούσε τον αποβιώσαντα σήμερα Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Το λαϊκό σύνθημα έχει σωθεί σε βίντεο, περιγράφεται όμως και από τον συγγραφέα Στρατή Τσίρκα στο βιβλίο του “Η χαμένη άνοιξη“, όπου επί λέξει αναφέρεται:

«Το πλήθος είχε καταλάβει όλο το πεζοδρόμιο, αντίκρυ δεξιά μας η Βουλή – άρχιζε η πολιορκία της. Φώναζα κι εγώ με τους άλλους, ώσπου έγδαρα το λαρύγγι μου: “Κάτω οι προδότες. Κάτω οι δούλοι της Αυλής. Ένας είναι ο αρχηγός, ο κυρίαρχος Λαός”. Αγόρια και κορίτσια έφταναν ομάδες –ομάδες, ξεχώριζαν μερικά πανώ των Λαμπράκηδων∙ παίρναν θέση στο πεζοδρόμιο, ύστερα πέρασαν και στ’ αντικρινό, η πολιορκία της Βουλής γινόταν πιο στενή. Με το σούρουπο άρχισαν να φτάνουν οι εργαζόμενοι: υπάλληλοι καταστημάτων, εργάτες κι εργάτριες από τις βιομηχανίες γύρω στην Αθήνα και τον Πειραιά. Η πλατεία Συντάγματος γέμισε κι οι φωνές, σαν άγρια καταιγίδα, τάραζαν το πλήθος κύμα στο κύμα. Ο τόνος έγινε πιο τραχύς: “Μητσοτάκη, κάθαρμα”.»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα