ΑΘΗΝΑ
13:12
|
26.04.2024
Δοκιμάζονται οι διμερείς σχέσεις Οτάβας-Πεκίνου και η Ουάσινγκτον αποδοκιμάζει την απόφαση της κινεζικής δικαιοσύνης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο στην Κίνα καταδίκασε Καναδό επιχειρηματία για κατασκοπεία και επέβαλε ποινή κάθειρξης 11 ετών. Ο Καναδός Μάικλ Σπέιβορ κρατείται στην Κίνα από το 2018 και συνελήφθη μαζί με τον συμπατριώτη του διπλωμάτη, Μάικλ Κόβριγκ.

Η ετυμηγορία της κινεζικής δικαιοσύνης δοκιμάζει τις ήδη επιβαρυμένες διμερείς σχέσεις Καναδά-Κίνας ενώ και η Ουάσινγκτον αποδοκίμασε την απόφαση κάνοντας λόγο για αντίποινα για τη σύλληψη διευθυντικού στελέχους κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, ως μέρος της διπλωματικής διένεξης που προκάλεσε.

Την ίδια ώρα στον Καναδά συνεχίζεται η υπόθεση για την έκδοση της Μενγκ Ουάνγκζου, οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της κινεζικής εταιρείας Huawei, στις ΗΠΑ. θα προσπαθήσουν να πείσουν την καναδική δικαιοσύνη να μην προχωρήσει στην έκδοσή της στις ΗΠΑ. Τις επόμενες ημέρες οι συνήγοροι υπεράσπισης της Μενγκ Ουάνγκζου θα προσπαθήσουν να πείσουν την καναδική δικαιοσύνη να μην προχωρήσει στην έκδοσή της στις ΗΠΑ.

Η Κίνα κατηγορείται, από δυτικούς αναλυτές, ότι χρησιμοποιεί τους Σπέιβορ και Κόβριγκ ως “διπλωματικούς ομήρους” στις πολιτικές της διαπραγματεύσεις.

Η απόφαση του δικαστηρίου της Νταντόνγκ ανέφερε: “Για το αδίκημα της κατασκοπείας και της παράνομης παροχής κρατικών μυστικών στο εξωτερικό ο Σπέιβορ καταδικάζεται σε φυλάκιση 11 ετών, κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων του αξίας 50.000 γουάν και απέλαση”. Η δικαστική απόφαση δεν διευκρινίζει πότε θα γίνει η απέλαση του Καναδού επιχειρηματία, ωστόσο, είθισται στην Κίνα οι καταδικασθέντες να εκτίουν την ποινή τους και στη συνέχεια να απελαύνονται.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, χαρακτήρισε την καταδίκη “απαράδεκτη και άδικη”.

Η απαγγελία της ποινής του Μάικλ Σπέιβορ καταγράφηκε την επομένη της επικύρωσης από εφετείο, της θανατικής ποινής σε βάρος του επίσης Καναδού, Ρόμπερτ Λόιντ Σέλενμπεργκ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών.

Οι διώξεις σε βάρος Καναδών εντάσσονται σε μια προσπάθεια να “χρησιμοποιηθούν ανθρώπινα όντα σαν χαρτιά σε διαπραγμάτευση”, σχολίασε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο.

Η πρώτη ακροαματική διαδικασία του Μάικλ Σπέιβορ στην Κίνα πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο χωρίς να καταλήξει σε ετυμηγορία. Ο Καναδός είναι ιδρυτικό στέλεχος του οργανισμού πολιτιστικών ανταλλαγών “Paektu”, η οποία διευκολύνει τις εμπορικές αλλά και πολιτιστικές σχέσεις του Καναδά με τη Βόρεια Κορέα. Η δίκη του κατηγορούμενου για κατασκοπεία διπλωμάτη Μάικλ Κόβριγκ ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η ετυμηγορία του.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρέμβαση ΝΑΤΟ σε Κίνα εν μέσω της επίσκεψης Μπλίνκεν

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Σοϊγκού: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Κινητοποίηση φοιτητών έξω από τα γραφεία της CVC

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα