ΑΘΗΝΑ
05:27
|
02.05.2024
Εξι μέλη της Ε.Ε. ζητούν από την Κομισιόν να μην σταματήσει τις απελάσεις των Αφγανών προσφύγων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να κλείσει η ευρωπαϊκή “πόρτα” στους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, ζητούν με ωμή επιστολή τους -την οποία συνυπογράφει και η Ελλάδα- προς την Κομισιόν έξι χώρες της Ε.Ε..

Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ελλάδα καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μη σταματήσει τις απελάσεις των Αφγανών προσφύγων, οι αιτήσεις ασύλου των οποίων έχουν απορριφθεί, παρότι οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν ταχύτατα τη μία επαρχιακή πρωτεύουσα μετά την άλλη σπέρνοντας τον τρόμο και τον θάνατο, μετά την αποχώρηση των ΝΑΤΟϊκών και αμερικανικών στρατευμάτων.

Σημειώνεται ότι Αφγανός βουλευτής δήλωσε σήμερα Πέμπτη 11/8, ότι οι δυνάμεις των Ταλιμπάν κατέλαβαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τη Φαϊζαμπάντ, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, την ένατη κατά σειρά πρωτεύουσα επαρχίας η οποία πέφτει στα χέρια τους μέσα σε χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά τη μία εβδομάδα.

“Η διακοπή των επιστροφών στέλνει το λάθος μήνυμα και είναι πιθανό να δώσει κίνητρο σε ακόμα περισσότερους Αφγανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για την Ε.Ε.”, αναφέρεταικυνικά στην επιστολή των έξι με ημερομηνία 5 Αυγούστου, σύμφωνα με το Reuters.

“Γι’ αυτό προτρέπουμε εσάς και τις ομάδες σας στην Κομισιόν να εντατικοποιήσετε τις συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση για το πως οι επιστροφές στο Αφγανιστάν μπορούν να και θα συνεχιστούν τους ερχόμενους μήνες” προστίθεται στην επιστολή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απαντήσει όταν είναι έτοιμη, δήλωσε χθες εκπρόσωπός της. Όταν ρωτήθηκε αν η Κομισιόν θεωρεί το Αφγανιστάν ασφαλή χώρα, στην οποία μπορούν να απελαύνονται αιτούντες άσυλο, απάντησε πως έγκειται στο κάθε κράτος-μέλος να κρίνει.

Το ζήτημα θα συζητηθεί στην έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στις 18 Αυγούστου, που συγκλήθηκε με αφορμή την αύξηση παράτυπων συνοριακών διελεύσεων σε Λιθουανία, Πολωνία και Λετονία μέσω Λευκορωσίας, η οποία καταγγέλλεται ότι εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή σε αντίποινα για τις κυρώσεις της Ε.Ε. που έχουν επιβληθεί στο καθεστώς Λουκασένκο.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε την Τετάρτη (10/8) πως “είναι καλή ιδέα” η ανέγερση ενός ακόμα αντιμεταναστευτικού φράχτη σε λιθουανικό έδαφος, στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Διευκρινίστηκε δε πως το συρμάτινο τείχος δεν θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Την Τετάρτη, ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως οι Ταλιμπάν ελέγχουν πλέον το 65% της αφγανικής επικράτειας, με απώτερο στόχο να περικυκλώσουν και να καταλάβουν την πρωτεύουσα Καμπούλ.

Τα έξι κράτη-μέλη εκτιμούν πως 4,6 εκατομμύρια Αφγανοί έχουν ήδη εκτοπιστεί και ζητούν από την Κομισιόν να τους βοηθήσει εντείνοντας,τη συνεργασία τόσο με την αφγανική κυβέρνηση όσο και με το Πακιστάν και το Ιράν, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως οι εκτοπισμένοι Αφγανοί διαφεύγουν μαζικά στο γειτονικό Ιράν με κατεύθυνση την Τουρκία και κατόπιν την Ευρώπη.

Πηγή: efsyn

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα