ΑΘΗΝΑ
08:50
|
07.10.2022
“Δεν έγιναν πραγματικές ζημιές. Ωστόσο ο πρωθυπουργός αξιολογεί κάθε υπουργό του”, δήλωσε μεταξύ άλλων η Λίνα Μενδώνη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να αναλάβω την πολιτική ευθύνη αν είχαν γίνει ζημιές στο Τατόι. Δεν έγιναν πραγματικές ζημιές. Ωστόσο ο πρωθυπουργός αξιολογεί κάθε υπουργό του”, απάντησε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις ευθύνες που προκύπτουν από την καταστροφή στο Τατόι και στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα Τετάρτη (11/8), έχοντας δίπλα της τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΟ Γιώργο Διδασκάλου και υπηρεσιακούς παράγοντες. 

“Αντιμετωπίσαμε μια πρωτοφανή κατάσταση σε σχέση με τα μνημεία την πολιτιστική κληρονομιά.  Όσοι βρεθήκαμε δίπλα στη φωτιά στο Τατόι, ξέρουμε ότι προκάλεσε κυρίως μεγάλη οικολογική ζημιά”, δήλωσε αρχικά η κ. Μενδώνη.

“Γράφτηκαν πολλά για τα επενδυτικά σχέδια στο Τατόι που δεν ισχύουν. Παραμένουμε στον στόχο μας όπως προβλέπεται στη μελέτη βιωσιμότητας που ήδη εφαρμόζουμε. Από το τέλος Μαρτίου υπάρχει και διυπουργική επιτροπή προκειμένου ο καθένας να λειτουργήσει κατά την αρμοδιοτητά του συντονισμένα στην αποκατάσταση του κτήματος. Χάσαμε μεγάλο μέρος του δάσους. Δεν είναι αμελητέο, δεν είναι εύκολο να το αποδεχθεί κανείς. Είχαμε ζημιές σε επτά κτήρια. Οι ζημιές αυτές δεν δημιούργησαν περισσότερα δομικά προβλήματα από τα υπάρχοντα εξαιτίας του χρόνου που είχε ταλαιπωρήσει τα κτήρια του Τατοΐου. Κάηκαν στέγες και ξύλινα κουφώματα”, συμπλήρωσε η Υπουργός.

tatoi__3_

“Αναθέσαμε ήδη τη μελέτη για την σωστή αναδάσωση του ιστορικού πυρήνα και στα 1.600 στρέμματα και ευρύτερα στα 6.000 στρέμματα του κτήματος.  Σύντομα θα ανακοινωθεί ομάδα της μελέτης για την αναδάσωση. Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν αποκατασταθεί. Το δίκτυο νερού έχει πλέον αποκατασταθεί και ήδη μόλις αποκατασταθεί και η ποσότητα του νερού που θέλουμε θα υπάρξει και η ανάλογη πίεση. Είχαμε ζημιές σε επτά κτήρια. Κάηκαν και ξύλινα κουφώματα που επίσης είχαν αποκατασταθεί από το ΥΠΠΟ ή ήταν ψευτοκουφώματα. Τα 7 κτήρια είναι: Οικία Στουρμ, Κτίριο τηλεπικοινωνιών, οικία φροντιστή κτίριο φρουράς τάφων, κτήρια δασονομείου, κτήριο προσωπικού, διευθυντήριο”, υπογράμμισε η κ. Μενδώνη.

Ερωτώμενη γιατί ενώ το 2016 η τότε ηγεσία του ΥΠΠΟ είχε μεταφέρει μέρος των αντικειμένων από το Τατόι στο Μουσείο Νεότερου Πολιτισμού, η νυν ηγεσία αποφάσισε την επιστροφή τους πίσω στο κτήμα με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν στη φωτιά της 3ης Αυγούστου η υπουργός Πολιτισμού απάντησε: “Το 2016-2017 αποφασίστηκε η μεταφορά αντικειμένων από τα κοντέινερς σε άλλους χώρους, χωρίς οι υπηρεσίες να έχουν δώσει τη συγκατάθεση τους. Τα κινητά αντικείμενα στο Τατόι αποτελούν ενιαίο σύνολο άμεσα συνδεδεμένο με τα κτίρια. Οι συλλογές δεν πρέπει να διασπώνται. Επίσης το 2016 όταν αποφασίστηκε η μεταφορά τους από το κτήμα ήταν πολύ λιγότερα τα αντικείμενα από τα οποία έγινε η επιλογή σε σχέση με αυτά που έχουμε σήμερα. Περίπου 6 χιλιάδες αντικείμενα μεταφέρθηκαν το 2017 στο Μουσείο Νεότερου Πολιτισμού. Το Μουσείο αυτό έχει μπει στην τελική ευθεία για να αποδοθεί στο κοινό το 2023. Έτσι αποφασίστηκε να μεταφερθεί αυτός ο αριθμός των αντικειμένων στο Τατόι προκειμένου το σύνολο να αποκτήσει ξανά την ενότητά του”.

Υπενθυμίζεται πως λίγες ημέρες πριν και σε δημοσίευμα της “Καθημερινής” γινόταν λόγος για καταστροφή δύο κοντέινερ με αντικείμενα σημαντικής αξίας στο κτήμα Τατοΐου, εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τρόφιμα: «Κόλαση επί της Γης» και Χάος βλέπει ο ΟΗΕ

«Η Αμερική έπεσε ξανά στα… γόνατά μας»

Χάρη Μπάιντεν σε φυλακισμένους για «απλή κατοχή» μαριχουάνας

Νέος απολογισμός θυμάτων στο ναυάγιο της Λέσβου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα