ΑΘΗΝΑ
07:42
|
20.04.2024
Πολύ βασικό όπλο για την προφύλαξη η μάσκα N99 FFP3, τονίζει ο ο καθηγητής περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων “ακόμα και σε περιοχές που δεν μπορούμε να φανταστούμε, όπως η Αράχωβα”, προκάλεσαν τα πύρινα μέτωπα που μαίνονταν εδώ και δέκα ημέρες στη βόρεια Εύβοια. Ο καθηγητής περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε στο κανάλι του ΣΚΑΪ, ότι το “νέφος του καπνού με βάση τους ανατολικούς ανέμους έχει μεταφερθεί στη Στερεά Ελλάδα”. Ο ίδιος εξήγησε ότι χθες Τετάρτη “υπήρξε η ανακάλυψη ενός μεγάλου τόξου που ξεκινούσε στη Λάρισα και τα Φάρσαλα και περνώντας όλη τη Στερεά, ουσιαστικά έφτανε μέχρι την Κόρινθο”.

Ο Καθηγητής διευκρίνισε πως το ανώτατο όριο συναγερμού είναι 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ωστόσο “το μεσημέρι είχαμε υψηλές συγκεντρώσεις στην Αράχωβα, τώρα είναι στον Κορινθιακό στα 30 με 35 μικρογραμμάρια”.

Ο κ. Σαρηγιάννης απηύθυνε έκκληση προς τις ευαίσθητες και ευπαθείς ομάδες να μειώνουν την έκθεσή τους με μέτρα προφύλαξης και απολύμανσης του αέρα στο σπίτι τους, καθώς επίσης επιλογή δραστηριοτήτων που θα μειώσουν την ένταση δραστηριότητάς τους.  “Χρειάζεται μάσκα N99 FFP3, πολύ βασικό όπλο για την προφύλαξη από τα σωματίδια. Μεγάλο ποσοστό της εξωτερικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης περνάει δυστυχώς και στο εσωτερικό των σπιτιών, 50% με 60% περίπου μέσω του αερισμού ή ελλείψει καλών μονώσεων”, τόνισε στον ΣΚΑΪ.

Δεδομένου ωστόσο πως δεν είναι εφικτή η χρήση μάσκας μέσα στο σπίτι, κάλεσε σε μείωση της συνολικής έκθεσης στα συγκεκριμένα μικροσωματίδια καπνού. 

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε επίσης για την εφαρμογή RQuality του ΑΠΘ, η οποία δίνει με πολύ καλή ακρίβεια τη συγκέντρωση 6 βασικών ρύπων που απειλούν την ανθρώπινη ζωή, όπως το όζον και τα σωματίδια από τις φωτιές. “Μπορείτε να την κατεβάσετε δωρεάν από το Google Play ή το Apple Store, και με βάση το σημείο που βρίσκεσαι, οπουδήποτε στον κόσμο, σου δίνει τη δόση που παίρνεις από την ένταση δραστηριότητας που κάνει αλλά και δίνει συμβουλές προστασίας της υγείας από τον ΠΟΥ”, εξήγησε.

Πρόσθεσε ότι η εφαρμογή διαθέτει και δεύτερη διάσταση, που έχει να κάνει με την καταγραφή του αποτυπώματος άνθρακα που εκλύει κάθε πολίτης ανά χρόνο με βάση τις δραστηριότητες που κάνει, με βάση ερωτηματολόγιο. “Είναι εφαρμογή εξατομικευμένη ενώ τα προσωπικά δεδομένα είναι απολύτως προστατευμένα”, διαβεβαίωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Βρέθηκαν ενδείξεις της νόσου χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα

Κακοκαιρία: Στη Θεσσαλία προληπτικά ο Κικίλιας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα