ΑΘΗΝΑ
09:23
|
23.04.2024
Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία όλης της Ευρώπης. Πέντε οι νεκροί από τις πυρκαγιές στον νότο της Ιταλίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη Σικελία καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει μέχρι σήμερα καταγραφεί στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα στις Συρακούσες το θερμόμετρο άγγιξε τους 48,8 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά. Η μέτρηση των τοπικών αρχών θα εξεταστεί για να επαληθευτεί από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO). Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον WMO το τρέχον ρεκόρ της υψηλότερης θερμοκρασίας στην Ευρώπη το κατέχει η Αθήνα με τους 48 βαθμούς Κελσίου που είχαν καταγραφεί τις ημέρες του καύσωνα του 1977 στην Ελλάδα.

Το κύμα καύσωνα που πλήττει πολλές περιοχές, κυρίως της νότιας Ιταλίας, προκαλείται από τον αντικυκλώνα με την ονομασία “Λούσιφερ” (Εωσφόρος) που κινείται ανοδικά από την Αφρική προς τη νότια Ευρώπη. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναοούτογλου ο “Λούσιφερ” δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα.

Στη νότια Ιταλία, ο αντικυκλώνας αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω άνοδο του υδραργύρου ακόμα και πάνω από 39ºC και έως 42ºC, ενώ το Σαββατοκύριακο, οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 40ºC στις κεντρικές περιοχές της Τοσκάνης και του Λάτιο, η οποία περιλαμβάνει τη Ρώμη.

Την Παρασκευή, 15 πόλεις θα πρέπει να βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό (συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, της Φλωρεντίας ή του Παλέρμο) λόγω του καύσωνα, σύμφωνα με την ιταλική μετεωρολογική υπηρεσία ANSA, και σήμερα Τετάρτη υπήρχαν ήδη οκτώ σε αυτή την κατάσταση. Όταν μια πόλη είναι σε κόκκινο συναγερμό σημαίνει ότι η ζέστη είναι τόσο έντονη που θέτει σε κίνδυνο τον γενικό πληθυσμό, όχι μόνο τους ηλικιωμένους ή τους αδύναμους. Η πρωτεύουσα Ρώμη έχει ήδη αρχίσει να αισθάνεται τις επιπτώσεις του καύσωνα με τους τουρίστες να αναζητούν σκιά και νερό.

Πέντε νεκροί στις φωτιές

Τις τελευταίες πέντε ημέρες, πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Κάτω Ιταλία από τις πυρκαγιές. Χθες Τετάρτη το απόγευμα ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός 77χρονου κτηνοτρόφου, στο χωριό Γκροτερία της Καλαβρίας. Η αγροικία και οι στάβλοι του καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις φλόγες. Ο ίδιος προσπαθούσε να σώσει τα ζωντανά του, αλλά έμεινε εγκλωβισμένος.

Στο χωριό Καρντάτο βρέθηκε απανθρακωμένο το πτώμα ενός αγρότη 79 ετών, την εξαφάνιση του οποίου είχαν δηλώσει συγγενείς του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Ένας αγρότης 30 ετών έχασε την ζωή του στο Πατερνό, λίγο έξω από την Κατάνια της Σικελίας. Βοηθούσε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά το τρακτέρ στο οποίο επέβαινε ανετράπη και τον καταπλάκωσε.

Στην Καλαβρία πάντα, προστέθηκαν νέα πύρινα μέτωπα στο όρος Ασπρομόντε, αλλά και στην ακτή της περιφέρειας στο Ιόνιο, όπου εκατό περίπου κάτοικοι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι υπεύθυνοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκτός από την βοήθεια της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και των πυροσβεστών, ζητούν τώρα και την κινητοποίηση του στρατού.

Στη Σικελία αποφασίσθηκε η εκκένωση συνοικιών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Έννα, ενώ τα αεροσκάφη τύπου “Καναντέρ” δίνουν μάχη κατά της πύρινης λαίλαπας και στα όρη Νέμπροντι.

Στη Σαρδηνία, η μεγάλη ζέστη και οι ισχυρός άνεμος συνέβαλαν στο ξέσπασμα πυρκαγιών στην περιοχή του Νουόρο, ενώ πολλοί τουρίστες αποφάσισαν να φύγουν από το νησί.

H Καλαβρία και η Σικελία ζήτησαν από την κυβέρνηση Ντράγκι να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, οι εισαγγελίες της Κάτω Ιταλίας ξεκίνησαν έρευνες για να διαπιστωθεί αν οι πυρκαγιές που κατέκαψαν και συνεχίζουν να κάνουν στάχτη αμέτρητα στρέμματα γης, είναι αποτέλεσμα εμπρησμών. Οι δήμαρχοι της Καλαβρίας θεωρούν ότι αυτή είναι η μόνη λογική εξήγηση από την στιγμή που – όπως καταγγέλλουν – “μόλις σβήνει μια φωτιά, αμέσως μετά, σε λίγες εκατοντάδες μέτρα απόσταση, εντοπίζεται νέα εστία”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χανιά: 112 για φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη

Δέκα νεκροί από σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων στη Μαλαισία

Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα