ΑΘΗΝΑ
03:05
|
19.04.2024
Αμείωτες οι προσπάθειες για σβήσιμο των πυρκαγιών κυρίως σε Εύβοια, Ηλεία, Αρκαδία και Λακωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε εξέλιξη παραμένουν δύο από τις πυρκαγιές, που προκλήθηκαν από κεραυνούς, στη Μάνδρα Αττικής και στη Φούρκα Χαλκιδικής.

Σε Βόρεια Εύβοια, Ηλεία, Αρκαδία και Λακωνία συνεχίζεται η αγωνιώδης προσπάθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών με την συνδρομή ισχυρότατων ξένων πυροσβεστικών δυνάμεων που έσπευσαν να βοηθήσουν τη χώρα μας.

Ειδικότερα:

Η φωτιά στη Μάνδρα έγινε αντιληπτή σήμερα στις 6:10, σε δασώδη έκταση στην περιοχή Γκίνη, στα όρια του δήμου προς τα Γεράνεια Όρη και αποδίδεται σε κεραυνό, καθώς χθες το βράδυ εκδηλώθηκαν άλλες έξι παρόμοιες πυρκαγιές, που αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Ως τις 5.00 μ.μ. επιχειρούσαν 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα καθώς και ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ήδη η φωτιά έχει μειωθεί και δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης.

Ανάλογη εξέλιξη είχε η φωτιά που ξέσπασε από κεραυνό χτες βράδυ στη Φούρκα Κασσάνδρας Χαλκιδικής,που είναι μία από τις πέντε πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην περιοχή. Οι υπόλοιπες σβήστηκαν άμεσα, ενώ στη συγκεκριμένη πυρκαγιά επιχειρούν 76 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 29 οχήματα, καθώς και ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος.

Στη δασική πυρκαγιά της Πάρνηθας συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, συγκεκριμένα από τη Γαλλία με 40 πυροσβέστες, από το Κατάρ με 40 πυροσβέστες, από το Κουβέιτ με 40 πυροσβέστες και 4 οχήματα και από το Ισραήλ με 16 πυροσβέστες. Επίσης, στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να επιχειρούν 858 πυροσβέστες με 46 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 230 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα συμμετέχουν στο έργο πυρόσβεσης από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από τη Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από τη Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, από τη Μολδαβία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης, για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 4 ελικόπτερα και 3 ρωσικά αεροσκάφη (2 Ilyushin Il-76 και το Beriev-200). Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Σε τρεις περιοχές της Ανατολικής Μάνης  – Σκαμνάκι, Δεσφίνα και Καρέα – σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν αρχικά να τις περιορίσουν και στη συνέχεια να τις ελέγξουν. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 62 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα και 1 αεροσκάφος. Συνδρομή παρέχουν ο ελληνικός στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σε όλο το μέτωπο της Γορτυνίας διάσπαρτες εστίες καίνε, αλλά χωρίς αναζωπυρώσεις. Στόχος των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι να μείνουν οι φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές. Στη βόρεια Εύβοια επιχειρείται να τεθούν υπό έλεγχο και τα τελευταία μέτωπα με την οικολογική καταστροφή στο νησί να είναι τεράστια. Ισχυρό πλήγμα έχει υποστεί και η τοπική οικονομία με κατοίκους και επιχειρήσεις να μετρούν τις πληγές τους.

Από τις 29 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου, 1.008.740 στρέμματα κάηκαν στην Ελλάδα, με βάση τα δεδομένα του EFFIS.

Σύμφωνα με τη Πυροσβεστική Υπηρεσία 106 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς – κατηγορία κινδύνου 4 – αναμένεται και αύριο Παρασκευή σε: 

• Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοινώθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα, συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα