ΑΘΗΝΑ
20:29
|
06.05.2024
Πέρασε μόλις 207 ημέρες στη φυλακή. Αντιδράσεις στη Νότια Κορέα για την ευνοϊκή μεταχείριση των επιχειρηματιών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο κληρονόμος και επικεφαλής του ομίλου “Samsung” της Νοτίου Κορέας, Λι Τζέι-Γιονγκ, βγήκε από τη φυλακή και κυκλοφορεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ο Νοτιοκορεάτης εξέτισε κάτι παραπάνω από το μισό της ποινής του – 207 ημέρες στη φυλακή – μετά την καταδίκη του για δωροδοκία, διαφθορά και κατάχρηση τον περασμένο Ιανουάριο. Εμπλεκόμενος στην υπόθεση ήταν και ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Παρκ Γκουν-Χιέ, ο οποίος έχει επίσης καταδικαστεί σε φυλάκιση για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και διαφθοράς.

Ο όμιλος “Samsung” είχε ιδρυθεί από τον παππού του Λι Τζέι-Γιονγκ, ο οποίος είναι ο ντε φάκτο επικεφαλής της εταιρείας από το 2014. Η αποφυλάκισή του έχει προκαλέσει αντιδράσεις για την ευνοϊκή μεταχείριση των στελεχών επιχειρήσεων από τη νοτιοκορεατική Δικαιοσύνη. Μετά την αποφυλάκισή του ο Λι δήλωσε: “Προκάλεσα ανησυχίες σε πολύ κόσμο και ζητώ συγγνώμη. Ακούω όλες τις ανησυχίες, την κριτική και τις προσδοκίες του κόσμου από εμένα. Θα εργαστώ σκληρά”.

Ο 53χρονος επιχειρηματίας κατηγορήθηκε για δωροδοκία ύψους περίπου 37,7 εκατομμυρίων δολαρίων σε δύο μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τα οποία διαχειριζόταν ο Τσόι Σουν-Σιλ, φίλος του προέδρου της Νοτίου Κορέας. Μια δωροδοκία που έγινε με αντάλλαγμα την πολιτική στήριξη του κράτους σε μια αμφιλεγόμενης φύσεως συγχώνευση της “Samsung”.

Ο Τζέι Λι αποφυλακίστηκε πρώτη φορά το 2018 μετά από μείωση της ποινής του. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε επανεξέταση της υπόθεσης το 2019 και το ανώτερο δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση και τον έστειλε και πάλι στη φυλακή τον Ιανουάριο του 2021. Αυτή τη φορά αποφυλακίστηκε χάρη στην πατροπαράδοτη απονομή χάριτος που δίνεται σε φυλακισμένους ενόψει της γιορτής της Ημέρας Απελευθέρωσης της Νότιας Κορέας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επικαλέστηκε, για την απόφασή του, την ανάγκη ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας. Οι περιοριστικοί όροι της αποφυλάκισης του “κληρονόμου” της Samsung προβλέπουν την αποχή του από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα για πέντε χρόνια. Δεν είναι σαφές αν θα καταφέρει ο Λι Τζέι-Γιονγκ να παραμείνει στο “τιμόνι” της εταιρείας του. Πάντως ακόμα και όταν ήταν έγκλειστος εκτελούσε χρέη προέδρου του ομίλου.

Να σημειωθεί ότι σε βάρος του εκκρεμεί άλλη μία υπόθεση  απάτης και χειραγώγησης μετοχών και αν κριθεί ένοχος ο Λι Τζέι-Γιονγκ θα βρεθεί εκ νέου στη φυλακή.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΟΣΑ: Αύξηση στο 5,8% ο πληθωρισμός για τον Μάρτιο

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Αρμενία: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση

Δανία: Χιλιάδες διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα