ΑΘΗΝΑ
15:10
|
06.05.2024
Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι κατηγορείται για ύποπτες διασυνδέσεις με Ρώσους μισθοφόρους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εισαγγελικές αρχές στη Λιβύη εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τον Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, γιο του εκλιπόντος ηγέτη της χώρας Μουαμάρ Καντάφι, με την κατηγορία ύποπτων διασυνδέσεων με Ρώσους μισθοφόρους.

Δημοσιογραφική έρευνα της “Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC” εμφανίζεται τον γιο του Καντάφι να συνδέεται με τις δραστηριότητες της σκοτεινής ομάδας “Βάγκνερ”, η οποία φέρεται να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Λιβύη. Σύμφωνα με το BBC Ρώσοι μισθοφόροι φέρονται να δραστηριοποιούνται για πρώτη φορά το 2019 στη Λιβύη στο πλευρό των δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ για να επιτεθούν στην Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Τρίπολης, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Η εν λόγω σύγκρουση τερματίστηκε μετά την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός τον Οκτώβριο του 2020.

Η ιδιωτική μισθοφορική εταιρεία “Βάγκνερ”, σύμφωνα πάντα με την έρευνα του BBC, πρωτοεμφανίστηκε το 2014, όταν υποστήριζε φιλορώσους αυτονομιστές στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία. Έκτοτε, φέρεται να επιχειρεί σε περιοχές όπως η Συρία, η Μοζαμβίκη, το Σουδάν και η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής.

Το ένταλμα σύλληψης για τον Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι κυκλοφόρησε εσωτερικά στους κόλπους των λιβυκών δυνάμεων ασφαλείας και εκδόθηκε από τον εισαγγελέα Μοχάμεντ Γκαρούντα στις 5 Αυγούστου, όπως αναφέρει δημοσίευμα του βρετανικού δικτύου. Η είδηση για το ένταλμα σύλληψης του γιου του Καντάφι δόθηκε στη δημοσιότητα αφότου βγήκε στον αέρα η έρευνα του BBC World Service.

Ποιος είναι ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι

Πριν από την εξέγερση του 2011, ο γιος του Καντάφι εξέφραζε για ορισμένους την ελπίδα για σταδιακή μεταρρύθμιση στη Λιβύη, την οποία κυβερνούσε ο πατέρας του Μουαμάρ από το 1969, και θεωρούνταν από πολλούς ως πιθανός διάδοχός του. Σπούδασε στο διάσημο London School of Economics. Όταν ξέσπασαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα του συμμετείχε στην αιματηρή καταστολή των διαδηλωτών από το κράτος.

Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν ή εγκατέλειψε τη χώρα. Ο ίδιος συνελήφθη από αντάρτες στα τέλη του 2011 και κρατήθηκε για έξι χρόνια στην πόλη Ζιντάν. Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο από δικαστήριο στην Τρίπολη για τη δολοφονία διαδηλωτών.

Καταζητείται επίσης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της άγριας καταστολής. Τον περασμένο Ιούλιο ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα “ New York Times”, όπου αποκάλυψε τα σχέδια του για επιστροφή στα πολιτικά πράγματα της χώρας του.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φρίντριχ Μερτς: Το CDU είναι εδώ και θα αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα

Βέλγιο: Κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ της Παλαιστίνης

Ρωσία: Η Κρατική Δούμα απαγορεύει σε ξένους πράκτορες να είναι υποψήφιοι στις εκλογές

Σέρρες: 14χρονη κατήγγειλε τον πατριό της για συστηματικό βιασμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα