ΑΘΗΝΑ
15:48
|
25.04.2024
Προβλέπονται αποζημιώσεις ως 120.000 ευρώ στους πυρόπληκτους που έχασαν σπίτια και επιχειρήσεις στις πυρκαγιές της 27ης Ιουλίου και έπειτα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη χορήγηση έως 120.000 ευρώ στους πυρόπληκτους που έχασαν τα σπίτια τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές με αρχική ημερομηνία την 27η Ιουλίου 2021, προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης σχετικά με την ενίσχυση των πληγέντων, όπως δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση δίδεται για ζημιές σε ιδιοκτησίες φυσικών και νομικών προσώπων όπως αυτές προκύπτουν από την τελευταία δήλωση περιουσιακής κατάστασης και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% τής κατά πλήρη κυριότητα αξίας του ακινήτου, όπως αυτή υπολογίζεται για τον ΕΝΦΙΑ με βάση το ποσοστό συνιδιοκτησίας και, σε περίπτωση ψιλής κυριότητας, με βάση το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της ψιλής κυριότητας.

Σε ό,τι αφορά τα καμμένα επαγγελματικά ακίνητα, προβλέπεται η χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης στους ιδιοκτήτες που είχαν ενεργές και όχι εγκαταλελειμμένες κτιριακές εγκαταστάσεις. Η εφάπαξ χορήγηση προβλέπεται και για ακίνητο ιδιοκτησίας της επιχείρησης, εφόσον η επιχείρηση που επλήγη είναι ενεργή στο μητρώο της ΑΑΔΕ.

Εξαιρούνται οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών κτιρίων που είχαν εγκαταλειφθεί και κάηκαν.

Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης ή σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο από αρμόδια για την εξόφληση και εκκαθάριση του τελικού δικαιούμενου ποσού όργανα, διαπιστωθεί μη τήρηση των προϋποθέσεων, τότε το ποσό ενίσχυσης που χορηγήθηκε επιστρέφεται υποχρεωτικά προς το Δημόσιο και εισπράττεται κατά τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων. Ειδικά για τις ενισχύσεις προς επιχειρήσεις, επιβάλλεται η άμεση επιστροφή προς το Δημόσιο του συνόλου της ενίσχυσης εντόκως από τη στιγμή που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου και έως την πραγματική επιστροφή του, και σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η οικονομική ενίσχυση που καταβάλλεται στα πληγέντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή τις πληγείσες νομικές οντότητες, επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς που περιέρχονται ή περιήλθαν, προσωρινά ή μόνιμα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών, ορίζεται ως αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΚΚΕ: «Στο στόμα του λύκου» η φρεγάτα Ύδρα

Ελεύθερος ο Φλώρος- Απαγορεύεται να πλησιάσει τον Γραμμένο στα 50 μέτρα

ΗΠΑ: Εκατοντάδες νέες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ την Παρασκευή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα