ΑΘΗΝΑ
11:34
|
23.04.2024
Οι δυνατοί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο πυρόσβεσης. 45 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Συνέντευξη Τύπου από τον Μιχ.Χρυσοχοΐδη στις 20.30.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δραματικές ώρες ζουν ξανά οι κάτοικοι της Αττικής, με δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα να προχωρούν ανεξέλεγκτα, καίγοντας σπίτια και προκαλώντας καταστροφές. Οι δυνατοί άνεμοι που φτάνουν τα 6 – 7 μποφόρ, δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. 

Για τις εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών θα κάνει εκτάκτως ενημέρωση στους δημοσιογράφους στις 20.30 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σε Κερατέα και Βίλια έχουν εκκενωθεί οικισμοί, ωστόσο, πολλοί κάτοικοι παρέμειναν έξω από τα σπίτια τους και δίνουν μάχη με μάνικες, για να σώσουν τις περιουσίες τους.  

Δύσκολη ωστόσο είναι η γενικότερη εικόνα με τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, καθώς παραμένουν και σήμερα σε εξέλιξη 45 πύρινα μέτωπα.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Πυροσβεστικό Σώμα σήμερα το απόγευμα αναφέρεται πως σήμερα εκδηλώθηκαν 45 δασικές πυρκαγιές. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν και δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Αναλυτικά:

• Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή Μαρκάτι Κερατέας είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν, 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών (3) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 Α/Φ και 11 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού και 2 Ε/Π από τη Ρωσία. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

• Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν συνολικά 240 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων (4) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 82 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 Α/Φ και 9 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Λίγο πριν τις 20.00 μμ δόθηκε με μήνυμα από την υπηρεσία 112 εντολή εκκένωσης του οικισμού Βενίζα με κατεύθυνση προς τα Μέγαρα.

• Στη δασική πυρκαγιά της Πάρνηθας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις για την διασφάλιση της περιμέτρου. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

• Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Επίσης περιοδικά επιχείρησαν 1 Ε/Π και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

• Στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από Αυστρία με 40 πυροσβέστες και 13 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η φωτιά στην Κερατέα

Νωρίς σήμερα το μεσημέρι πήρε μεγάλες διαστάσεις η πυρκαγιά στην Κερατέα. Αναφέρθηκαν ζημιές σε σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή, άλλα μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής εικόνα, καθώς είναι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς. 

Στο σημείο επιχειρούν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εναέρια μέσα. Αρκετοί κάτοικοι έχουν μείνει κοντά στα σπίτια τους, προσπαθώντας να τα προστατεύσουν από τις φλόγες. 

Αρχικά εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση του οικισμού Μαρκάτι στην Κερατέα, ενώ ακολούθησε και νέο μύνημα για εκκένωση των οικισμών Άγιος Κωνσταντίνος, Συντερίνα και Δημολάκι.  

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, η πυρκαγιά  απείλησε σπίτια στην Κερατέα, ενώ οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί και φτάνουν μέχρι οκτώ μποφόρ.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά έχει ανοίξει και εκτείνεται αυτή την ώρα σε όλο το τόξο Μερκάτι- Συντερίνα- Άγιο Κωνσταντίνο, που έχουν εκκενωθεί, όπως και ο οικισμός Δημολάκι, καίει πευκοδάσος, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές σπίτια. Το ένα μέτωπο είναι στην κορυφογραμμή πάνω από τον Άγιο Κωνσταντίνο, όπου επικεντρώνονται οι προσπάθειες για να μην περάσει στον εθνικό δρυμό.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης έδωσε εντολή να μεταβεί στην περιοχή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Απεγκλωβισμός ηλικιωμένης και δηλώσεις για εμπρησμό

Σύμφωνα με δήλωση του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN μια ηλικιωμένη η οποία αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα απεγκλωβίστηκε από την οικία της που κινδύνεψε από τη φωτιά και οδηγήθηκε σε ασφαλές μέρος. 

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής μίλησε κι αυτός στο OPEN κάνοντας λόγο για εμπρησμό. Όπως είπε η φωτιά ξεκίνησε από κάδο σκουπιδιών και επικαλέστηκε μαρτυρία κατά την οποία τη φωτιά έβαλε κάποιος κινούμενος με αυτοκίνητο.

Φωτιά και στα Βίλια Αττικής – Εκκενώνεται οικισμός

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρα και σε δασική έκταση στα Βίλια Αττικής ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Κερατέα. 

Στις 13:05 εστάλη μήνυμα για εκκένωση του οικισμού Άγιος Γεώργιος ή Παλαιοχώρι, με τους πολίτες να καλούνται να κατευθυνθούν προς την παραλία της Ψάθας.

Ήδη έχουν κινητοποιηθεί ισχυρές δυνάμεις και επιχειρούν από αέρος τρία ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη ενώ από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 17 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ με τη συνδρομή υδροφόρων ΟΤΑ.

Δύο ακόμη οικισμοί εκκενώνονται στα Βίλια. Το 112 έστειλε το παρακάτω μήνυμα. «Αν βρίσκεστε στην Αγία Παρασκευή ή Κρύο Πηγάδι εκκενώστε τώρα προς Ψάθα, Αλεποχώρι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Στο μεταξύ, σε διακοπές της κυκλοφορίας οχημάτων στην περιοχή των Βιλίων, λόγω της δασικής πυρκαγιάς, προχώρησε πριν από λόγο η Τροχαία. Ειδικότερα, η κυκλοφορία διακόπηκε στην Ανώνυμη Οδό, από ταβέρνα «Κρύο Πηγάδι» προς οικισμό Άγιο Γεώργιο και στην επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού από Πόρτο Γερμενό προς Βίλια.

Δέον να σημειωθεί ότι πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ναυάγιο στη Μάγχη: Τουλάχιστον 5 νεκροί-Φόβοι για περισσότερους

Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ κατηγορεί το Ισραήλ για προσπάθεια υπονόμευσης της UNRWA

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εκθέτει κυβέρνηση Μητσοτάκη για αστυνομική βία και υποκλοπές

Βρετανία: Πράσινο φως για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα