ΑΘΗΝΑ
18:43
|
25.04.2024
«Οι Ταλιμπάν εξέφρασαν επανειλημμένως την ελπίδα να αναπτύξουν καλές σχέσεις με την Κίνα», δήλωσε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα, η οποία έχει κοινά σύνορα 76 χιλιομέτρων με το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα ότι επιθυμεί να έχει «φιλικές σχέσεις» με τους Ταλιμπάν, την επομένη της κατάληψης της Καμπούλ από αυτούς.

«Το Πεκίνο σέβεται το δικαίωμα του αφγανικού λαού να αποφασίζει για την μοίρα και το μέλλον του», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χουά Τσουνγίνγκ.

«Οι Ταλιμπάν εξέφρασαν επανειλημμένως την ελπίδα να αναπτύξουν καλές σχέσεις με την Κίνα», πρόσθεσε η ίδια και διευκρίνισε πως «η πρεσβεία της Κίνας στην Καμπούλ συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά».

Η Κίνα, η οποία χαρακτηρίζει την αμερικανική υποχώρηση από το Αφγανιστάν «ανεύθυνη», επαναπάτρισε στις αρχές του Ιουλίου 210 πολίτες της από το Αφγανιστάν, κάλεσε τις νέες αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια αυτών που παραμένουν εκεί.

Για την αντιμετώπιση του κινδύνου πρόκλησης χάους στο Αφγανιστάν, η κινεζική κυβέρνηση άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2019 συνομιλίες με τους Ταλιμπάν και μια αντιπροσωπεία τους είχε γίνει δεκτή τότε στην Κίνα.

Η τελευταία επίσημη συνάντηση στη χώρα ανέρχεται στα τέλη Ιουλίου. Ο δεύτερος στην ιεραρχία του φονταμενταλιστικού ισλαμιστικού κινήματος, ο μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, συναντήθηκε τότε με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

Πηγές: AFP, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Στη Χιλή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα