Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και οι ανησυχίες διεθνών δυνάμεων και όμμορων χωρών για τις ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις τέθηκαν νωρίς το απόγευμα στο επίκεντρο έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.
Στο φόντο αυτής της συνεδρίασης αναμένεται αργότερα το βράδυ, γύρω στις 22.45 (ώρα Ελλάδας), το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Η συνεδρίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ ξεκίνησε λίγο μετά τις 5.00 μμ (ώρα Ελλάδας) έκτακτη συνεδρίαση για να εξετάσει την κατάσταση στο Αφγανιστάν και ολοκληρώθηκε μία ώρα μετά.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να «χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για να καταπνίξει την παγκόσμια τρομοκρατική απειλή στο Αφγανιστάν» και να εγγυηθεί ότι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνονται σεβαστά.
«Λαμβάνουμε ανατριχιαστικές πληροφορίες για σοβαρούς περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη τη χώρα. Ανησυχώ ιδιαιτέρως για τις αναφορές περί αυξανόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον γυναικών και κοριτσιών στο Αφγανιστάν», είπε ενώπιον του 15μελούς συμβουλίου. «Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον λαό του Αφγανιστάν», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο Αφγανός πρέσβης στον ΟΗΕ Γκουλάμ Ισακζάι μίλησε εκ μέρους εκατομμυρίων ανθρώπων «η τύχη των οποίων κρέμεται από μια κλωστή», μεταξύ αυτών γυναίκες και κορίτσια «που θα χάσουν την ελευθερία τους να πάνε στο σχολείο, να εργαστούν και να συμμετάσχουν στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας».Ο Αφγανός πρέσβης κάλεσε το Συμβούλιο και τα Ηνωμένα Έθνη να μην αναγνωρίσουν οποιαδήποτε διοίκηση καταλάβει την εξουσία με τη βία ή καμία κυβέρνηση που δεν θα είναι ευρεία.
Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ κάλεσε την διεθνή κοινότητα να μιλήσει “με μία ενιαία καθαρή φωνή”. Οι ΗΠΑ εκτίμησαν τις προσπάθειες διεθνών οργανισμών για την παροχή αρωγής στον αφγανικό πληθυσμό. Ζήτησε να εξασφαλιστεί η ζωή των Αφγανών με αξιοπρέπεια και ασφάλεια και να προστατευτεί η περιουσία τους. Ζήτησε να προστατευτούν επίσης τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και να σταματήσον οι επιθέσεις σε βάρος αμάχων και ειδικά των γυναικών και των κοριτσιών.
Ζήτησε από τους Αφγανούς Ταλιμπάν να επιτρέψουν τη συνέχιση της δράσης διεθνών και ξένων ανθρωπιστικών οργανώσεων στη χώρα “ανεμπόδιστα και ελεύθερα”.
Βαθιά ανησυχία εξέφρασε για την τύχη 500 χιλιάδων τόνων διεθνούς βοήθειας σε τρόφιμα που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα και εμποδίζεται προς το παρόν η εισαγωγή και διανομή τους στο Αφγανιστάν από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν. Πρόσθεσε πως οποιαδήποτε ενέργεια κατά του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν θα αντιμετωπιστεί “άμεσα”.
Το λόγο πήρε λίγο πριν τις 6.00 μμ ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια που εξέφρασε “αιφνιδιασμό” για τις ραγδαίες εξελίξεις στη χώρα κάνοντας έκκληση να αποφευχθούν περαιτέρω εχθροπραξίες. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα “να βοήθήσει το Αφγανιστάν” και να ενισχύσει μία διαδικασία “εθνικής συμφιλίωσης”. Πρόσθεσε πως σε αυτό μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο το Ιράν. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση πως οι αφγανικοί θεσμοί θα έχουν “αμνηστία” από τις νέες αρχές που έχουν αναλάβει την εξουσία ενώ δήλωσε ανήσυχος για την δράση τρομοκρατικών ομάδων και οργανώσεων που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα του Αφγανιστάν απειλώντας όμμορες χώρες…
Η άτακτη φυγή του προέδρου Γάνι
Ο έλεγχος του Αφγανιστάν βρίσκεται κατ’ ουσίαν στα χέρια των ισλαμιστών Ταλιμπάν, σχεδόν 20 χρόνια μετά την ανατροπή τους από την εξουσία.Η πρωτεύουσα Καμπούλ, κατελήφθη από το πρωί της Κυριακής και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Άσραφ Γάνι, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα, έλυσε τη σιωπή του. Εξόριστος πια στο Ουζμπεκιστάν πρόεδρος Γάνι δηλώνει ότι παραιτήθηκε των καθηκόντων του προκειμένου να αποτρέψει μια πιθανή “αιματοχυσία” στη χώρα του.
“Η κατάσταση είναι ειρηνική σύμφωνα με τις πληροφορίες μας”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος των Ταλιμπάν. Η ηγεσία των ισλαμιστών ο πόλεμος “τέλειωσε” και σύντομα θα γίνει σαφής ο χαρακτήρας και η μορφή του νέου καθεστώτος.
Ωστόσο, οι ανταποκρίσεις από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ δίνουν μια άλλη εικόνα από αυτήν που επικαλούνται οι Ταλιμπάν. Από το πρωί οι σκηνές στο αεροδρόμιο “Χαμίντ Καρζάι” είναι χαοτική. Οι Αμερικανοί ελέγχουν το αεροδρόμιο και έριξαν προειδοποιητικά πυρά καθώς πλήθος κόσμου ελπίζει να επιβιβαστεί σε κάποιο αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος για να διαφύγει από το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν τουλάχιστον δύο νεκροί στο αεροδρόμιο ενώ το Reuters επικαλούμενο δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων ανεβάζει τον απολογισμό των θυμάτων σε τουλάχιστον πέντε.
Οργή για την αποχώρηση του Προέδρου
Η ανάρτηση του Γάνι στο Twitter για τους λόγους αποχώρησής του από την εξουσία και από τη χώρα προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Οι Αφγανοί που έμειναν πίσω για να αντιμετωπίσουν την εποχή των Ταλιμπάν χαρακτηρίζουν τον Άσραφ Γάνι “δειλό” και τον επικρίνουν για την αποτυχία του να έρθει σε μια συμφωνία με τους Ταλιμπάν τους μήνες που προηγήθηκαν.
Χθες το βράδυ, ο υπουργός Άμυνας του Αφγανιστάν επέκρινε δριμύτατα τον Άσραφ Γάνι σε ανάρτησή του. “Μας έδεσαν τα χέρια, πούλησαν τη χώρα μας. Κατάρα στον πλούσιο Γάνι και τη συμμορία του”, ανάφερε στην ανάρτησή του ο υπουργός Άμυνας, η οποία συγκέντρωσε περισσότερα από 20.000 likes.
Δημοσιογράφος των New York Times στην Καμπούλ μετέφερε σε ανάρτησή του το κλίμα που επικρατεί στους πολίτες. “Οι Αφγανοί δεν θα συγχωρήσουν ποτέ τον Γάνι και τους δύο συμβούλους του, Μοχίμπ και Φάζλι”.
Καταγγελίες για πλιάτσικο στην Καμπούλ από τους Ταλιμπάν
Η Άισα Χουράμ, μαθήτρια και κάτοικος της Καμπούλ, έγραψε στο Twitter ότι ξύπνησε σήμερα σε μια Καμπούλ που ακούγονται μόνο άγριες φωνές και πυροβολισμοί. “Οι Μουτζαχεντίν γυρίζουν από πόρτα σε πόρτα. Κλέβουν αυτοκίνητα και τις περιουσίες μας”, έγραψε.
Η πρωτεύουσα θυμίζει πόλη φάντασμα σύμφωνα με την απεσταλμένη του BBC στην Καμπούλ.
Μπαράζ εκρήξεων σημειώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής σε διάφορες τοποθεσίες της Καμπούλ, συμπεριλαμβανομένων του προεδρικού Παλατιού και της πρεσβείας των ΗΠΑ στην αφγανική πρωτεύουσα.
Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ επικρατεί χάος καθώς όλες οι ξένες χώρες σπεύδουν να απομακρύνουν τους διπλωμάτες και τους πολίτες τους με πτήσεις που αναχωρούν από το διεθνές αεροδρόμιο, γύρω από το οποίο έχει στήσει “περίμετρο ασφαλείας” ο αμερικανικός στρατός.
Πολλές αεροπορικές εταιρείες σταμάτησαν να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν. Οι εταιρείες United Airlines, British Airways και Virgin Atlantic ανακοίνωσαν ότι ανακατευθύνουν τις πτήσεις τους. Η αεροπορική εταιρεία Emirates ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά όλες τις πτήσεις της με προορισμό την Καμπούλ. Σήμερα και η εταιρεία Turkish Airlines ανακοίνωσε την αναστολή των πτήσεων της προς το Αφγανιστάν.
Πριν από λίγο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μετέδωσε ότι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ τη στιγμή που πλήθος Αφγανών προσπαθούσαν να επιβιβαστούν σε πτήση για να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. “Φοβάμαι πολύ εδώ. Πυροβολούν συνέχεια στον άερα”, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο AFP. Στο διαδίκτυο ήδη κυκλοφορούν πολλά βίντεο που απαθανατίζουν τις σκηνές πανικού που επικρατούν στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν. Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι τα πυρά ήταν προειδοποιητικά. Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC ο αμερικανός στρατός ελέγχει εξ ολοκλήρου το αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Πληροφορίες για νεκρούς στο αεροδρόμιο
Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο “Χαμίντ Καρζάι” της Καμπούλ σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων. Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι δεν είναι σαφές εάν τα πέντε θύματα σκοτώθηκαν από τα προειδοποιητικά πυρά των Αμερικανών ή σε ποδοπάτημα καθώς χιλιάδες πολίτες προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβιβαστούν σε στρατιωτικά αεροσκάφη.
Σε άλλο βίντεο που δημοσιεύτηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ο μουλάς Άμπντουλ Γάνι Μπαραντάρ, συνιδρυτής των Ταλιμπάν, εξήρε τη νίκη του κινήματος και πρόσθεσε πως “είναι ώρα να δείξουμε πως μπορούμε να υπηρετήσουμε το έθνος μας και να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την άνεση στη ζωή” των Αφγανών. Χιλιάδες κάτοικοι της Καμπούλ προσπαθούν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα την πόλη και πολλοί εξ αυτών προσπάθησαν να πάνε στο διεθνές αεροδρόμιο, όπου αναφέρθηκαν σκηνές χάους.
Αργότερα το απόγευμα ανακοινώθηκε πως σκοτώθηκαν ακόμη δύο Αφγανοί ένοπλοι από πυρά Αμερικανών στρατιωτών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Σοκαριστικά βίντεο – Ξένα ΜΜΕ μεταδίδουν ότι πέφτουν από αεροπλάνο πολίτες
Το γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο από το πρακτορείο Asvaka News, σύμφωνα με το οποίο Αφγανοί στην απόγνωσή τους είχαν γαντζωθεί σε αεροπλάνο που απογειωνόταν.
Τα δυο βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Asvaka News και σύμφωνα με την ανάρτησή του στο Twitter δείχνει δυο άτομα να πέφτουν από αεροπλάνο κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Έφυγαν οι διπλωμάτες
Η πρεσβεία των ΗΠΑ εκκενώθηκε. Μέλη του αμερικανικού στρατού έστησαν “περίμετρο ασφαλείας” στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου μετέβη και ανασυντάσσεται το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας καθώς ετοιμάζεται να αναχωρήσει από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη σχεδόν ολόκληρης της πρωτεύουσας της χώρας από τους Ταλιμπάν, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
“Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι πλέον τερματίστηκε η εκκένωση με απόλυτη ασφάλεια του προσωπικού της πρεσβείας” των ΗΠΑ στην Καμπούλ, ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ο Νεντ Πράις. “Όλο το προσωπικό της πρεσβείας βρίσκεται στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι, γύρω από το οποίο έστησε περίμετρο ασφαλείας ο αμερικανικός στρατός”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι κυβερνήσεις 60 και πλέον χωρών με κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι οι Αφγανοί και οι ξένοι που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν πρέπει να επιτραπεί να αναχωρήσουν με ασφάλεια και ότι τα αεροδρόμια και οι συνοριακές διελεύσεις πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.
Η κοινή διακήρυξη δημοσιοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων 60 χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, του Κατάρ και του Ηνωμένου Βασιλείου τονίζουν στο κείμενο αυτό ότι «αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας» στο Αφγανιστάν φέρουν “την ευθύνη” και θα “δώσουν λόγο” για την “προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ιδιοκτησίας” και καλούν να υπάρξει “άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης”. Στην κοινή διακήρυξη προστίθεται πως “στον αφγανικό λαό αξίζει να ζει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια» και «εμείς στη διεθνή κοινότητα παραμένουμε έτοιμοι να τον βοηθήσουμε”.
Οι περισσότεροι δυτικοί διπλωμάτες έχουν εγκαταλείψει την Καμπούλ, δήλωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος. “Μπορώ με ασφάλεια να πω ότι η πλειονότητα του δυτικού διπλωματικού προσωπικού έχει πλέον αναχωρήσει από την Καμπούλ”, δήλωσε ο αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι παραμένει ακόμη κάποιο προσωπικό υποστήριξης.
Δεν διευκρίνισε τον αριθμό των μελών του προσωπικού που απομένει. Ελικόπτερα μετέφεραν διπλωμάτες από τη συνοικία των πρεσβειών, στη λεγόμενη πράσινη ζώνη, στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ από χθες Κυριακή, όταν οι φονταμενταλιστές αντάρτες μπήκαν στην αφγανική πρωτεύουσα.
Τις προηγούμενες ώρες έγινε γνωστό από τον Σύμβουλο Εθνικής Αφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, που βρίσκεται στο Καμπ Ντέιβιντ, θα τοποθετηθεί «σύντομα» για το Αφγανιστάν.
Ο Τζο Μπάιντεν και το επιτελείο του βρίσκονται στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικανών τις τελευταίες ώρες για την υποτίμηση της στρατιωτικής απειλής που συνιστούσαν οι φονταμενταλιστές ισλαμιστές, με Ρεπουμπλικάνους βουλευτές να κάνουν λόγο για «ντροπιαστική αποχώρηση» αναφερόμενοι στην εγκατάλειψη της πρεσβείας των ΗΠΑ λίγες ώρες πριν οι Ταλιμπάν καταλάβουν το προεδρικό μέγαρο της χώρας.
Ταλιμπάν: «Βλέπουμε» την Τουρκία ως σύμμαχο
Την ίδια ώρα, ο μουλάς Μοχάμεντ Γιακούμπ, γιος του ιδρυτή των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ, δήλωσε στο τουρκικό ανεξάρτητο ειδησεογραφικό δίκτυο “Duvar” ότι δεν “βλέπουν” στην Τουρκία έναν εχθρό, αλλά μια “σύμμαχο χώρα”. Στόχος της νέας ηγεσίας στο Αφγανιστάν, είπε, είναι η ανάπτυξη στενών σχέσεων με την Τουρκία. Ο γιος του ιδρυτή των Ταλιμπάν εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα επιδείξει σεβασμό στην αλλαγή εξουσίας στο Αφγανιστάν.
«Φιλικές σχέσεις» με τους Ταλιμπάν θέλει η Κίνα
Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας, δήλωσε σήμερα πως «το Πεκίνο σέβεται το δικαίωμα του αφγανικού λαού να αποφασίζει για την μοίρα και το μέλλον του» και ότι επιθυμεί να έχει «φιλικές σχέσεις» με τους Ταλιμπάν, την επομένη της κατάληψης της Καμπούλ από αυτούς.
Έκκληση ΟΗΕ σε Ταλιμπάν
Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από τους Ταλιμπάν να δείξουν “τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση”. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κάλεσε χθες Κυριακή τους Ταλιμπάν και όλα τα υπόλοιπα μέρη στο Αφγανιστάν να επιδείξουν “τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση”, μερικές ώρες μετά την κατάληψη της Καμπούλ. “Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί ιδιαίτερα για το μέλλον των γυναικών και των κοριτσιών, τα δικαιώματα των οποίων, που κατακτήθηκαν με σκληρό αγώνα, πρέπει να προστατευθούν”, ανέφερε ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.
Ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, υπογράμμισε μερικές ώρες αργότερα ότι “εξακολουθούν να φθάνουν αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τις μάχες”.
Οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν το Αφγανιστάν, παίρνοντας μέσα σε δέκα ημέρες τις κυριότερες πόλεις της χώρας και μπαίνοντας χθες Κυριακή στην Καμπούλ, εκμεταλλευόμενοι την αποχώρηση των αμερικανικών και των υπολοίπων ξένων στρατευμάτων που απέμεναν κατά διαταγή του προέδρου των ΗΠΑ, του Τζο Μπάιντεν.
Επί των ημερών των Ταλιμπάν στην εξουσία (1996-2001), οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να εργάζονται, τα κορίτσια δεν επιτρεπόταν να πηγαίνουν στο σχολείο και όλες οι γυναίκες έπρεπε να έχουν καλυμμένο πρόσωπο και να συνοδεύονται από άνδρα συγγενή για να βγαίνουν από το σπίτι.
Τα Ηνωμένα Έθνη μετρούν περίπου 3.000 ντόπιους εργαζόμενους και 300 ξένους στο Αφγανιστάν. Την Παρασκευή, ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως μέρος του προσωπικού μετεγκαταστάθηκε στην Καμπούλ, αλλά κανένα μέλος του δεν έφυγε.
Ο Χαμίντ Καρζάι ξανά στο προσκήνιο
Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ανακοίνωσε τον σχηματισμό ενός συντονιστικού συμβουλίου, το οποίο θα αναλάβει τη διαχείριση για την ομαλή μετάβαση της εξουσίας. Το συμβούλιο απαρτίζεται από τον ίδιο, τον Αμπντάλα Αμπντάλα – υψηλόβαθμος αξιωματούχος που συμμετείχε στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν – και τον πρώην πολέμαρχο, Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ.
Την Κυριακή ο Αφγανός πρώην πρόεδρος ανήρτησε στο Twitter ένα βίντεο, στο οποίο εμφανίζεται μαζί με τις τρεις κόρες του και απευθύνει έκκληση προς τις κυβερνητικές και τις δυνάμεις των Ταλιμπάν να προστατεύσουν τον αφγανικό λαό. Ο Καρζάι εξέφρασε την ελπίδα η “νέα ηγεσία να αναλάβει την εξουσία με τη θέληση του λαού”.
Πυρά κατά Μπάιντεν από Τραμπ και άλλους Ρεπουμπλικανούς
Επίθεση κατά του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, εξαπέλυσαν οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορώντας τον για την παράδοση της εξουσίας του Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν μετά την απόσυρση των αμερικανικών και λοιπών νατοϊκών δυνάμεων από τη χώρα.
Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό κόμμα σε επίσημη ανακοίνωσή του θεωρεί “υπεύθυνο” για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν τον Τζο Μπάιντεν. Δριμεία κριτική άσκησαν με αναρτήσεις τους στο Twitter και πολλοί γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έκρινε χθες Κυριακή ότι ο Τζο Μπάιντεν οφείλει να παραιτηθεί, εξαιτίας της νίκης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, καθώς και εξαιτίας της κακοδιαχείρισης, κατ’ αυτόν, από μέρους του διαδόχου του στον Λευκό Οίκο άλλων προβλημάτων, όπως η πανδημία του νέου κορονοϊού.
Με πληροφορίες από BBC, AFP, RT News, ΑΠΕ-ΜΠΕ