ΑΘΗΝΑ
05:50
|
27.04.2024
Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία καθώς πλησιάζει η τροπική καταιγίδα Γκρέις
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ακόμη προσωρινός απολογισμός του σεισμού 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο οποίος έπληξε το Σάββατο τη νοτιοδυτικής Αϊτή έγινε ακόμη βαρύτερος χθες Δευτέρα, φθάνοντας τους 1.419 νεκρούς και τους 6.900 και πλέον τραυματίες ή αγνοούμενους, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της χώρας της Καραϊβικής.

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων καθώς πλησιάζει το νησί η τροπική καταιγίδα “Γκρέις” και υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες και κατολισθήσεις. Στο δυτικό τμήμα της Αϊτής, το οποίο επλήγη περισσότερο από τον ισχυρό σεισμό, έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 37.000 σπίτια.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι βρέχει ήδη καταρρακτωδώς στα ανατολικά του νησιού και η τροπική καταιγίδα κινείται προς τα δυτικά.

Στο Twitter, η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους “καλούς γείτονες που δεν επλήγησαν από τον σεισμό να φιλοξενήσουν τους εκατοντάδες άστεγους και εκτοπισμένους συμπολίτες τους”.

Ομάδες διάσωσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Χιλή συνδράμουν στην επιχείρηση των αϊτινών αρχών για τον εντοπισμό επιζώντων. Βοήθεια αναμένεται να καταφθάσει και από το Μεξικό ενώ ομάδες με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από την Κούβα προσφέρουν ήδη τις υπηρεσίες τους στους πληγέντες της Αϊτής.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις τονίζουν ότι είναι μεγάλη η ανάγκη για πόσιμο νερό και καταλύματα για τους επιζώντες του σεισμού. Περισσότερες από 30.000 οικογένειες δεν έχουν πλέον στέγη στην Αϊτή.

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Αριέλ Ανρί, έχει κηρύξει το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα και καλεί τους πολίτες να επιδείξουν “αλληλεγγύη” για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική τραγωδία. Η πρωταθλήτρια του τένις, Ναόμι Οσάκα, της οποίας ο πατέρας κατάγεται από την Αϊτή, δήλωσε ότι θα προσφέρει όλη την αμοιβή της από το “Western & Southern Open”, το οποίο πραγματοποιείται την επόμενη εβδομάδα, για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα