ΑΘΗΝΑ
22:47
|
02.05.2024
Αφορμή δίνουν οι προβλέψεις για νέα προσφυγικά κύματα από το Αφγανιστάν σε χώρες της ΕΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών τάχθηκε υπέρ της αποτροπής νέων προσφυγικών ροών από το Αφγανστάν στα σύνορα χωρών της ΕΕ. Επισήμανε ότι «η αστάθεια στο Αφγανιστάν είναι πιθανό να οδηγήσει σε αυξημένη μεταναστευτική πίεση», τονίζοντας πως η ΕΕ προετοιμάζεται «για όλα τα σενάρια».

“Θα πρέπει να αποτρέψουμε τους ανθρώπους να κατευθύνονται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω μη ασφαλών, παράτυπων και ανεξέλεγκτων διαδρομών που εκτελούνται από εμπόρους” ανέφερε η Γιόχανσον. Πρόσθεσε πως η ΕΕ «υποστηρίζει προγράμματα που συνδέονται με τον αναγκαστικό εκτοπισμό Αφγανών εδώ και πολλά χρόνια, στο Αφγανιστάν και στις γειτονικές χώρες (ιδιαίτερα το Ιράν και το Πακιστάν)». Διαβεβαίωσε πως παρέχεται βοήθεια τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη των κοινοτήτων υποδοχής και τη βιώσιμη επανένταξη των παλινοστούντων και των εσωτερικά εκτοπισμένων.

Από την άλλη τάχθηκε υπέρ της αναστολής των προγραμμάτων επιστροφής Αφγανών μεταναστών από τις χώρες της ΕΕ στην πατρίδα τους προτείνοντας ως “λύση” τη συνέχιση προγραμμάτων συνεργασίας με κοινότητες υποδοχής στο Πακιστάν, το Ιράν και το Τατζικιστάν, καθώς και άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Τουρκία. Και τόνισε: «Όπως έχουν τα πράγματα, η κατάσταση στο Αφγανιστάν δεν είναι ασφαλής και δεν θα είναι ασφαλής για κάποιο χρονικό διάστημα. Επομένως, δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τους ανθρώπους να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα