ΑΘΗΝΑ
07:05
|
19.04.2024
Σε άμεσο κίνδυνο δεκάδες σπίτια της κοινότητας. Πάνω από 80.000 τα καμένα στρέμματα δασικής έκτασης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύσκολη και αυτή η νύχτα για τους εκατοντάδες πυροσβέστες, εθελοντές κατοίκους της περιοχής και στρατιώτες που επιχειρούν να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς που καίνε τα Βίλια για τρίτη μέρα.

Λίγο πριν τις 20.00 μμ η φωτιά άρχισε να καίει τα πρώτα σπίτια στην είσοδο του οικισμού των Βιλίων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Βασίλη Κόκκαλη, οι προσπάθειες πυρόσβεσης επιδεινώνονται δραματικά από την αλλαγή των ανέμων που σημειώνεται ανά διαστήματα αιφνδιάζοντας τους πυροσβέστες.

Οι δυσκολίες αναμένεται να γίνουν μεγαλύτερες καθώς μετά τη δύση του ηλίου αποσύρονται τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που επιχειρούν στην περιοχή, μεταξύ των οποίων τα μεγάλα ρωσικά αεροσκάφη Ιλιούσιν και Μπέριεφ.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν πολλές δεκάδες πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων των Ρουμάνων, αλλά και εθελοντών-κατοίκων.

Όπως ανέφεραν νωρίτερα στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στην Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στα Βίλια

«Αυτή τη στιγμή δίνεται η μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, σπίτια, περιουσίες. Απευθύνουμε έκκληση σε όποιον μπορεί (δήμοι, ιδιώτες, εταιρείες) να συνδράμει, όσο το δυνατόν νωρίτερα, στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Βίλια. Για να μπορέσουμε να σώσουμε, ως κοινωνία, ό,τι μπορεί να σωθεί», δήλωσε απόψε ο Χρήστος Σπίρτζης από τα Βίλια, όπου βρέθηκε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Μόνο όταν έρχονται τα κανάλια, πετάνε τα αεροπλάνα»

Σε απίστευτη καταγγελία που πρέπει να ερευνηθεί προχώρησε μιλώντας το πρωί σε ζωντανή σύνδεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ κάτοικος της περιοχής που για τρίτη ημέρα έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Η κάτοικος της περιοχής είπε ότι μόνο όταν έρχονται τα κανάλια πετάνε τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τόση ώρα που το τηλεοπτικό συνεργείο δεν ήταν στην περιοχή της Παναγιάς Φανερωμένης πετούσε μόνο ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο ανά δεκαπέντε λεπτά.

Οριοθετημένη η πυρκαγιά στην Κερατέα

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωσης της Πυροσβεστικής η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση (16 Αυγούστου 2021) στην Λαυρεωτική, είναι οριοθετημένη με μικρές ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου της, ενώ για την άμεση αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε όλη την έκταση της πυρκαγιάς. Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 1 Ε/Π και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και σήμερα σε Αττική και πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας Ελλάδας, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο & Ιόνιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα