ΑΘΗΝΑ
02:30
|
03.05.2024
Τουλάχιστον 12 οι νεκροί από την περασμένη Κυριακή εντός και γύρω από τον διεθνή αερολιμένα, “Χαμίντ Καρζάι”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνολικά 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εντός και γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με αξιωματούχους των Ταλιμπάν και του ΝΑΤΟ, από την Κυριακή που οι πρώτοι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, προκαλώντας τη συρροή στο αεροδρόμιο ενός φοβισμένου πλήθους που προσπαθεί να εγκαταλείψει τη χώρα.

Οι θάνατοι αυτοί προκλήθηκαν είτε από πυρά είτε σε ποδοπατήματα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των Ταλιμπάν και κάλεσε τους ανθρώπους, οι οποίοι εξακολουθούν να συνωστίζονται στις πύλες του αεροδρομίου να επιστρέψουν στα σπίτια τους αν δεν έχουν το νόμιμο δικαίωμα να ταξιδέψουν. “Δεν θέλουμε να πειράξουμε κανέναν στο αεροδρόμιο”, δήλωσε ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Στρατιωτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών διατηρούν τον έλεγχο εντός και περιμετρικά του αεροδρομίου αλλά όλοι οι δρόμοι που οδηγούν σε αυτό φρουρούνται από δυνάμεις των Ταλιμπάν. Απεσταλμένοι διεθνών ειδησεογραφικών δικτύων και πρακτορείων μεταφέρουν ότι για άλλη μία ημέρα εκτυλίσσονται χαοτικές σκηνές στο αεροδρόμιο με χιλιάδες πολίτες να συνωστίζονται στους διαδρόμους προσγείωσης/απογείωσης με την ελπίδα να επιβιβαστούν στα μεταγωγικά αεροπλάνα. Αναφέρουν επίσης ότι μέλη των Ταλιμπάν ρίχνουν προειδοποιητικά πυρά και καπνογόνα για να απομακρύνουν το πλήθος από το αεροδρόμιο. Ο απεσταλμένος του ABC, Ίαν Πάνελ, έκανε λόγο για δύο “πολύ διαφορετικές πραγματικότητες εντός του αεροδρομίου και πιο κοντά στην πόλη της Καμπούλ”. Μετέδωσε ότι οι Ταλιμπάν δείχνουν “εξαγριωμένοι, πυροβολούν και ξυλοκοπούν πολίτες”.  

Η απεσταλμένη του αμερικανικού δικτύου CNN, Κλαρίσα Γουάρντ, δήλωσε επίσης ότι στην Καμπούλ οι δυνάμεις ασφαλείας των Ταλιμπάν ρίχνουν “πραγματικά πυρά αλλά δεν στοχεύουν τους πολίτες”. Αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε στο Reuters πως τα πυρά είναι προειδοποιητικά και δεν υπάρχει καμία πρόθεση να “τραυματίσουν πολίτες”.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνεχίζει να δέχεται επικρίσεις από διάφορες πλευρές μετά την ταχεία κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, έκρινε πως ήταν ανέφικτο να αποχωρήσουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την εμπόλεμη χώρα δίχως να δημιουργηθεί κάποιας μορφής “χάος”, σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο, ABC News και στον δημοσιογράφο, Τζορτζ Στεφανόπουλος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα