ΑΘΗΝΑ
07:14
|
02.05.2024
Περισσότεροι από 2.000 οι νεκροί του σεισμού, 12.000 οι τραυματίες και 300 άνθρωποι ακόμα αγνοούνται κάτω από τα συντρίμμια. Συμμορίες απήγαγαν δύο γιατρούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 2.189 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό σεισμό των 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αϊτή σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, η οποία ανακοίνωσε επίσης ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 12.000 ενώ έως και 300 άτομα ακόμα αγνοούνται κάτω από τα ισοπεδωμένα κτίρια και σπίτια στη νησιωτική χώρα. Το βράδυ της Τετάρτης σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός στην πόλη Λε Καγιέ, ενώ το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας, Γκρέις, έχει δυσχεράνει το έργο των σωστικών συνεργείων.

Ο Τζέιμς Κλέιτον, απεσταλμένος του BBC στο Λε Καγέ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αιτής, αναφέρει στην ανταπόκρισή του ότι παντού “μυρίζει θάνατος”.

Στο μεταξύ, στο νησί της Καραϊβικής κατέφθασαν τα πρώτα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι πολίτες της Αϊτής διαμαρτύρονται ότι η αποστολή βοήθειας σε τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες γίνεται με πολλούς αργούς ρυθμούς. Παράλληλα, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, Πορτ-ο-Πρενς, στο οποίο νοσηλεύονται πολλοί τραυματίες από τον σεισμό και την τροπική καταιγίδα, αναγκάστηκε να κλείσει για δύο ημέρες καθώς δύο γιατροί έπεσαν θύματα απαγωγής από συμμορίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να διαθέσει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ για την Αϊτή.   

Περισσότερα από 100.000 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και περίπου 30.000 οικογένειες στη χώρα έχουν μείνει χωρίς στέγη. Ο σεισμός προκάλεσε επίσης τεράστιες ζημιές σε νοσοκομεία, σχολεία και εκκλησίες της Αϊτής.

“Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται”, σημείωσε η Πολιτική Προστασία μέσω Twitter.

Οι πλημμύρες των τελευταίων ημερών διέκοψαν τις προσπάθειες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια δεκάδων χιλιάδων κτιρίων που κατέρρευσαν, περιέπλεξαν τις προσπάθειες να διανεμηθεί βοήθεια στους σεισμοπαθείς και επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση χιλιάδων ανθρώπων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και πάλι σκόνη από την Αφρική

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα