ΑΘΗΝΑ
06:28
|
19.05.2024
Στη δημοσιότητα εμπιστευτικό έγγραφο του ΟΗΕ - Περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν από την περασμένη Κυριακή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ταλιμπάν έχουν εντείνει τις έρευνες για τον εντοπισμό ατόμων που “συνεργάστηκαν” με τις νατοϊκές δυνάμεις ή με την έκπτωτη κυβέρνηση του Αφγανιστάν, προειδοποιεί εμπιστευτικό έγγραφο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το έγγραφο αναφέρει ότι μέλη των Ταλιμπάν κάνουν έρευνες πόρτα πόρτα για τον εντοπισμό των “στόχων” τους και εκφοβίζουν τα μέλη των οικογενειών τους.

Η έκθεση, την οποία συνέταξε μια ομάδα ειδικών αξιολόγησης των κινδύνων για τον ΟΗΕ και περιήλθε στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), αναφέρει πως οι Ταλιμπάν διαθέτουν “καταλόγους προτεραιότητας” με πρόσωπα που θα ήθελαν να συλλάβουν. Εκείνοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με την έκθεση της ομάδας ειδικών του ΟΗΕ, είναι όσοι κατείχαν θέσεις ευθύνης στους κόλπους των αφγανικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της υπηρεσίας Πληροφοριών. Σε αυτό το μοντέλο είναι προσαρμοσμένοι και οι έλεγχοι που περνά όποιος επιχειρεί να πλησιάσει στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ ή να μετακινηθεί στις μεγάλες πόλεις, καθώς σε κομβικά σημεία οι Ταλιμπάν έχουν εγκαταστήσει σημεία ελέγχου.

Οι Ταλιμπάν, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά την κατάληψη της Καμπούλ και την ανάληψη της εξουσίας μετά από σχεδόν 20 χρόνια, διαβεβαίωσαν ότι δεν θα προβούν σε αντίποινα. Αλλά, σύμφωνα με το έγγραφο του ΟΗΕ εκτιμάται ότι οι Ταλιμπάν έχουν αλλάξει ελάχιστα σε σχέση με τη βίαιη και καταπιεστική διακυβέρνησή τους τη δεκαετία του ’90.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την έκθεση, οι Ταλιμπάν “στρατολογούν ταχέως” νέους πληροφοριοδότες για να συνεργαστούν με το καθεστώς.

Συνεχίζεται η μεγάλη φυγή

Πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αξιωματούχος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Πλήθη συνεχίζουν όμως να είναι συγκεντρωμένα έξω από το αεροδρόμιο καθώς θέλουν απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν τη χώρα, πρόσθεσε ο ίδιος νατοϊκός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται.



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα