ΑΘΗΝΑ
07:06
|
02.05.2024
«Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε πόρο για να φέρουμε Αμερικανούς πολίτες και Αφγανούς συνεργάτες μας πίσω στην πατρίδα» είπε μεταξύ άλλων ο Τζο Μπάιντεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Σημαντική» χαρακτήρισε σήμερα (Παρασκευή, 20/8) την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως προς το ζήτημα των εκκενώσεων της Καμπούλ από πολίτες των ΗΠΑ και συμμαχικών προς αυτές κρατών εν μέσω της κατάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ενώπιον της αντιπροέδρου, Κάμαλα Χάρις, του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και του υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν.

Ο Μπάιντεν δήλωσε αρχικά πως μετά από μια «παύση», οι πτήσεις εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ ξανάρχισαν. Υπενθυμίζεται πως πληροφορίες ανταποκριτών του CNN και του ΝΒC από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν ανέφεραν σήμερα απόγευμα πως για ένα διάστημα 8 ωρών δεν υπήρξε καμία πτήση από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε πόρο για να φέρουμε Αμερικανούς πολίτες και Αφγανούς συνεργάτες μας πίσω στην πατρίδα. Εκεί εστιάζουμε. Υπάρχει μπόλικος χώρος για κριτική όταν τελειώσουμε, αλλά τώρα προσπαθώ να φέρω εις πέρα τη δουλειά» είπε ο Αμερικανός ηγέτης, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την απόλυτη επιτυχία της επιχείρησης εκκένωσης, καθώς πρόκειται «για μια από τις πιο δύσκολες της ιστορίας».

President Biden delivers remarks on Afghanistan evacuations

President Joe Biden delivers remarks on the evacuation of American citizens and Afghans with Special Interest Visas from Afghanistan.

Posted by The Hill on Friday, August 20, 2021

«Όσους Αμερικανούς επιθυμούν να έρθουν στην πατρίδα, θα τους φέρουμε πίσω» τόνισε στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος, υποσχόμενος πως θα φροντίσει για την επιστροφή και όσων Αφγανών βοήθησαν τις αμερικανικές δυνάμεις αλλά και όποιον άλλον βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. «Προσπαθήστε να έρθετε σε επαφή μαζί μας, θα σας βγάλουμε έξω από τη χώρα, εσάς και τα παιδιά σας. Αυτό είναι δέσμευση από μέρους μας», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν, απαντώντας σε ερώτηση της Στέφανι Ράμος του τηλεοπτικού δικτύου ABC και αναφερόμενος στους Αφγανούς που καταδιώκονται από τους Ταλιμπάν.

Στην ερώτηση εάν θα στείλει στρατεύματα στο κέντρο της Καμπούλ για να βοηθήσει όσους Αμερικάνους δεν μπορούν να μεταβούν στο αεροδρόμιο, ο Μπάιντεν διεμήνυσε ότι δεν είναι ακόμη απαραίτητο καθώς έχει υπάρξει συμφωνία με τους Ταλιμπάν. 

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Αμερικανός ηγέτης είπε πως δεν βλέπει καμία αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των ΗΠΑ από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ή ηγέτη άλλου κράτους. «Γνωρίζετε τη θέση μου εδώ και πολύ καιρό. Ήρθε η ώρα να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος» είπε.

«Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Τι συμφέρον έχουμε να παραμείνουμε στο Αφγανιστάν αυτή τη στιγμή με την Αλ Κάιντα να έχει εξαφανιστεί; Πήγαμε στο Αφγανιστάν με ξεκάθαρο σκοπό να απαλλαγούμε από την Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν καθώς και να πιάσουμε ή εξουδετερώσουμε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Το κάναμε» συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, υπερασπιζόμενος για ακόμη μια φορά την απόφαση της άμεσης εκκένωσης.

«Αυτό που έγινε ήταν πως ακόμη μια φορά οι ΗΠΑ ηγήθηκαν της πρωτοβουλίας. Πριν πάρω την απόφαση [σ.σ. της εκκένωσης] μίλησα με τους ηγέτες της G7 και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και συμφώνησαν όλοι πως πρέπει να τελειώνει η εμπλοκή μας με το Αφγανιστάν», συνέχισε.

Πρόκειται για την δεύτερη συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού προέδρου από την κατάληψη της αφγανικής πρωτεύουσας και έπειτα και ενώ έχει μεσολαβήσει μια συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC και τον Τζορτζ Στεφανόπουλος.

13000 εκκενώσεις από τις 14 Αυγούστου-3000 το τελευταίο 24ωρο

Την ίδια στιγμή, διπλωματικές πηγές κοντά στο περιβάλλον του Λευκού Οίκου τις οποίες επικαλείται το CNN κάνουν λόγο για 3000 εκκενώσεις που έγιναν από αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη τις τελευταίες 24 ώρες, μεταφέροντας Αμερικανούς αξιωματούχους, Αφγανούς συνεργάτες των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων ασφαλείας και αιτούμενους ειδική άδεια μετανάστευσης Αφγανούς πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από την κατάληψη της Καμπούλ από τους μαχητές της φονταμενταλιστικής ισλαμικής ομάδας την Κυριακή, 15 Αυγούστου, ο Τζο Μπάιντεν έχει δεχτεί σκληρή κριτική για έλλειψη προετοιμασίας και προχειρότητα από τα συστημικά αμερικανικά ΜΜΕ, τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους. Ανάμεικτα είναι τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων, οι οποίες ωστόσο καταδεικνύουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών στηρίζει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, έπειτα από 20 χρόνια παρουσίας στην χώρα της Κεντρικής Ασίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυβερνητική εμπλοκή στην… εμφιλοχώρηση Ινδών μεγιστάνων στην Ακρόπολη

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα