ΑΘΗΝΑ
02:08
|
06.05.2024
«Είμαστε προετοιμασμένοι» διατυμπανίζει ο Νότης Μηταράκης ανακοινώνοντας νέες επενδύσεις σε ξηρά και θάλασσα για την «αντιμετώπιση των ροών»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με αύξηση των δυνάμεων των συνοριοφυλάκων στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας, καθώς και με νέες επενδύσεις σε εξοπλισμό του λιμενικού φαίνεται πως επιχειρεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να αποτρέψει την έλευση προσφύγων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης, ανακοίνωσε το επικείμενο άνοιγμα «νέων σύγχρονων δομών» σε Σάμο, Κω και Λέρο, προκειμένου «αν έχουμε ελάχιστες ροές να μην επηρεάσουν τις τοπικές κοινωνίες και το αίσθημα ασφάλειας».

«Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι δεν θέλουμε η χώρα μας να είναι πύλη εισόδου για παράτυπους μετανάστες στην Ευρώπη. Κλείσαμε τα σύνορα πέρυσι, η μείωση των ροών το τελευταίο 12μηνο είναι 97%» υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου ο Ν. Μηταράκης. «Αντιλαμβανόμαστε τη νέα κρίση που έρχεται, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι στα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορά μας» ισχυρίστηκε ο υπουργός, στην ίδια κατεύθυνση με τα λεγόμενά του στις συνεχείς δημόσιες εμφανίσεις του των τελευταίων ημερών, ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσε «ακόμη περισσότερες επενδύσεις και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικό και στη θάλασσα και στην ξηρά».

«Συνεργαζόμαστε στην πρώτη γραμμή με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα αλλά παράλληλα συνεργαζόμαστε και με την Τουρκία» υποστήριξε στη συνέχεια, δηλώνοντας πως δεν φαίνεται να συντρέχει λόγος ανησυχίας για την συνεργασίας με την Τουρκία. «Είμαστε στην ίδια πλευρά του προβλήματος πλέον. Βλέποντας πλέον ότι η χώρα μας είναι απροσπέλαστη η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο η ίδια να γίνει πύλη εισόδου. Γι’  αυτό νομίζω πως θα υπάρξει κοινή συνεργασία δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ για να μην έχουμε ροές από το Αφγανιστάν» δήλωσε σχετικά ο Ν. Μηταράκης, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ευθύνες της Ευρώπης, που «πρέπει να αναλάβει δράση για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση που θα δημιουργηθεί» για να καταλήξει ότι «δεν είναι εφικτό 38 εκατομμύρια άτομα να φύγουν από το Αφγανιστάν και να έρθουν στην Ευρώπη»

Σχετικά με τις νέες προσλήψεις και τον εξοπλισμό που πρόκειται να παραλάβει η χώρα, ο υπουργός δήλωσε πως «θα προσληφθούν και άλλοι συνοριοφύλακες τους επόμενους μήνες, ενώ με χρηματοδοτική ενίσχυση από το Ταμείο Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το λιμενικό πρόκειται να ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό» συμπληρώνοντας πως «ενισχύουμε, λοιπόν, και τον ανθρώπινο παράγοντα, η επέκταση του φράχτη του Έβρου έχει μπει στο τραπέζι για να δημιουργηθούν περισσότερα χιλιόμετρα, και το λιμενικό να πάρει νέα σύγχρονα σκάφη σε συνέχεια αυτών που ήδη έλαβε μέσα στο 2021».

 «Οι συνοριοφύλακες κάνουν έναν πολύ μεγάλο αγώνα και θέλω να τους ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ» επεσήμανε στη συνέχεια, ενώ απαντώντας στο αίτημα του προέδρου των συνοριοφυλάκων, ο οποίος ήταν επίσης παρών στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, για επίσπευση των προσλήψεων 

«Δεν θα ξαναζήσουμε το χάος» και εξαγγελίες για νέες κλειστές δομές

«Εδώ και δυο χρόνια γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλους τους φορείς, και από την Πολιτεία και από τα Υπουργεία να θωρακίσουμε επιτέλους τα σύνορά μας, τόσο στον Έβρο, όσο και στο Αιγαίο» δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος των συνοριοφυλάκων, και στη συνέχεια εγκωμίασε την εξέλιξη των προσλήψεων των συνοριοφυλάκων, επισημαίνοντας ότι «το 2015, με την κρίση που υπήρχε, δεν είχαμε έναν συνοριοφύλακα σε ολόκληρο το Αιγαίο. Σήμερα έχουμε 800, που κάθε μέρα, όλο το 24ωρο τα μάτια τους είναι στη συνοριογραμμή, στα θαλάσσια σύνορά μας. Το ίδιο συμβαίνει και στον Έβρο». Κάλεσε μάλιστα τον υπουργό να επισπεύσει τις προσλήψεις, με τον ίδιο τον Ν. Μηταράκη να εγγυάται την σύντομη ενίσχυση των συνοριοφυλάκων και παράλληλα να ανακοινώνει τα «εγκαίνια» νέων δομών στα νησιά, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της χώρας. 

«Είναι πάρα πολύ διαφορετικό σε σύγκριση με το  2015 ότι πλέον έχουμε νέες σύγχρονες δομές. Στη Σάμο, την Κω και τη Λέρο ήδη θα λειτουργήσουν μέσα στο 2021, ώστε αν υπάρξουν οι όποιες μικρές ροές να μην ξαναβιώσουμε το χάος, το πρόβλημα που αντιμετώπισαν τα νησιά μας, τις σκηνές στις πλατείες» ισχυρίστηκε ο Ν. Μηταράκης εξάροντας τις νέες κλειστές δομές που πρόκειται να λειτουργήσουν στα παραπάνω νησιά, καθώς «είναι κρίσιμο να φυλάξουμε τα σύνορα αλλά να είμαστε προετοιμασμένοι και στην οπισθογραμμή, αν έχουμε ελάχιστες ροές να μην επηρεάσουν τις τοπικές κοινωνίες και το αίσθημα ασφάλειας».

Ο Ν. Μηταράκης ανακοίνωσε συγκεκριμένα τα «εγκαίνια» νέας δομής στη Σάμο στις 18 Σεπτεμβρίου και το κλείσιμο της «απαράδεκτης δομής μέσα στο Βαθύ, που δημιούργησε τεράστια προβλήματα», ενώ στο αίτημα για ενίσχυση του προσωπικού των εν λόγω δομών στα νησιά απάντησε με υποσχέσεις για προσλήψεις κατοίκων των αντίστοιχων περιοχών, λέγοντας πως «και βέβαια χρειάζεται και θα πάρουμε κόσμο από τις τοπικές κοινωνίες». 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα